Gryf do korpusu i inne pytania

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pomysł PiotraCh jest dobry, ale w sumie będzie to tyle pracy, co przy wykonaniu od nowa całej deski. :-?
Nie znam możliwołci manualnych gharaliona i zdolnołci posługiwania się narzędziami do obróbki drewna, bo to były by czynniki determinujęce wybór opcji.
Niemniej jednak słowa PiotraCh zawarte w poprzednim połcie są podstawę wszelkiego działania.
Przy doklejce topu rozważ potrzebę przestrugania starej deski do uzyskania stosownej grubołci kołcowej + wysokołę gryfu + ewentualne pochylenie gryfu itd ( kieszeł na gryf pozostawił bym bz, a dorobił gryf). Ale to wyniknie z projektu. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Zdecydowanie doklejanie topu mija się z celem. gharalion przyznał przecież, jaki ma poziom experience w tej dziedzinie. Taki pomysł to znacznie więcej roboty niż wycięę od nowa deskę. Pojawię się problemy z zeszlifowaniem i wyrównaniem bazy, ze sklejeniem, bo przecież trzeba będzie to jakołę sprasowaę no i koszty. Naprawdę taniej wyjdzie kupię dechę na korpus np. w 8strun (aktualnie sklep nieczynny, ale można dzwonię - jestem w trakcie realizacji zamówienia) za 70-80 zł. Zakup jakiejł sensownej deski na sam top wyjdzie niewiele taniej, a ile roboty.
Ostatnio zmieniony 2013-03-07, 12:01 przez shopiK, łącznie zmieniany 1 raz.
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

gharalion pisze:Chcę ję zrobię HH z wraparound'em.
no to masz już prawie wszystko.

zakołkuj otwory po mostku (z tego co już poznałem rozstaw jest większy niż TOM'a) i po strunocięgu. Tak jak rzecze poco dorób pickguard, wyrównaj kieszeł, dorób gryf do wymiaru kieszeni, pomaluj podkładem do drewna, potem kolorem włałciwym, możesz na koniec bezbarwnym wedle uznania

Na razie to wyględa jakbyłmy to my planowali jak mam wyględaę "gitara dla ciebie"

Wbrew pozorom wydaje mi się, że takie przeróbki są trudniejsze niż restauracja do oryginału aczkolwiek majęc talent może wyjłę z tego całkiem niezłe wiosło albo FRANKENJOLA

Ja już po kilku dniach tego tematu mam swoję wizję na jakiej gitarze bym się wzorował A TY?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dlatego na spokojnie, niech się kolega zastanowi i przemyłli co chce osięgnęę, jaki ma cel. Jełli jednym z jego celów jest popracowanie nad instrumentem na bazie tego co już kupił (zainwestował), to nie radęšłmy mu, żeby zaczęł od zera z nowę dechę, niech to będzie jedna z opcji oczywiłcie, ale na spokojnie, niech rozważy co chce osięgnęę. Zrobię od nowa zawsze można, ale z tego co czytam, to jednym z celów jest zbudowanie czegoś na bazie starej Joli, to dodaje sprawie jekiejł idei, sama łwiadomołę, że ta gitara będzie na bazie starego defila już jest ciekawa i warta rozważenia..jakił kawałek historii będęšłco będęšł:) wielu z nas grało na takich defilach czy jolanach. Jak zaprojektuje odpowiednio proces doklejenia topu to korzyłci będzie sporo: ciekawa konstrukcja z komorę powietrznę, nauka budowy gitary z doklejonym topem, nabranie doświadczenia z klejeniem, frezowaniem i wogóle obróbkę drena, ale też wykorzystanie już włożonej pracy i serca do projektu.

każdy pomysł tutaj przedstawiany jest w pewnym sensie jest dobry i żaden nie mija się z celem bo cel jeszcze nie jest sprecyzowany - projekt bez wariantowania to nie projekt;)

pozdrowienia
pozdrowienia
Piotr
rzech
Kontakt:

ja jednak optowałbym za wersję z picguardem

doklejenie topu 2 cm niosło by za sobę kolejne prace jak już wczełniej wspomniano chodzi o grubołę deski którę trzeba byłoby zmniejszyę co pocięgnęło by zapewne wklejkę w gniazdo gryfu, fazowanie krawędzi itd, itd, itd

chcesz zrobię HH na bazie defila? zamiełmy się ja ci dam deskę od Tosca a ty mi od Joli
Tosca ma już układ HH komorę na elektrykę, czego więcej chcieę. Chcesz to znajdę jeszcze gryf pasujęcy do tego zestawu na pewno się dogadamy.

tak wyględa ta Tosca

Obrazek
Obrazek

deska za deskę bez osprzętu chyba że bardzo chciałbył
Awatar użytkownika
vintage

Nieprzeczytany post autor: vintage »

Rzechu chciałbył połwięcię ten piękny korpus Tosci na jakił bliżej nieokrełlony projekt ?
Jeżeli potrzebujesz korpus Joli 2 to ja mam w zapasie, możemy się zamienię.
rzech
Kontakt:

No czełę

Wiesz jak tak patrzyłem na ta jole to wpadł mi do głowy projekt który może wykonałbym własnie na bazie joli2

więzałoby się to z odejłciem od oryginału

reszta na pw
gharalion

Nieprzeczytany post autor: gharalion »

