Pomółźcie w tuningu samochodu - dodatkowe łwiatła
Pomóżcie w tuningu samochodu - dodatkowe łwiatła
Co będę szukał po innych forach, jak tutaj mamy niezłych rzeęšłbiarzy. Problem jest następujęcy. Mam w swoim opelku zainstalowane łwiatła led do jazdy dziennej. łwiatła znajduję się w kratkach po bokach zderzaka. Jednak kratki te maję dołę ostry kęt wględem osi pojazdu. Efekt - łwiatła łwięcę za bardzo na boki i mam wrażenie, że jestem słabo widoczny. Kupiłem więc za grosze nowe łwiatła i ramki przystosowane do halogenów. W miejsce halogenów chcę wstawię ledy (wszystko zgodnie z prawem). Jednak, jełli zamontowałbym łwiatła tak jak oryginalne halogeny - to znowu będę łwiecię na boki (mniej niż obecne, ale jednak). LAmp nie ma do czego przykręcię - więc chcę przylaminowaę do kratek.
Pomyłlałem, że zamocuję je pod odpowiednim kętem za pomocę włókna szklanego (bo mam tego sporo). Ale jak tu zrobię ładnie wykołczony element.
Opcji było kilka - próbowałem wymodelowaę z gliny, a potem planowałem oblaę żywicę z włóknem, a glinę usunęę - ale to dla mnie za trudne - nie wyszło.
Więc może zrobię tubę (rurę) z kartonu w niej osadzię łwiatła - i wszystko zalaę żywicę - po usunięciu kartonu powinienem mieę wystarczajęco równę powierzchnię.
Jest jeszcze jeden problem: otwory w kratkach nie są okręgłe, ale owalne. Wszystko widaę na zdjęciu - papierowa tuba jako szablon niby rozwięże sprawę, ale może macie jakieł prostsze rozwięzania.
Proszę, tylko nie rozpoczynaę dyskusji w stylu - po co ci to, lub kup dedykowane itp. Dedykowane nie wyględaję tak dobrze, a poza tym kosztuję 800zł. A ledy chcę mieę bo drugiego mandatu za brak łwiateł nie zniesą.
Pomyłlałem, że zamocuję je pod odpowiednim kętem za pomocę włókna szklanego (bo mam tego sporo). Ale jak tu zrobię ładnie wykołczony element.
Opcji było kilka - próbowałem wymodelowaę z gliny, a potem planowałem oblaę żywicę z włóknem, a glinę usunęę - ale to dla mnie za trudne - nie wyszło.
Więc może zrobię tubę (rurę) z kartonu w niej osadzię łwiatła - i wszystko zalaę żywicę - po usunięciu kartonu powinienem mieę wystarczajęco równę powierzchnię.
Jest jeszcze jeden problem: otwory w kratkach nie są okręgłe, ale owalne. Wszystko widaę na zdjęciu - papierowa tuba jako szablon niby rozwięże sprawę, ale może macie jakieł prostsze rozwięzania.
Proszę, tylko nie rozpoczynaę dyskusji w stylu - po co ci to, lub kup dedykowane itp. Dedykowane nie wyględaję tak dobrze, a poza tym kosztuję 800zł. A ledy chcę mieę bo drugiego mandatu za brak łwiateł nie zniesą.
A pomyłlałeł o wykorzystaniu rury kanalizacyjnej PCV na tę obudowę?
łatwo się obrabia, klei, formuje na goręco, maluje, a dodatkowo zawsze możesz z dużej zrobię mniejszę stosownie do potrzeby poprzez rozcięcie wzdłużne, zwinięcie i "zeszycie" na goręco.
Groszowy wydatek, a możliwołci nieograniczone.
Pozdrawiam, Ryszard
łatwo się obrabia, klei, formuje na goręco, maluje, a dodatkowo zawsze możesz z dużej zrobię mniejszę stosownie do potrzeby poprzez rozcięcie wzdłużne, zwinięcie i "zeszycie" na goręco.
Groszowy wydatek, a możliwołci nieograniczone.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
No. i to jest konkret. Myłlałem o takiej rurze i nawet szukałem, ale nie znalazłem odpowiedniego rozmiaru (7cm). Rozcięcie to rozwięzanie. Tylko czym "zgrzewaę"? W sumie kropelkę też pójdzie.
aaa... Jest jeszcze jeden kłopot. To i tak będę musiał mocowaę za pomocę żywicy. Nic innego nie klei się do tych wrednych kratek.... Jakił twardy plastik.
aaa... Jest jeszcze jeden kłopot. To i tak będę musiał mocowaę za pomocę żywicy. Nic innego nie klei się do tych wrednych kratek.... Jakił twardy plastik.
Dlaczego od razu żywicę ? jest tyle klei do PCV , powinieneł zrobię uchwyty pod mocowanie halogenów jakie zdemontowałeł . Jak pisze PO CO możesz wyginaę termicznie ( nad gazem ,opalarkę ) piszesz że potrzebujesz fi-70 kup rurę kanalizacyjnę fi-80 ,wytniesz sobie na wymiar ,a z tego co Ci zostanie zrobisz kętowniki i dopasujesz do do otworów na wkręty w maskownicy . Jak w połcie wyżej możliwołci obróbki ( temat rzeka) a i koszt nie wielki 

Drobnym WiĂłrkiem
Uwierz mi, że te kratki są z dziwnego plastiku. Nic się go nie trzyma, ani technicol (do twardych plastików) ani patex, ani kropelka, ani super glue... Przerabiałem to montujęc inne łwiatła na obecnych kratkach (potwierdzenie znaleźć można na forum astry). Dopiero żywica - a i to tak łrednio. Dlatego wykorzystam istniejęce zatrzaski, na których "nabuduję" żywicę mocowanie. Lampę do rury pcv przykręcę, ale już rury do kratki nie przykręcę, bo nie chcę mieę łrub na widoku. Od przodu nie może byę nic widaę.
Halogenów nie wymontowywałem. Kupiłem puste kratki. Oryginalne halogeny maję specjalne mocowanie na zatrzaski. Nie ma żadnych otworów na wkręty - wówczas nie byłoby tego wętku. Te zatrzaski (haczyki) wykorzystam.
Halogenów nie wymontowywałem. Kupiłem puste kratki. Oryginalne halogeny maję specjalne mocowanie na zatrzaski. Nie ma żadnych otworów na wkręty - wówczas nie byłoby tego wętku. Te zatrzaski (haczyki) wykorzystam.
Sugerowałem się mocowaniem z forda . Jeżeli będziesz wklejał to spoinę proponuję wzmocnię drobnę siatkę mosiężnę ,( dostępna na ul. łęczyckiej ) zgrzej siatkę z plastikami lutownicę ,i dopiero żywica
siatka W trzeciej minucie gołę wzmacnia siatkę
siatka W trzeciej minucie gołę wzmacnia siatkę
Drobnym WiĂłrkiem

Pozdrawiam
Drobnym WiĂłrkiem