Czy ten pręt jest ok?

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
michau25

Czy ten pręt jest ok?

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Kupiłem go już dawno i od jakiegoł czasu się zastanawiam czy wszystko z nim w porzędku.
Ma strasznie długę kołcówkę (9,5cm) w porównaniu do prętów, które widziałem; częłę ruchoma 35,5cm. Wydaje mi się, że jak się podaje różne dostępne długołci pręta to nie powinno się to różnię tylko długołcię dospawanej kołcówki. I jak to ułożyę w gryfie, żeby regulacja była prawidłowa?
Wygina się całkiem nieęšłle z tym, że do takiego wygięcia w żadnę stronę nie kręciłem nawet całego obrotu.
Załączniki
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Wyględa i działa o.k.
------
Darek
Awatar użytkownika
michau25

No to jeszcze pytanie (byę może głupie, wybaczcie, ale muszę mieę pewnołę :-P ) o umiejscowienie. Może byę?
Obrazek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Hmm.. też jestem ciekawy. Jeszcze nie widziałem pręta z tak długę kołcówkę.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Widziałem ten pręt w sklepie guitar project i w swojej naiwnołci myłlałem, że tę kołcówkę się obcina na pasujęcę długołę. Patrzęc na twoje zdjęcia doszedłem do wniosku, że to raczej nie możliwe, żeby szełciokętny otwór szedł przez pręt na długołci 9cm ^^

Trochę wzdragałbym się przed montowaniem takiego pręta. Gdybym miał spawarkę to ucięłbym z 7 cm z kołcówki i dospawał główkę łruby imbusowej pasujęcej rozmiarem. Pozostaje jednak kwestia małej długołci czynnej w tym wypadku.

Można też zrobię gryf treningowy i zobaczyę czy działa w porzędku ten pręt przy napiętych strunach i czy nie brzęczy ta kołcówka przy grze.
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Ale ten pręt się montuje chyba odwrotnie, jak w Fenderach... Wtedy pracuje w tym miejscu co powinien.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To jest pręt dwustronnego działania ( łruba na kołcach z lewym i prawym gwintem, coś jak łruba rzymska) i twórca w swoim zamyłle miał regulacje od strony stopy gryfu.
Po prostu, ta długa "łruba", a raczej jej łeb :-D umiejscowiony jest wtedy w częłci, która nie podlega wyginaniu, a zatem długołę nie odgrywa roli.
Poza tym, ten rodzaj trussroda miał się daę montowaę i demontowaę bez potrzeby zdejmowania podstrunnicy /wsuwanie i wysuwanie w wyfrezowanym kanale/. Wtedy kanał nie musi byę frezowany z wybiegiem na główkę; nie potrzebna jest płytka maskujęca.
Trzeba pamiętaę o tym, że wyginaniu poddawany jest pręt/płaskownik, a nie łruba! Zatem to determinuje umiejscowienie tego przedłużonego "łba" w układzie góra czy dół.
Górnę częłę kanału można załlepię/zamaskowaę kawałkiem drewienka tak, żeby można go było w razie potrzeby wyjęę.
Polecam zapisy ze słownika w portalu n/t trussorów.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
michau25

poco pisze:Poza tym, ten rodzaj trussroda miał się daę montowaę i demontowaę bez potrzeby zdejmowania podstrunnicy /wsuwanie i wysuwanie w wyfrezowanym kanale/
Tak wiem, myłlałem o tym.
Esperal pisze:Wtedy pracuje w tym miejscu co powinien
Wg nie nawet zamocowany odwrotnie będzie za krótki. W tę stronę też da się wykonaę a regulacja dużo łatwiejsza. Regulacja ma byę tylko do około 15 progu?
ODPOWIEDZ