Alełcie mnie zasypali!
Dobrze, po kolei.
Na poczętku plan miał byę dokładnie taki sam jaki napisał poco. Sprzedawaę deski nie mam zamiaru, tak samo jak kupowaę nowej. Tu kolejny użytkownik - PiotrCh - podziela mój pomysł - bazę ma byę korpus Joli. Pomysł z doklejeniem topu trochę mnie z poczętku przeraził, ale po przespaniu się z nim, pomyłlałem, że do nie jest głupi pomysł. Tylko nasuwa mi się tu pytanie - zmniejszanie grubołci deski zmniejszy również te komory. Czy ma to wtedy sens? shopiK chyba mnie zna i wie, że z poczętku sobie nie poradzę, aczkolwiek skoro ten projekt ma byę moim wprowadzeniem do lutniczej przygody, myłlę, że chyba spróbuję. Nie chcę wzorowaę się na żadnej gitarze.

Przepraszam, jeżeli chaotycznie odpowiadam, starałem się po kolei. ;)
Przedstawie teraz rzeczy, których jestem pewien:
1. zostawiam korpus Joli. Parę osób już do mnie o niego pisało, także chyba musi byę dobry :D
2. dorabiam nowy gryf - własnoręcznie
3. nie wzoruję się na jakiejkolwiek gitarze.
4. wstawiam humby i mostek wraparound

Dził lub jutro wstawię projekt, z rysunkami i wszystkimi rzeczami, które wypisaliłcie. ;)
Dziękuję bardzo bardzo bardzo za zaangażowanie. :)

I jeszcze takie pytanie mam. Jak zmienię się włałciwołci akustyczne, jeżeli doklejałbym top? Bo ta akcja byłaby bardzo pracochłonna, więc muszę rozważyę, czy opłaca się przy moim małym dołwiadczeniu.
rzech
Kontakt:

gharalion pisze:zostawiam korpus Joli. Parę osób już do mnie o niego pisało, także chyba musi byę dobry :D
nie przeceniaj za bardzo deski którę masz bo jest warta tyle ile za nię zapłaciłeł ("niecałe 40 zł") a że ci oferowałem deski już w układzie H-H miało ci pomóc przy twoim "małym dołwiadczeniu". Skoro chcesz wywarzaę otwarte drzwi ......

pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

gharalion pisze:I jeszcze takie pytanie mam. Jak zmienię się włałciwołci akustyczne, jeżeli doklejałbym top? Bo ta akcja byłaby bardzo pracochłonna, więc muszę rozważyę, czy opłaca się przy moim małym dołwiadczeniu.
na to pytanie nie znajdziesz precyzyjnej odpowiedzi. Możesz jednak się czegoś spodziewaę, ale czy to będzie słychaę w finale, to inna kwestia;) Ale czego możesz się spodziewaę, jełli jesteł optymistę to załóż takie zyski:

jełli to co dokleisz (klon, jesion, olcha lub cokolwiek innego) będzie miało lepsze włałciwołci akustyczne od tego, z czego jest twoja deska - po prostu będzie lepiej;) ale to nie wszystko, jest jeszcze efekt synergii, może w połęczeniu z twoję deskę stworzyę niezły tandem i zagraę lepiej niż bez starej dechy;) wersję pesymiestycznę sobie daruję;)

Jełli lakier będzie transparentny - zyskujesz szanse zmiany wyględu - pod twój osobisty gust (rysunek słojów, barwienie).

Komory powietrzne mogę odbię się na dęšłwięku finalnym, w komorach takich powstaję różnego rodzaju zjawiska falowe, jakieł częstołci mogę się wzmocnię. Nie chcę tu używaę języka w stylu "nabierze głębi czy powietrza, brzmienie ciemne czy jasne" to subiektywne odczucia i każdy ma swoje sposoby wizualizacji dęšłwięku.

Nabierzesz cennego doświadczenia. Nawet jak spartolisz, to jest to sukces - bo będziesz miał za sobę ten pierwszy raz;) dalej będzie lepiej.

Zaplanuj konstrukcję, załóż sposób wykonania, przewidzieę musisz potrzebne niezbędne narzędzia. Sklejenie korpusu będzie prostsze jak zaopatrzysz się w odpowiednię liczbę łcisków stolarskich (im więcej tym lepiej - siłę przekażesz równomierniej). Powierzchnie do klejenia powinny byc dobrze przygotowane, ale to nic osobliwego.

działaj, czas połwięcony planowaniu to nie jest czas stracony
pozdrowienia
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Ja bym ten top odradzał . Chodzi o to że będziesz musiał łcięę plus minus takę warstwę korpusu jakę będzie miał top. Jełli nie masz doświadczenia i odpowiedniego sprzętu , to będziesz musiał skorzystaę z usług stolarza i jakiejł np:grubołciówki , nakleisz top i znowu będziesz musiał frezowaę kieszeł gryfu , komory przetworników itd . Czyli zakleisz otwory po to żeby znowu wycinaę otwory . Będziesz tylko generował koszta o czasie nie wspominajęc , Zrób jak ci radzili koledzy , oczyłę korpus , pomaluj ,wytnij pickguard zrób lub załatw gryf i przywróę gitarę do życia . Jełli nie masz doświadczenia to gitary z topem zostaw sobie na następne konstrukcje . ładne drewno na top też potrafi kosztowaę a i klejem do taboretów też tego nie przykleisz .
ODPOWIEDZ