Gitara Blackmore'a

Opisy interesujęcych rozwięzań , komentarze tychże itd...

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
hubertus

Gitara Blackmore'a

Nieprzeczytany post autor: hubertus »

Zainteresowała mnie jedna z gitar Ritchiego Blackmore'a. Bo co to tak włałciwie jest? Na pierwszy rzut oka "jazzówka", bo te "efy"... ale top nieprofilowany. Struny też chyba nylonowe. Nagłołniona na pewno aktywnę przystawkę... Pod światło widaę, że na podstrunnicy zrobiony scalloping. Najbardziej mnie interesuje czy takie gitary są gDzieł produkowane i dostępne, ale z tego co wiem to Blackmore ma swojego lutnika, który projektuje takie cuda tylko dla niego. Zobaczcie sami :-)

http://www.youtube.com/watch?v=H5OY18aJ1hQ
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Moim zdaniem to elektro - klasyczna gitara robiona na zamówienie..... Węski gryf... lekki radius podstrunnicy... itd. napędzane to zapewne jest wysokiej klasy piezo w mostku najprawdopodobniej z zewnętrznym preampem. Takie coś kompletnie nie nadaje się do gry ,,na sucho" .... Słuchaę też , że pasmo zostało tak wymodulowane , ze w zasadzie brzmi niczym akustyk z metalowymi strunami... Czasem dziwie się po co ludzie robię takie myki na koncertach...? Zamiast zagraę po prostu na akustuku.... No ... ale trzeba robię najwyraęšłniej żeby zwracaę na siebie uwagę... wtedy sie mówi i plotkuje o artyscie... oto mu w kołcu chodzi. ;-)
Dominik Miller ma też trochę takich ,,wynalazków"... Czasem gra też na klasyku z główkę gryfy niczym Strat. Węski gryf... radius ... i ,,nylony na progach...'' .
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
hubertus

Widziałem też odwrotnie, że nylony w Stratocasterze. Np. Malmsteen robi takie eksperymenty. Powiem szczerze...też nie do kołca to rozumiem :-)
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Gitary Ritchiego Blackmore'a zawsze muszę byę inne , nawet scalloping ma robiony inaczej niż wszyscy :-) No ale kto bogatemu zabroni ?
Załączniki
l.jpg
ggg.jpg
Awatar użytkownika
hubertus

O właśnie szukałem też tej pierwszej z lewej :) Taka troche lutnia :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ten scalloping to ma właśnie fajnie zrobiony. Dla mnie wzorcowo.
Awatar użytkownika
hubertus

Znalazłem stronę tego etatowego lutnika Blackmore'a ;-)

http://www.fyldeguitars.com/cg4.html
ODPOWIEDZ