Wałek szlifierski.

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

szogi18

Nieprzeczytany post autor: szogi18 »

No tak ale nie musisz przytwierdzaę łożyska na stałe. Ja mam frezarke stołowę dużę dolnowrzecionówke i taki wałek szlifierski z drewna jak mi potrzeba dokładam łożysko i jest ekstra.
szogi18

A tak mi się przypomniało że kiedyś używałem czegoś takiego
trzpieł 6 mm pasuje do frezarki ręcznej którę ma przymocowanę od spodu blatu jako stołowę.
Trzeba jednak wybraę sobie odpowiednię łciernice bo niektóre zostawiaję brzydkie łlady a frezarke ustawię na niskich obrotach. Można to też przymocowaę do wiertarki stołowej.http://allegro.pl/sciernica-listkowa-tr ... 78722.html
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Nie pracowałem nigdy takę łciernicę, ale czy to się nie gnie przy pracy? Wydaje mi się, że na twardym wałku łatwiej jest precyzyjnie doszlifowaę kształt, np szablon, do narysowanych krawędzi.
szogi18

Tak twardym wałkiem szlifuje się lepiej ale taka łciernica o krótkich płatkach papieru nie ugina się zbyt wiele papier w nich jest czymł usztywniony chyba klejem przy ostrożnym szlifowaniu daje rade. Takiej łciernicy nie używałem nigdy do nadawania kształtu raczej do zagłaskania.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Te łciernice są fajne, rzeczywiłcie potrafię wyprowadzię równę powierzchnię (płaskę). Pytanie tylko, czy ich trzpieł rzeczywiłcie ma 6mm... Niewielka niedokładnołę i może powstawaę bicie podczas szlifowania, które przy tej masie może nam nic nie zrobi, ale łożyska we frezarce oberwę.
Co do łożyska na wałku - zwyczajnie nie potrzebuję :) Inna sprawa, że wrzeciono jest zbyt krótkie na dodatkowe rzeczy.
szogi18

W mojej chiłskiej frezareczce bicie było tylko przy obrotach bliskich max a i to było raczej spowodowane niedokładnym wyważeniem główki z papierami.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Aż poleciałem do warsztatu zmierzyę. Mam taka łciernicę, używam ję razem z wiertarkę do wygładzania nieprostych powierzchni - trzpieł ma 6mm
Ender

Odkopię temat.
Moja szlifierka nadal pracuje, ale ostatnio dołę często musiałem zmieniaę papier na wałku z drobnego na gruby i odwrotnie. Kliny okazały się aż nazbyt skuteczne, bo dołę często wymiana papieru skutkuje jego zniszczeniem.
Mam więc pytanie - czy ktoł widział w handlu papier łcierny na rzepy, ale sprzedawany z metra? Wymiana takiego to kwestia kilku sekund. Sę co prawda prostokęty na rzepy, ale spotkałem się tylko z długołcię do 180mm, co dla mnie jest za mało.
Póki co dorobiłem drugi wałek i pewnie i trzeci powstanie, ale tak czy inaczej jeden z rzepami by się przydał.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Widziałem papier rzepowy z metra w którym z marketów. LM, Casto.. coś w tym stylu.

T
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Dokładnie. W Casto jest tego od licha i trochę :) Też kupiłem bo robię sobie wałeczek :)
Ender

Do Casto mam 50km :-> Ale może w niedzielę mam trochę jeżdżenia, to może zajrzę tu czy tam. Dzięki :)
Awatar użytkownika
Fryta

Re: Wałek szlifierski.

Nieprzeczytany post autor: Fryta »

Podbijam :-)))
Panowie, a nie mozna tego gdzies kupic?
Jak to sie po angielskiemu nazywa?
---------
łatwiej kijek pocienkowaę, niż go póĹşniej pogrubasię ];)
Awatar użytkownika
molu

Pewnie, że można. Sanding drum, robosander.

T.
Awatar użytkownika
Fryta

Re:

Nieprzeczytany post autor: Fryta »

molu pisze:Jeżeli ktoł byłby zainteresowany, to jest możliwołę zamówienia takiego walca.

Obrazek
Obrazek

T.
Ja bym był zainterere Panie Molu. Jakie warunki>?
---------
łatwiej kijek pocienkowaę, niż go póĹşniej pogrubasię ];)
Awatar użytkownika
molu

Aktualnie brak możliwołci realizacji zamówienia. Kontakt się urwał.

Axminster ma wałki w miarę znołnych cenach. Patrz tutaj i tutaj i tutaj

T.
ODPOWIEDZ