Jak zrobią białe logo na ciemnym gryfie?

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

irek81

Jak zrobię białe logo na ciemnym gryfie?

Nieprzeczytany post autor: irek81 »

Witam!

Gryf jest ciemno bręzowy, napis chciałbym zrobię biały :roll: . Kalkomania chyba odpada, szablon nie będzie zbyt dokładny (tam są drobne znaczki). Czy jest jakał inna domowa metoda oprócz sitodruku (który nie jest domowy :cry: ).

Pozdrawiam
Irek
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Możesz użyę kalkomanii. Drukujesz litery puste w środku, sam obrys bez wypełnienia. Następnie białym (czy też dowolnym kolorem, np srebrnym) zamalowujesz wnętrze liter. Możesz też użyę farbek modelarskich. Oczywiłcie potrzebujesz kalkę z przezroczystym podłożem, a nie białym. Malujesz po stronie "drewna" czyli po naklejeniu, kolor będzie schowany pod folię. Warto przetestowaę wczełniej reakcję pisaka/farbki na lakier, który jest na gitarze, i ten który będzie położony na kalce.

T.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Sitodruk jest jak najbardziej do zrobienia w domu . Możesz zrobię jeszcze tampodruk , termotransfer . Jak nie masz wprawy w takich zabawach to zrób tak jak na tym filmie ,tylko najpierw popróbuj na jakimł kawałku drewna (metoda bardzo prosta )
http://www.youtube.com/watch?v=rn4Q-L3tn58
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

@Andrzej: metoda z linku jest super, tylko że białego napisu na ciemnym tle nie zrobisz, a o to chodzi założycielowi wętku. :)
Awatar użytkownika
Andrzej

A co drukarka atramentowa i laserowa nie drukuje białych liter ? :shock:

Zresztę zawsze można zrobię srebrny napis , do bręzowego drewna chyba by lepiej pasował ;-)
Ostatnio zmieniony 2013-04-25, 15:56 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Ale serio pytasz?? No, nie drukuje... Biel uzyskujesz z kartki, nie ma koloru białego jako takiego w standardowym druku laserowym czy atramentowym. Sę oczywiłcie specjalne farby/tonery (nie mam pewnołci co do technologii, nie jestem ekspertem) - złote, białe itp., ale korzystaję z tego tylko drukarnie w wyjętkowych przypadkach.

Edit: srebrnego też nie uzyskasz, nie ma czegoś takiego ani w RGB, ani w CMYK. Chyba że szablon by zrobię i potem szprejem. :)
Awatar użytkownika
Andrzej

No to faktycznie tzw lipa :-| ale tak jak piszesz można zrobię szablon i polecieę sprayem . Swoję drogę ciekawe ile by kosztowało wycięcie takiego szablonu na folii samoprzylepnej za pomocę profesjonalnego plotera w jakiejł firmie reklamowej .
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Na zdjęciu poniżej pokazałem ci moję metodę. Trzeba użyę przeęšłroczystej kalkomanii.
Załączniki
malowanie-logo.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To jest groszowa sprawa, tylko potrzebny dobry ploter, czyli ostry nóż. Zwłaszcza przy drobnych detalach. Do tego folia transportowa - do niej przyklejasz gotowy szablon, a potem przyklejasz szablonik do miejsca gdzie będzie malowanko, odrywasz folie transportowa i ogieł. :-D
Tylko z czuciem, bo może byę reakcja rozpuszczalnika z klejem szablonu i będzie dupa zbita. :-D
Taki szablon jest niestety jednorazowy, ale na formacie A4 mogę nawycinaę mnóstwo.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
irek81

Nieprzeczytany post autor: irek81 »

Szablon odpada tam jest masą drobniutkich elementów i przy odklejaniu szablonu może byę nieciekawie.

Przy tej kalkomani będzie widaę czarny obrys ale to mi nie przeszkadza tak bardzo. Boję się raczej że kalkomania zostanie "spożyta" przez lakier. Może jak by to delikatnie pomalowaę to by było dobre.

Dałem wzór do wyceny na sito - za wyłwiecenie i zamontowanie siatki na ramce powiedzieli 90zł. Pytanie tylko jakiej farby mogę użyę do wykonania tego sitodruku. Mam biały podkład poliestrowy - czy to się nada?

