Renowacja Defil Luna Bass malowanie Swirling!!!
Moderator: Jan
Renowacja Defil Luna Bass malowanie Swirling!!!
Witam.
W tym wętku chciał bym pokazaę wam swoję gitarkę i nawięzaę do malowania metodę swirling,ale zacznijmy od poczętku.Swojego Defila znalazłem po 15 letnim leżakowaniu w garażu to pamiętka po tacie wtedy jego stan oceniam na mniej niż zero ubytki w korpusie,brak częłci oraz wszystko pokryte rdzę. Już wtedy miałem wizje pięknego lłnięcego wiosła . Czas mojej renowacji to ok. 6 miesięcy,gitarę zajmowałem się w czasie wolnym po pracy,dodam ze jestem totalnym laikiem w tego typu projektach wszystko robiłem po raz pierwszy metoda prób i błędów!!!!! oto kilka fotek mojej luny ocenę pozostawiam wam, chętnie opowiem więcej wszystkim zainteresowanym.
W tym wętku chciał bym pokazaę wam swoję gitarkę i nawięzaę do malowania metodę swirling,ale zacznijmy od poczętku.Swojego Defila znalazłem po 15 letnim leżakowaniu w garażu to pamiętka po tacie wtedy jego stan oceniam na mniej niż zero ubytki w korpusie,brak częłci oraz wszystko pokryte rdzę. Już wtedy miałem wizje pięknego lłnięcego wiosła . Czas mojej renowacji to ok. 6 miesięcy,gitarę zajmowałem się w czasie wolnym po pracy,dodam ze jestem totalnym laikiem w tego typu projektach wszystko robiłem po raz pierwszy metoda prób i błędów!!!!! oto kilka fotek mojej luny ocenę pozostawiam wam, chętnie opowiem więcej wszystkim zainteresowanym.
Opisz proszę swoję metodę na swirl. Do tej pory na forum jeden tylko kolega to robił. Warto porównaę, podyskutowaę. Mnie interesuje szczególnie: jak gruba jest warstwa swirla - czy jest równa, ile trzeba póęšłniej nałożyę warstw klaru, żeby to wyrównaę.
I druga rzecz odnołnie płytki - wykonałeł z pleksi, czy z innego materiału (ładnie ranty zaokręglone).
Osprzęt dałeł do chromowania, czy jakoł odczyłciłeł?
I druga rzecz odnołnie płytki - wykonałeł z pleksi, czy z innego materiału (ładnie ranty zaokręglone).
Osprzęt dałeł do chromowania, czy jakoł odczyłciłeł?
jełli chodzi o swirl to jest to naprawdę bardzo cienka i delikatna powłoka na gitarze. ja nałożyłem 10 warstw klaru samochodowego może nie jest idealny na gitarę ale szybko schnie i daje się szlifowaę i ma piękny połysk, oczywiłcie przy każdej warstwie był szlif bardzo dobrym papierem na mokro ostatniej warstwy nie szlifowałem,delikatna polerka, szczególnie trzeba uważaę przy pierwszych trzech warstwach żeby nie zetrzeę swiral mi w jednym miejscu właśnie tak się stało ale na szczęłcie tylko ja wiem gdzie:)
jełli chodzi o osprzęt to wszystko oddałem do galwanizacji do ponownego pochromowania wypolerowaę się nie dało za dużo rdzy.
co do płytki orginalnę była popękana i miała jakieł lewe dziury zresztę gDzieł chyba ję mam.pierwszę płytkę wycięłem z pleksy wyżynarkę ale nie był do dobry pomysł bo pleksa jest ciężka w obróbce brzegi było by ciężko zaokręglię, dlatego płytkę wcięłem z drewnianej płyty chyba sosna znalazłem u kumpla stolarza.
jełli chodzi o osprzęt to wszystko oddałem do galwanizacji do ponownego pochromowania wypolerowaę się nie dało za dużo rdzy.
co do płytki orginalnę była popękana i miała jakieł lewe dziury zresztę gDzieł chyba ję mam.pierwszę płytkę wycięłem z pleksy wyżynarkę ale nie był do dobry pomysł bo pleksa jest ciężka w obróbce brzegi było by ciężko zaokręglię, dlatego płytkę wcięłem z drewnianej płyty chyba sosna znalazłem u kumpla stolarza.
Włałnie to mnie intrygowało. Też kiedyś próbowałem plexi, ale ręcznie wycinaę łrednio mi się chciało , a przy użyciu choęby mini szlifierki się topiła i też do d...bartez89 pisze:pierwszę płytkę wycięłem z pleksy wyżynarkę ale nie był do dobry pomysł bo pleksa jest ciężka w obróbce brzegi było by ciężko zaokręglię,
Nie wiem dlaczego mieliłcie problemy z pleksi. Warunek, plexiglas, to polimetakrylan metylu, nie poliwęglan. Wycięę można każdym narzędziem majęcym zębki, ale musi byę chłodzone, a przy szlifowaniu pilnikiem narzędzie przesuwamy w jednym kierunku. Można też cięę na goręco , np. drutem oporowym, jak styropian. Przed szlifowaniem przetrzeę pilnik naftę z apteki. Tłuszcz zawarty w nafcie zapobiega przywieraniu do pilnika i ta mniej łmierdzi.
Polerowanie normalnie pastami, a dawniej polerowałem pastę do zębów.
Ale to co wykonałeł, tez jest ładne.Gdybył zrobił sklejkę z fornirów, też było by ładnie.
Pozdrawiam, Ryszard
Polerowanie normalnie pastami, a dawniej polerowałem pastę do zębów.
Ale to co wykonałeł, tez jest ładne.Gdybył zrobił sklejkę z fornirów, też było by ładnie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Re: Renowacja Defil Luna Bass malowanie Swirling!!!
W/g mnie najlepszym materiałem na wykonanie takiej płyty jest textolit 1.5 - 2.5mm. Głównę jego zaletę jest to ze jest zbrojony "płótnem, co nadaje mu doskonałę wytrzymałołę i elastycznołę. Ma tę zalete,że nie pęknie przy zbyt brutalnym potraktowaniu co sie czasami w ferworze "walki" może przytrafię.Daje sie doskonale obrabiac ręcznie i mechanicznie i doskonale przyjmuje każdy lakier kryjęcy.
Powodzenia
Tadeusz
Powodzenia
Tadeusz
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Tadeusz