frezarka z wiertarki stołowej ???????
Moderator: poco
-
- Kontakt:
Zobacz jak to wiertło się ugina w pewnych miejscach. Podejrzewam, że gdyby była frezowana jedna krawędęšłto wiertełko by (nie wiem, jak to okrełlię) - "odskakiwało od szablonu" (?) A tak, im głębiej wchodzi tym powierzchnia boczna (nie tnęca) jest podtrzymywana z dwóch stron przez łciany rowka.
Swoję drogę, chyba było to już pokazane na forum.
Swoję drogę, chyba było to już pokazane na forum.
-
- Kontakt:
Metoda, myłlę, warta uwagi.
Wiadomo, nie każdemu będzie pasowaę. Osobiłcie mi się podoba i w najbliższej przyszłołci wypróbuję.
Obróbka jest dużo mniej agresywna niż przy zwykłej frezarce, a co za tym idzie, jest dużo większa kontrola procesu. Przecież nawet jak palecem dotknie pracujęcego wiertła to nic się nie powinno staę.
Plus można wycinaę bardziej złożone kształty stosujęc pręty, czy wiertła o mniejszej łrednicy.
Takie coś akurat pomiędzy frezarkę stołowę do wycinania korpusów, a dremelkiem z podstawkiem do robienia inlay'ów.
Wiadomo, nie każdemu będzie pasowaę. Osobiłcie mi się podoba i w najbliższej przyszłołci wypróbuję.
Obróbka jest dużo mniej agresywna niż przy zwykłej frezarce, a co za tym idzie, jest dużo większa kontrola procesu. Przecież nawet jak palecem dotknie pracujęcego wiertła to nic się nie powinno staę.
Plus można wycinaę bardziej złożone kształty stosujęc pręty, czy wiertła o mniejszej łrednicy.
Takie coś akurat pomiędzy frezarkę stołowę do wycinania korpusów, a dremelkiem z podstawkiem do robienia inlay'ów.
-
- Kontakt:
Nic z tego, im mniejsza łrednica freza tym mniejsza prędkołę obrotowa a tym samym zamiast skrawania będzie odbijanie materiału. Prędkołę obrotowa wiertarki na poziomie 3k rpm się nie sprawdzi. Dodatkowo uchwyt wiertarki i całe wrzeciono ma z reguły większe luzy i bicia niż frezarka więc ogólnie uważam te poszukiwania zastępczej frezarki kolumnowej z wiertarki za bezskuteczne.
Witam.
Chodzi oczywiłcie o prędkołę obwodowę .
Uchwyty tego typu maję dołę przykrę włałciwołę - potrafię popułcię frez .
No i jest buba - że tak powiem.
Poza tym - wiertarka z filmiku ma się nijak do tych z allegro - to zupełnie inna jakołę.
Swojego czasy zrobiłem dla kumpla coś na kształt frezarki pionowej .
Prowadnice z prętów , tulejki z " plastiku " , itp.
Ale - jako jednostka napędowa wylędowała normalna frezarka .
Z uchwytem freza na tulejki.
Pozdrawiam.
Chodzi oczywiłcie o prędkołę obwodowę .
Uchwyty tego typu maję dołę przykrę włałciwołę - potrafię popułcię frez .
No i jest buba - że tak powiem.
Poza tym - wiertarka z filmiku ma się nijak do tych z allegro - to zupełnie inna jakołę.
Swojego czasy zrobiłem dla kumpla coś na kształt frezarki pionowej .
Prowadnice z prętów , tulejki z " plastiku " , itp.
Ale - jako jednostka napędowa wylędowała normalna frezarka .
Z uchwytem freza na tulejki.
Pozdrawiam.
pamiÄ
taj o cyklinie !
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: