Mahoł na podstrunnice.

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

jaca

Mahoł na podstrunnice.

Nieprzeczytany post autor: jaca »

Witam.
Czemu mahoł nie nadaje się na podstrunnice? Tak przeczytałem w tabelce w temacie obok.
Podobno są gitary z jednego kawałka mahoniu i progi oczywiłcie siedzę w tym mahoniu.
Chciałbym zrobię właśnie takę gitarę. Pręt włożony od tyłu i tu pytanie czy dwustronny da się tak zainstalowaę aby regulacja była przy główce?
jaca

Nikt nie podpowie? ;)
Może ma ktoł sprzedaę klon albo coś innego się nadajęcego na podstrunnice do mahoniowego gryfu i jesionowych skrzydeł, w małej cenie? Niskie strojenie.

Szukałem merbau ale nie znalazłem w rozsądnej cenie.

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-02-19, 09:14 ]
To jest forum nie czat, odpowiedęšłdostaniesz kiedy ktoł zechce ję napisaę. Możesz nawet nie dostaę jej wcale... Nie poganiaę.
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Przejedż się do Jabłonnej na ul Modlinskiej bodaj 231 jest sklad wszelakiego drewna ,maję suche wenge .Co do podstrunnic to mahoł jest miękkim drewnem i podatnym na zmiany pogody (tu sie opieram na swoich doświadczeniach ) ale może inni podpowiedzę cos więcej.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Merbau kupiłem równo tyDzieł temu w castoramie w Poznaniu. 30 zł za deskę podłogowę 130 cm długę. Starczy na cztery podstrunnice, przy założeniu, że przynajmniej dwie będę z bindingiem :).

Mieli również fajne listwy przypodłogowe z palisandru, niestety klejone z krótszych kawałków. Ale na mosty do akustyków, tudzież inne wstawki nadałyby się.
jaca

Dzięki Panowie.

@Kombinat. Wiem jak działa forum i czat. Uspokój się. Mniej nadgorliwołci. Nie zauważyłeł że zadałem jeszcze inne pytanie? Dopisaę do poprzedniego posta już nie można więc musiałem napisaę nowy. A przypominajęc o poprzednich pytaniach raczej nikogo nie chciałem zamordowaę ;)

Ton w jakim do mnie napisałeł pozostawia wiele do życzenia. W taki sposób nie powinno się pilnowaę porzędku.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Można wykonaę podstrunnice mahoniowę, nie ma z tym kłopotu. Przed wilgocię można ję zabezpieczyę odpowiednimi łrodkami a żeby się nie wycierała zbytnio można zastosowaę wyższe progi. Wtedy nie wbijamy tak mocno strun w drewno.

Z prętem będziesz miał kłopot (double action), bo o ile można go tam umiełcię to nakrętka regulacyjna będzie siedziała głęboko, przez co będzie utrudniony do niej dostęp.

Co do upomnienia Kombinata, ma on jak najbardziej rację.
ęšłĽeby nie było bałaganu ktoł tu musi sprzętaę.
Wyjałniam.
Dopisuje się do poprzedniego posta poprzez edycję, w prawym górnym rogu twojego wpisu, a ponadto takie pytania zadaje się w odpowiednim dziale. A to zał, że tego nie zrobiłeł łwiadczy nie o Kombinacie a twojej ignorancji.
I żeby nie było, że innym wolno.
Sam czasami piszę post po połcie, ale to tylko w wypadku jełli temat idzie do przodu a nikt się nie dopisuje. I tylko po to aby było widaę że właśnie dany wętek się rozwija.
Jak np. tu >

Pozdrawiam
jaca

Bardzo dziękuję za informacje.

Wiem jak się dopisuje do poprzedniego posta ale wczoraj miałem info że minęło 15 minut i już nie można. Dziwne dla mnie bo dził już można :)

Zastanawiałem się czy napisaę w innym dziale ale stwierdziłem że w tym przypadku, dla mnie, będzie lepiej jak będzie to razem. To nie ignorancja tylko najwyrażniej zła decyzja ale w Waszej ocenie ;)
Do tego to dział drewno więc chyba za daleko nie odleciałem? ;)

"Może ma ktoł sprzedaę klon albo coś innego się nadajęcego na podstrunnice do mahoniowego gryfu i jesionowych skrzydeł" chciałem tu chwilkę porozmawiaę o drewnie ale jak to zły dział to przepraszam ;)

Tak więc posądzanie mnie o ignorancję to chyba przesada, prawda?
Bardzo szybko oceniacie...za szybko wydaje mi się.

