Mistrz lutnictwa ! Mołźna ?
Moderator: poco
-
Mistrz lutnictwa ! Można ?
Sluchajcie chcialem sobie zmienię pozycje w mojej gitarce, i spalielm przelęcznik lutownicę xD <mistrz-Lutnik> Da sie tak zrobię aby Było bez przełęcznika ? Mam uklad H/S/H
z spiltem w Tone ale wywalilem singla i jest H/H . I czy mozna zrobic 1 pozycje H/H ??
Przetworniki mam psywne.
z spiltem w Tone ale wywalilem singla i jest H/H . I czy mozna zrobic 1 pozycje H/H ??
Przetworniki mam psywne.
-
-
-
Chcesz mieę prowizorkę, a potem pytasz się o "tone".
Tak, jak napisał powyżej zbl - w sieci jest od groma schematów. Jełli masz problemy z ich interpretację, pytaj łmiało - ale przydałoby się wiedzieę, jaka to gitara itp. Przełęcznik, jak sądzę, pięciopozycyjny?
Jełli rzeczywiłcie szykujesz się do zmiany gitary, to zostaw to podłęczenie tak, jak jest - na skrętkę. Po co Ci ten ton, skoro to tymczasowa sprawa - przecież do studia raczej nie będziesz wchodził teraz, co?
Aha, a tak w ogóle, byłoby miło, gdybył tworzył tematy w jakił logiczny sposób. "mistrz lutnictwa - można?" - co to za temat? Jaki on ma zwięzek z Twoim kłopotem?...

Jełli rzeczywiłcie szykujesz się do zmiany gitary, to zostaw to podłęczenie tak, jak jest - na skrętkę. Po co Ci ten ton, skoro to tymczasowa sprawa - przecież do studia raczej nie będziesz wchodził teraz, co?
Aha, a tak w ogóle, byłoby miło, gdybył tworzył tematy w jakił logiczny sposób. "mistrz lutnictwa - można?" - co to za temat? Jaki on ma zwięzek z Twoim kłopotem?...
-
Zastanawiam się nad kupnem :http://allegro.pl/przelacznik-3-pozycyj ... 85481.html
Wyględa wizualnie tak samo jak mój który spaliłem.Tylko , że jest 3 pozycjny :P
I ma o 1 miejscie więcej na podlęcznie kabelka.Czy jest to dobry wybór ?
PS:Można np zrobię takie coś ?
1-H
2-H/H
3-H/S
??
A może kupię taki http://allegro.pl/przelacznik-5-pozycyj ... 85492.html
Tylko,że nigdzie nie znalazlem schematu jak polęczyę takie coś ten jest identyczny jak mój.
A schematy widziałem tylko na 8 miejsc na kabelki a ten ma 7 ;/ I nie wiem :(
Tylko jakbym miał ten to wiecej pozycji ale to juz nie istotne ,reszta może byc nawet niema xD
Wkażdym będz razie który z tych przełęczników bedzię lepszym wyborem ?
Wyględa wizualnie tak samo jak mój który spaliłem.Tylko , że jest 3 pozycjny :P
I ma o 1 miejscie więcej na podlęcznie kabelka.Czy jest to dobry wybór ?
PS:Można np zrobię takie coś ?
1-H
2-H/H
3-H/S
??
A może kupię taki http://allegro.pl/przelacznik-5-pozycyj ... 85492.html
Tylko,że nigdzie nie znalazlem schematu jak polęczyę takie coś ten jest identyczny jak mój.
A schematy widziałem tylko na 8 miejsc na kabelki a ten ma 7 ;/ I nie wiem :(
Tylko jakbym miał ten to wiecej pozycji ale to juz nie istotne ,reszta może byc nawet niema xD
Wkażdym będz razie który z tych przełęczników bedzię lepszym wyborem ?
Jełli HSH Ci nie pasuje to te 3 opcje można zrobię jak masz przełęcznik 5 pozycyjny (tak samo ja HSH tylko trzeba singla łrodkowego podłęczyę w zamian za przetwornik gryfowy lub mostkowy i wychodzi jakbył miał HHSMożna np zrobię takie coś ?
1-H
2-H/H
3-H/S

-
-
Wsumie ciekawy motyw,ale chyba kupie właśnie ten 5 pozycjny
Mam narazie zamało doświadczenia zeby sie tak bawię.Jak dobrze będę miał z tę gitarę to bede zbierał pieniędze aby zrobic następnę , albo kupic jakał w okropnym stanie i ję restaurowaę zeby nabieraę doświadczenia w tym.Nie będę się bawił w mojej elektronikę bo jak coś zepsuje to będzie lipa bo nie będę miał na czym graę.

Gekon, dajże spokój, co to za elektronika... Przecież to nie jest moduł sterujęcy dla wahadłowca, to raptem cztery kable na krzyż. Nie ma czegoś takiego, jak budowa/modernizacja/naprawa gitar elektrycznych bez znajomołci podstaw elektroniki. Moja propozycja jest taka - kup sobie zwykły miernik i posprawdzaj, co jest do czego podłęczone i po co. Oczywiłcie, mówię o gitarze, bo skoro za bardzo nie masz o sprawie pojęcia, to pod 230V nie ma co się podłęczaę, przynajmniej na poczętku.
To naprawdę dobra zabawa - kiedyś nie było mierników i ja na przykład eksperymentowałem na zwykłych żarówkach od latarek, bateriach i zasilaczu do kolejki PIKO. I jeszcze na telefonie kablowym. Zatem teraz, majęc do dyspozycji podstawowe mierniki za grosze, jesteł naprawdę w komfortowej sytuacji.