Nie wiem co wybraę.
poco
Moderator

Z tego co mi jest wiadomym, to do sitodruku używa się specjalnych farb dedykowanych ze względu na to, że musi byę ona przeciłnięta przez oczka sita /wielkołę tych oczek decyduje o wykonaniu szczegółów wzoru/ . Pogadaj z tymi panami od sita, to trochę może sprzedadzę.
Do tego rozciełczalnik do mycia sita itd., tak, że pewnie taniej będzie zlecię wykonanie fachowcom.
Co do szablonu, to moja córka wykonuje przy ich pomocy nadruki na koszulkach, a najmniejsza szerokołę łcieżki wynosi o,5 mm, więc nie powinieneł mieę z tym problemów. Nie ma też żadnego problemu z oderwaniem szablony od podłoża. Acha, córka mi podpowiada, że do tego potrzebujesz osłabienia kleju na folii bo trudno ja odkleię - silny klej.
Osłabienie kleju /folii transportowej i folii szablonu/ wykonuje się w ten sposób, że przyklejasz folię transportowę np do płyty wiórowej lub tkaniny i po oderwaniu drobiny pyłu będę stanowię warstwę buforowę. Jest tylko temat, że może drobny detal się nie dokleię i podpłynie farba. Jak tego nie robiłeł wczełniej, to droga przez mękę.
Reasumujęc, do każdej z tych technik potrzeba dużego doswiadczenia i wprawy, a i tak efekt jest nie do przewidzenia. A przygotowanie podłoża?
Podpowiadaję mi z boku, że najtałszym i najskuteczniejszym sposobem jest prawdopodobnie kalkomania, a w necie znajdziesz X firm zajmujęcych się nię zawodowo.
Naklejki na kubki, wprasowanki na tkaniny i inne okolicznołciowe dekory na różniuste okazje. Samemu możesz sobie narobię kosztów, a efekt żaden.
Pomyłl także o aplikacji typu inlay lub wycinaę laubzegę w nakładce na główkę, a potem wypełniaę innym tworzywem lub fornirem.
Przemyłl i poczytaj na temat tych technik i podejmij decyzję dajęcę gwarantowany efekt. Nie jesteł fabrykę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Metoda z tego filmiku to właśnie ten sitodruk?
poco
Moderator

Dokładnie. A dodatkowo masz narzędzie na X loginów. :-D Tylko, że to trochę kosztuje.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Andrzej

Ci ludzie robię zawodowo kalkomanie http://allegro.pl/kolekcje?string=kalkomania ( także białe ) napisz do nich ,przełlij wzór na pewno będzie taniej niż 90 pln . Te kalkomanie można lakierowaę . Chociaż proponuje ci żebył to zrobił sam . Tak jak pokazał Shopik albo Poco ,albo tak jak to robię ci gołcię z allegro (wiem że jest kilka metod) Wszystkie potrzebne rzeczy folie , lakiery i inne bajery można kupię w sklepie papierniczym . Swoję drogę przydał by się wętek pt: " Jak zrobię logo " Z tego co pamiętam to Zenek robił inaczej Piniu inaczej a Shopik jeszcze inaczej .
poco
Moderator

Ja myłlę, że zakładanie ekstra wętku n/t wykonania logo nie zamknie tematu. Uważny czytelnik, wnikliwy obserwator , a przede wszystkim chcęcy zajęę się takim tematem znajdzie prawie wszystkie informacje w trełciach forum, YT jako odnołnikach bardziej obrazowo ukazujęcych te procesy oraz kontaktujęc się z polskimi wykonawcami podobnych elementów dekoracyjnych.
Ponieważ w większołci sami, przynajmniej deklaratywnie, próbujemy realizowaę marzenia, więc i sami ponosimy koszty nauki na błędach. Ale jak ktoł mędry powiedział, co nas nie zabije , to nas wzmocni. :-D
Zatem patrzmy z optymizmem na to co chcemy osięgnęę i działajmy.
ęšłĽe będę skuchy, to będę, ale im więcej osób będzie zaangażowanych w temat, tym łatwiej będzie ich uniknęę lub po prostu zminimalizowaę. Po to jest forum i grono życzliwych, bezinteresownych kolegów. :-D
Mam tylko prołbę, żeby w sprawach oczywistych nie zawracaę głowy na forum, bo będzie to w kołcu wysypisko, a nie magazyn.
Zatem , najpierw pozyskanie wszelkich informacji ze wszystkich możliwych ęšłródeł, a dopiero to, co wętpliwe wrzucaę na forum.
To wprawdzie nie jest w temacie, ale raczej odpowiedęšłna sugestię Andrzeja i stęd przepraszam za off.
Podobne i w podobnym tonie wypowiedzi znajduję się w wielu wętkach forumowych i trochę mnie tyrpie jak piszę takie teksty. Zresztę sądzęc z postów innych kolegów, ich również, kiedy widzę ewidentne lenistwo. :-P
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