Ps . Jednak nie można zmieniaę po 15 minutach, więc jak to tutaj jest? ;)

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-02-19, 13:35 ]
Co złego jest w moim tonie wypowiedzi? Jakbym dał emotkę na koniec to byłoby dobrze?
Nie mam zwyczaju się tłumaczyę, ale jakbym był nadgorliwy to był dostał ostrzeżenie, a nie spokojny komentarz (nie musisz mnie uspokajaę).
Następne pytanie zauważyłem, ale nijak jest one zwięzane z tematem, nadaje się ewentualnie do działu kupię-sprzedam.
Krótkie upomnienie i już stwierdzasz, że szybko oceniamy? Przyganiał kocioł garnkowi.

Edycja postów jest ograniczona do 15min z powodu zamiłowania niektórych użytkowników do usuwania wypowiedzi po znaczym czasie, co zmieniało sens całych wętków. Pisanie postu pod postem jest dozwolone, ale najlepiej gdy dodaje on jakęł nowę trełę.

W przypadku dalszych wętpliwołci co do działania forum lub pracy moderatorów zapraszam do stosownego działu lub na PM.
Koniec OT.
popik10

Nie ma co już dywagowaę na około drewniane tematy, mam nadzieję nikt się nie obraża a porzędek musi byę.
Wracajęc do sprawy, jełli masz pytania co do drewna to dawaj, na ile potrafimy odpowiemy.
Uwagi do funkcjonowania forum w odpowiednim dziale >
Pozdrawiam
jaca

popik10 pisze:mam nadzieję nikt się nie obraża
Mnie jest bardzo wesoło :)
popik10 pisze:a porzędek musi byę.
No,no. Też jestem za tym ;)

A wracajęc, zastanawiałem się czy z jednego kawałka robię gryf, w sensie bez podstrunnicy ale niby przy ciemno będzie i stęd tytuł tematu.
Póżniej, klon jako podstrunnica na mahoniowy gryf ntb z doklejonymi jesionami , bo wszędzie heban i heban a drogi jest ;)
Oczywiłcie chciałbym coś co się zbliża do tego hebanu, jełli można się zbliżyę ;) , rozjałniajęc brzmienie tego mahoniu.
Gitarka 8 strunowa ma byę.

Wenge się wystraszyłem bo trujęcy pył niby jest bardzo, tak poczytałem.
Jak pisałem merbau nie mogłem u siebie trafię ale już info wyżej dostałem.

I tak czytam i czytam...
popik10

Z mojego doświadczenia.
Mam całę mahoniowę gitarę, podstrunnica palisander.
2 x H. Brzmienie ciemne, jak dla mnie za ciemne. Gipson LP ma chyba idealny dla mnie układ gdzie na topie jest klon bo to ładnie rozjałnia. Policzki jesionowe na pewno pomogę, ale nie w takim stopniu jak płyta na wierzchu gitary.
Pozdrawiam
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Wenge czy trujęcy ? robiłem podstrunnice i mam sie całkiem dobrze ,jest bardzo łupliwy w znaczeniu kruchy ale twardy .Orzech afrykałski ,,Bete,,jak pamiętam jest ciekawym materiałem na podstrunnice tylko trzeba dużo chusteczek :)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Nie tylko egzotycznych. Pył w ogóle jest be.. w necie można znaleźć mnóstwo informacji na temat szkodliwołci różnych gatunków drewna i potencjalnych działał niepożędanych.
Egzotyk czy nie, mdf czy sklejka - maska powinna byę. Okulary (czy może raczej gogle) również, bo na oczy również pył działa drażnięco.

Ale to tak trochę offtopic..

T.

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-02-22, 12:44 ]
Fakt. OT, temat pyłu był chyba poruszony w temacie o BHP i ewentualnie można go tam cięgnęę.
ODPOWIEDZ