Nanoszenie szkicu na deską...
Moderator: poco
Nanoszenie szkicu na deskę...
Witam, mam pytanie, chcę wykonaę swój pierwszy korpus najlepiej jak umiem dostępnymi łrodkami min wiertarka, piła (różne rozmiary i brzeszczoty), pilniki itp ogółem sprzęt garażowy ale z tego da się zrobię przyzwoity korpus (mój ojciec to udowodnił) XD Ja z kolei potrzebuję wykonaę korpus wg dokładnego planu oryginału tzn chcę zbudowaę Ibaneza z serii RG ale nie wiem czy potrzebuję jakił specjalnych programów czy coś by te plany wydrukowaę na wielu kartkach A4 by potem to poskładaę i odrysowaę od lini czy inaczej się da? Wybaczcie banalne pytanie ale zanim kupie lepszy sprzęt muszę czymł na niego zarobię 

Jeżeli masz ochotę bawię się w w lutnika dłużej to polecam wykonanie szablonów przez jakęł firmę tnęcę pleksiglas lub sklejkę ja zapłaciłem za dwa szablony telecastera jeden z obrysem a drugi z przetwornikami i kieszenię gryfu 150 zł materiał plexi grubołci 5 mm. A co do sprzętu to wielce przydatna jest frezarka górnowrzecionowa na poczętek móże byę tani chiłczyk z marketu.
Ten plan mam w PDF z chomika pobrałem ale skalę przed chwilę mierzyłem jest dobrze wszystko
Hmm co do tej sklejki to całkiem dobry pomysł
Poszukam czy w mojej okolicy są takie firmy ale w między czasie zainteresuje się tymi frezarkami i czymł do ęwiczeł bo korpus który robie ma zostaę wykonany z czarnej koriny więc miejsca na błędy nie warto robię 

Hmm co do tej sklejki to całkiem dobry pomysł

A 5 mm starcza jak się ma frezarke przymocowanę od spodu do blatu.
Szykuje się do napisania jak wykonuje korpus ja więc wieczorkiem powinno się coś pojawię.
Szykuje się do napisania jak wykonuje korpus ja więc wieczorkiem powinno się coś pojawię.
Ostatnio zmieniony 2013-06-27, 17:48 przez szogi18, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze, to ten temat w złym dziale jest, chyba że ma on jakieł podwójne dno, które łęczy się w tajemniczy sposób z inkrustację.
Najprostszym sposobem będzie wydrukowanie na A4 i złożenie wg siatki, albo wydrukowanie w drukarni w całołci. Potem naklejenie tego na szablon ze sklejki np 12mm, wycięcie i oszlifowanie szablonu. Na korpusie odrysowujesz już kształt od szablonu, wycinasz piłę i wygładzasz, najtałsza opcja to chyba taki frez, chodzę takie w castoramie po 30zł, ale wytrzymałe to za bardzo nie jest.
Na frezarce aż tak nie oszczędzaj, tę z linku raczej nic nie pofrezujesz - jest napisane 'Sprzedaży podlega urzędzenie oraz osprzęt widoczny na zdjęciach', a na zdjęciach nie ma żadnego osprzętu
. Spróbuj zamocowaę frez bez tulei i nakrętki. Ja kupiłem ostatnio takę i polecam, bo ma wszystko i jest praktycznie nowa. Temat o frezarkach masz tutaj: http://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=683
Najprostszym sposobem będzie wydrukowanie na A4 i złożenie wg siatki, albo wydrukowanie w drukarni w całołci. Potem naklejenie tego na szablon ze sklejki np 12mm, wycięcie i oszlifowanie szablonu. Na korpusie odrysowujesz już kształt od szablonu, wycinasz piłę i wygładzasz, najtałsza opcja to chyba taki frez, chodzę takie w castoramie po 30zł, ale wytrzymałe to za bardzo nie jest.
Na frezarce aż tak nie oszczędzaj, tę z linku raczej nic nie pofrezujesz - jest napisane 'Sprzedaży podlega urzędzenie oraz osprzęt widoczny na zdjęciach', a na zdjęciach nie ma żadnego osprzętu

Sprawdziłeł Odi jakiej łrednicy trzpienie możesz użyę w tej frezarce? Nie mam pewnołci, ale mogę byę w miarze angielskiej, czyli w calach. Sugeruję się jedynie nazwę i pochodzeniem, więc może pytanie chybione.
Przypominam, że temat odnosi się do nanoszenia szkicu, a nie wykonania szablonu. Proszę zatem trzymaę się tematu. Każdy post nie majęcy zwięzku będzie usuwany.
Pozdrawiam, Ryszard
Przypominam, że temat odnosi się do nanoszenia szkicu, a nie wykonania szablonu. Proszę zatem trzymaę się tematu. Każdy post nie majęcy zwięzku będzie usuwany.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est