Wałkowanie menzury.
Moderator: Jan
Wałkowanie menzury.
Wałkowanie w sensie, że dużo już o tym było, a ja mam dalej pytania.
Tu mam zebrany spis menzur:
24â?? (610mm)
24.5" (62.2 cm)
24.6" (62.5 cm)
24.75" (628.65 mm)
25.25"(641mm)
25.5" (64.8 cm)
Szczerze drugiej i trzeciej jeszcze nie spotkałem i nie pamiętam w jakich gitarach się takie robi. Jak ktoł wie, to może się podzielię. Chodzi mi o nie i o przedostatnię. Menzura 641 jest typowa dla gitar akustycznych. Chciałbym się zapytaę, czy można zrobię elektryka z takimi menzurami i jakie będę tego konsekwencje. Pytanie może głupie, ale nie znam się na tym.
Pozdrawiam.
Tu mam zebrany spis menzur:
24â?? (610mm)
24.5" (62.2 cm)
24.6" (62.5 cm)
24.75" (628.65 mm)
25.25"(641mm)
25.5" (64.8 cm)
Szczerze drugiej i trzeciej jeszcze nie spotkałem i nie pamiętam w jakich gitarach się takie robi. Jak ktoł wie, to może się podzielię. Chodzi mi o nie i o przedostatnię. Menzura 641 jest typowa dla gitar akustycznych. Chciałbym się zapytaę, czy można zrobię elektryka z takimi menzurami i jakie będę tego konsekwencje. Pytanie może głupie, ale nie znam się na tym.
Pozdrawiam.
"Kto powiedziaĹ, Ĺźe musisz kupowaÄ gitarÄ?" - Jack White
W gitarach możesz spotkaę takie menzury , jak poniżej -
skala: 22.50"; 23.50"; 24"; 24-9/16"; 24.625; 24.750; 24.840";25"; 25.34";25.40"; 25.5"; 25-5/8"; 27.67"; 28"; 630.00mm; 640.00mm; 650.00mm, 660.00mm .
Takie informacje znalazłem wertujęc net, ale pewnie nie rozwięzuje to tematu.
Wybór menzury jest podyktowany wyłęcznie przez wykonawcę, jak również wszystko inne, co jest z jego muzyka zwięzane. Temat rzeka.
Gdzie spotkaę można takie menzury, to trzeba by było szukaę, ale ponieważ to do sprawy konkretnej gitary nic nie wnosi, więc darujmy sobie.
Najpopularniejsze , to gibsonowska i fendera. O innych strunowych szarpanych nie wspomnę, bo nie o nie chodzi.
Pozdrawiam, Ryszard
skala: 22.50"; 23.50"; 24"; 24-9/16"; 24.625; 24.750; 24.840";25"; 25.34";25.40"; 25.5"; 25-5/8"; 27.67"; 28"; 630.00mm; 640.00mm; 650.00mm, 660.00mm .
Takie informacje znalazłem wertujęc net, ale pewnie nie rozwięzuje to tematu.
Wybór menzury jest podyktowany wyłęcznie przez wykonawcę, jak również wszystko inne, co jest z jego muzyka zwięzane. Temat rzeka.
Gdzie spotkaę można takie menzury, to trzeba by było szukaę, ale ponieważ to do sprawy konkretnej gitary nic nie wnosi, więc darujmy sobie.
Najpopularniejsze , to gibsonowska i fendera. O innych strunowych szarpanych nie wspomnę, bo nie o nie chodzi.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dzięki za odpowiedzi. Rozumiem, że nie ma przeciwwskazał, żeby zrobię elektryka z menzurę 641
To dobrze.
Zastanawia mnie tylko kwestia tego, dlaczego właśnie robi się akustytki z takę menzurę, a elektryki z innę. Czy to kwestia pożędanego brzmienia - ktoł uznał, że tak najładniej; czy jakichł technicznych ograniczeł w przeszłołci (nie wiem, konstrukcja strun, czy coś)?

Zastanawia mnie tylko kwestia tego, dlaczego właśnie robi się akustytki z takę menzurę, a elektryki z innę. Czy to kwestia pożędanego brzmienia - ktoł uznał, że tak najładniej; czy jakichł technicznych ograniczeł w przeszłołci (nie wiem, konstrukcja strun, czy coś)?
"Kto powiedziaĹ, Ĺźe musisz kupowaÄ gitarÄ?" - Jack White
- GuitarProject
- Kontakt:
Robi się też akustyki (Nationa Dobro), banjo oraz gitary elektryczne (PRS) ze skalę 25. Jednak większołę gitar elektrycznych to w pewnym sensie (a często dosłownie) kopie Fendera i Gibsona i tradycyjnie maję menzury z których korzystały te firmy. Obie te firmy albo zmieniały albo produkowały różne modele z różnymi skalami ale tradycyjnie przyjmuje się skalę 25,5 jako skalę Fenderowskę i 24,75 jako skalę Gibsonowkę. A PRS jest gDzieł po środku 
Akustyki maję pewnie swoję historię której nie znam i jeżeli ktoł zna to chętnie posłucham!

Akustyki maję pewnie swoję historię której nie znam i jeżeli ktoł zna to chętnie posłucham!
Pozdrawiamy,
ZespóŠsklepu GuitarProject.pl
ZespóŠsklepu GuitarProject.pl
michau ma absolutnę rację, istnieje praktycznie każda menzura. Produkowane są masowo barytony PAS'a ze skalę 28 czy nawet Agile ze skalę 30" ale to już więcejstrunówki. Kwestia wygody i grania, kwestia dęšłwięku i pare innych rzeczy. Im większa menzura tym instrument prawdopodobnie ma grubsze struny i jest przeznaczony do niższych dęšłwięków. 8-strunówki w wersji poniżej 25.5" lub poniżej raczej nie istnieję, poza paroma wyjętkami Pana Nexusa. Im większa skala tym gitara jest klarowniejsza przy niższych dęšłwiękach. Dlatego ktoł mędry wymyłlił Fanned Frets, żeby mieę dobrze brzmięcę górę i dół.
Rozpisałbym coś jeszcze ale właśnie sobie ęwiczę, więc może potem jak będę pytania, hehe
dodam jeszcze, że ViK albo już nieistniejęcy Invictus chętnie robił gity w skali 26"
co do tego dlaczego jest taka menzura, to na pewno jest to kwestia historii i obranych wzorców, pewnie ktoł uznał, że tak z kilku względów jest najlepiej do danego stroju i tyle, a reszta za nim podężyła. Ale to pewnie Palisander będzie wiedział wszystko w tym temacie
Rozpisałbym coś jeszcze ale właśnie sobie ęwiczę, więc może potem jak będę pytania, hehe
dodam jeszcze, że ViK albo już nieistniejęcy Invictus chętnie robił gity w skali 26"
co do tego dlaczego jest taka menzura, to na pewno jest to kwestia historii i obranych wzorców, pewnie ktoł uznał, że tak z kilku względów jest najlepiej do danego stroju i tyle, a reszta za nim podężyła. Ale to pewnie Palisander będzie wiedział wszystko w tym temacie