Witam szanownych forumowiczów!
Przypadkowo trafiłem na portal i lektura tak mnie wcięgnęła, że chętnie tu zostanę na dłużej, na poczętku pewnie jako bioręcy, a kiedyś może i dajęcy;)
Mieszkam i pracuję w Gdałsku, niestety nie jako lutnik, ale branża techniczna. Na gitarce brzdękam od dwudziestu kilku lat, pierwsza gitara akustyczna to defil skrzypcówka, potem jolana, wiele pudeł z rynku i jeszcze kilka innych się przewinęło, przez co po prostu polubiłem instrument na tyle, że mam ochotę coś zbudowaę od poczętku. Jak widzę jest tu kopalnia wiedzy i ludzie, którzy na wzór amerykałskich rzemiełlników chętnie mówię co i jak robię;)
Mam w planie kilka projektów do zrealizowania w najbliższym czasie w piwnicy: 1) renowacja starej gitary jazzowej archtop, którę już kiedyś politurowałem, ale można to zrobię znacznie lepiej (po lekturze tego forum!), kolejne to elektryk z trzech kilkunastoletnich belek dębowych. I na koniec trzy małe ukulele dla dzieci i żony:) (to jednak będzie pierwszy projekt:)
Na pewno będę miał w trakcie wiele pytał, a dokumentację fotograficznę będę się dzielił jak przykazano!
pozdrawiam
PiotrCh
Witam
Moderator: Jan
No to dobrze trafiłeł. Witam w gronie miłołników tego samego co Ty znalazłeł.
Ci co już są , mieli to szczęłcie , że byli wczełniej. Miejsca jest dużo i każdy znajdzie swoję działkę do obrobienia.
Co do tej dębiny, to raczej daj sobie z nię spokój. To nie jest drewno na instrumenty, pomimo wielu zalet i włałciwołci.
Skoro zajmujesz się lekturę postów, to tam znajdziesz odpowiedęšłna wiele pytał dlaczego i co w zamian.
Zgodnie z dewizę, że robię trzeba dobrze, dokładnie i z materiałów uznanych za dedykowane do tych celów. Nie zmienia to faktu, że można użyę wszystkich dostępnych materiałów, aby zrobię sprzęt wydajęcy dęšłwięki.
Pozdrawiam, Ryszard

Co do tej dębiny, to raczej daj sobie z nię spokój. To nie jest drewno na instrumenty, pomimo wielu zalet i włałciwołci.
Skoro zajmujesz się lekturę postów, to tam znajdziesz odpowiedęšłna wiele pytał dlaczego i co w zamian.
Zgodnie z dewizę, że robię trzeba dobrze, dokładnie i z materiałów uznanych za dedykowane do tych celów. Nie zmienia to faktu, że można użyę wszystkich dostępnych materiałów, aby zrobię sprzęt wydajęcy dęšłwięki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja również witam na forum . A ten znany gitarzysta o którym pisze Piniu to pewnie Brian May
podobno zamiast kostki do gry zawsze używał 10 pensowej monety, ale ile w tym wszystkim prawdy , a ile legendy to trudno stwierdzię 
ps : A propo ukulele zobacz ten krótki filmik
http://www.youtube.com/watch?v=DR3tGulLv88

ps : A propo ukulele zobacz ten krótki filmik

Dzięki za miłe przywitanie!
czytałem już krytykę dębu i chyba podejmę ryzyko;) Liczę na to, że stan (wiek i naturalne wysuszenie) drewna przeważy nad brakiem predyspozycji jako takich. A jak nie będę zadowolony, to przynajmniej dołęczę do grona tych co już to wiedzę;)
Wiem, że to nie miejsce na ten wętek, więc tak krótko tylko, głównie z podziękowaniami.
pozdrawiam
piotr
czytałem już krytykę dębu i chyba podejmę ryzyko;) Liczę na to, że stan (wiek i naturalne wysuszenie) drewna przeważy nad brakiem predyspozycji jako takich. A jak nie będę zadowolony, to przynajmniej dołęczę do grona tych co już to wiedzę;)
Wiem, że to nie miejsce na ten wętek, więc tak krótko tylko, głównie z podziękowaniami.
pozdrawiam
piotr
pozdrowienia
Piotr
Piotr