Regulacja Hebla stolowego...

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Zenek_Spawacz

Regulacja Hebla stolowego...

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Przy ostatnich pracach okazalo sie , ze hebel jest rozregulowany. Stoly , dawczy i odbiorczy nie sa rownolegle (maja lekki kat rozwarty) wiec heblowane elementy maja wkleslosc w srodku. Najgorsze , ze nie widze zadnych srub , ktore regulowalyby stoly w sposob niwelujacy ten problem... Zaczynam rozbierac ustrojstwo , co mozna okaze sie gdy dotre do sedna...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Co to za strugarka? Może mieę regulację mimołrodowę. a jeżeli na pryzmach jak równia pochyła, to zwykle reguluje się stół stały stosujęc odpowiednie podkładki lub zbieranie/usuwanie materiału i wysuwa/chowa nóż na wałku.
Regulacji zwykle podlegały też nakładki stalowe na krawędziach stołów przy wale nożowym /o ile to były profesjonalne ustrojstwa/.
Dotyczy to strugarki stacjonarnej , bo małe ręczne maja zwykle stałe punkty podparcia tych elementów, a ruchomy stół jest przesuwany po równi pochyłej, tradycyjnie. Noże do nich to dwustronne jednorazówki-najczęłciej bez regulacji, bo bywały też wielokrotnego użytku z regulację.
Pokaz fotkę - fotki. to coś wymyłlimy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Przykladam profil aluminiowy zeby sprawdzic rownoleglosc stolow... Niestety miedzy profilem stolem na koncu jest 3mm przeswit .

Obrazek

Ogolnie hebel wyglada tak i ma tu srubki przeznaczone do kombinowania:

Obrazek

tutaj pokazalem szyne ktora jest miedzy dwoma plaszczyznami rowni...

Obrazek
poco
Moderator

Regulacja jest możliwa, bo oba stoły są ruchome właśnie "na klinach", to dwie równie pochyłe widoczne na zdjęciach, przy czym jedna jest połęczona ze stołem ruchomym i napędzana łrubę pod blatem z pokrętłem okręgłym, a drugi łrubę z nakrętka z blokowaniem blatu po regulacji. Jak będziesz cokolwiek podkładał, to sprawdzaj również równoległołę obu blatów po przekętnej.
Próbowałeł sprawdzię luz stołu ruchomego poprzez próby podniesienia go za wystajęcę krawędęšł? To może byę wskaęšłnik, co wymaga przeględu i regulacji, a te boczne łruby z łbem 6-katnym chyba z nakrętka kontrujęcę maję za zadanie blokowanie wkładek łlizgowych, które służę do regulacji luzów /tak jak w imadłach/. Możesz też spróbowaę lekko dokręcię te łruby, tylko równomiernie z obu stron stołu, np po 1/8 obrotu każda. Nie sądzę, że ruszył się stół stały, ale w transporcie, przy przemieszczaniu z miejsca na miejsce różne cuda się zdarzaję. Wału nie ruszaj, chyba, że chcesz przy okazji przeględu wymienię łożyska. Oprawy łożyskowe zwykle ustalane są przy pomocy stożkowych kołków ustalajęcych , to tych nie ruszaj, bo potem więcej regulacji.
Co to za płaskownik wystaje ze szczeliny ruchomego stołu?, może to jest przyczyna?
Trochę mało przestrzenne zdjęcia i nie widaę szczegółów konstrukcji pod blatem i u góry blatu, ale myłlę, że to co napisałem jest zgodne z rzeczywistołcię, bo trochę maszyn w życiu naprawiałem i regulowałem.
Pamiętaj odłęczyę od zasilania przed pracami -bezpieczniki lub wtyczka, a przynajmniej zrzuę pasek napędzajęcy wał.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Plaskowniki takie sa miedzy szyna stolow a rownia i te srubki z kontrnakretkami dociskaja je do powierzchni szyny stolow (te plaskowniki sa w obu stolach) , wyciagnalem jeden na wierzch wlasnie , zebys go mogl zobaczyc... Stol ruchomy ma luz i daje sie recznie wyprostowac , co z tego jak nie ma go czym przytrzymac )srubki itd) ...
Walcze dalej.
Zenek_Spawacz

Juz wiem co mozna... regulacja jest mozliwa tylko przez wlozenie podkladek przy stole stalym... A ja naturalnie zaczalem od d... strony i rozkrecilem stol ruchomy...
poco
Moderator

Nic się nie stało. a jedynie dotarłeł do sedna i teraz z zamkniętymi oczami wyregulujesz strugarkę. Podkładki rób najlepiej z cieniutkiej blachy, np. puszki po piwie maja blachę o zmiennej grubołci, ale obustronnie w tym samym miejscu. Potem dobrze dociłnij tymi łrubami i zakontruj. Dobrze by było gdybył użył podkładek sprężystych pod nakrętki kontrujęce lub wkręcię na podkładkę w płynie i zakontrowaę. Ta podkładka w płynie , to poliuretanowa substancja o różnej twardołci i wytrzymałołci stosowana w przemyłle motoryzacyjnym np. i maszynowym (łruby po odkręceniu pokryte maja kołce jakby kolorowym klejem o różnym kolorze - cechowanie rodzaju podkładki)
Jest to bardzo dobre zabezpieczenie tam, gdzie są drgania n.cz. tzw infradęšłwięki. Wprawdzie żeliwo mocno tłumi drgania, ale dodatkowe zabezpieczenie nie zaszkodzi.
Ustawienie stołu możesz przeprowadzię kilkoma sposobami.
Pierwszy, przy pomocy dobrej poziomicy - najlepiej maszynowa lub elektroniczna; drugi za pomocę prostego, długiego liniału i szczelinomierza lub czujnika zegarowego. Oczywiłcie można zamiast szczelinomierza użyę dowolnego płaskiego kawałka i do niego ustawiaę stały stół. Wpierw jednak zrób porzędek ze stołem ruchomym, żeby nie miał luzów, bo będziesz powtarzał ustawanie X-razy.
Sprawdzię trzeba ustawienie w całym zakresie regulacji, bo zdarzaję się niespodzianki i w pewnym miejscu nie trzyma wymiaru, ale jeżeli nie musi dla Twoich potrzeb, to na siłę nie kombinuj. Ty będziesz wiedział w którym miejscu uważaę (o ile nie będzie to górny zakres , czyli małego wióra). Blaty przerysuj od czasu do czasu parafinę ze łwieczki, to będzie się lekko przesuwaę materiał i nie będzie się brudzię.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