Werbel klepkowy
Moderator: poco
-
- Kontakt:
- palisander
-
- Kontakt:
- palisander
-
- Kontakt:
- palisander
Ni tak powinno byę. Ważne , że wyszło. Jedna mimo mojego konserwatyzmu uważam ,że na elektryki politura to strata czasu. Nie ten charakter grania. Chyba , ze ktoł chce poęwiczyę aplikację takiego wykołczenia na czymł bardziej masywnym żeby w razie czego pozbyę się tego i wykołczyę inaczej.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
-
- Kontakt:
- palisander
-
- Kontakt:
Było zamówienie na łwiecęcę gitarę to i jest.
To nie tak, że byle co zagra perfekcyjnie. Wg mnie w gitarze elektrycznej gra głównie gryf i pickupy a deska w mniejszym stopniu.
Z resztę kto powiedział, że akryl nie może mieę jakichł tam całkiem sensownych włałciwołci akustycznych. Przecież z akrylu wykonuje się również korpusy bębnów i nie służę tylko do grania na odpustach.
a padouk dostał trochę oleju

To nie tak, że byle co zagra perfekcyjnie. Wg mnie w gitarze elektrycznej gra głównie gryf i pickupy a deska w mniejszym stopniu.
Z resztę kto powiedział, że akryl nie może mieę jakichł tam całkiem sensownych włałciwołci akustycznych. Przecież z akrylu wykonuje się również korpusy bębnów i nie służę tylko do grania na odpustach.
a padouk dostał trochę oleju

No ile? 30, 40 50 zł?Myłlę, że koszt materiału ma znaczenie.

Bardzo ładny ten padołkowy wyszedł. To 6,5" czy 7"?
Do "swojego" olejowanego dębowego 14" na 7" właśnie wylakierowałem lugi i czekam na sprężyny wraz z maszynkę.
------
Darek
Darek
-
- Kontakt:
Na jednej sztuce robionej dla siebie czy klienta pod zamówienie nie odczujesz czy za materiał na werbel dałeł 15 czy 70 zł ale w produkcji masowej to ma kapitalne znaczenie.
Klon na werbel to rzeczywiłcie, wg moich szacunków 30 zł a już padouk koło 100 zł. Zrób 10 szt to masz 700 zł w kieszeni czyli koszt całołci materiałów na kolejny werbel.
Musisz jeszcze wzięę pod uwagę, że nie cała objętołę kupionego drewna będzie się nadawała bo są straty wynikajęce z tego, że to są klepki selekcjonowane. Przede wszystkim pod kętem ułożenia słojów bo nie cała deska ma poziome, a to jakił sąk a to jakieł pęknięcie na kołcu itp.
Z resztę czy komuł by się chciało przenosię całe fabryki, póęšłniej dostarczaę surowiec i wozię to z powrotem do siebie z Chin gdyby się to nie opłaciło? Przecież tym pracownikom też trzeba zapłacię a koszty logistyczne spore.
A padouk jest 6,5"
Klon na werbel to rzeczywiłcie, wg moich szacunków 30 zł a już padouk koło 100 zł. Zrób 10 szt to masz 700 zł w kieszeni czyli koszt całołci materiałów na kolejny werbel.
Musisz jeszcze wzięę pod uwagę, że nie cała objętołę kupionego drewna będzie się nadawała bo są straty wynikajęce z tego, że to są klepki selekcjonowane. Przede wszystkim pod kętem ułożenia słojów bo nie cała deska ma poziome, a to jakił sąk a to jakieł pęknięcie na kołcu itp.
Z resztę czy komuł by się chciało przenosię całe fabryki, póęšłniej dostarczaę surowiec i wozię to z powrotem do siebie z Chin gdyby się to nie opłaciło? Przecież tym pracownikom też trzeba zapłacię a koszty logistyczne spore.
A padouk jest 6,5"
Zgadza się, ale w produkcji masowej przeważnie ma się ogromne hale, gdzie zalegaję materiały kupowane hurtowo. A wtedy koszt takiego materiału, to nie, tak jak dla nas, 30zł tylko 10 zł, a werbel ze niższej-łredniej półki sprzedawany przez producenta i tak kosztuje 1000zł(...)ale w produkcji masowej to ma kapitalne znaczenie.

Oczywiłcie, dlatego warto selekcjonowaę deski podczas kupowania. Kupujęc bezpołrednio w tartaku i to w klasie "mix" można najczęłciej poprzebieraę i znaleźć takie na przykład egzemplarze, które "wystarczaję" na całę łrednicę:Musisz jeszcze wzięę pod uwagę, że nie cała objętołę kupionego drewna będzie się nadawała bo są straty wynikajęce z tego, że to są klepki selekcjonowane. Przede wszystkim pod kętem ułożenia słojów bo nie cała deska ma poziome, a to jakił sąk a to jakieł pęknięcie na kołcu itp.

A jak jest dużo odpadów to istnieje możliwołę wykonania werbla segmentowego, jak np. w wypadku tego dębowego segmentowo-klepkowego:

(przepraszam, że się wtryniam w temat ze swoimi werblami

------
Darek
Darek
-
- Kontakt:
Wiesz, na podstawie opinii sporej garstki perkusistów, którzy graję i grali na niejednym werblu powiem, że to naprawdę gada. Moja osobista opinia byłaby oczywiłcie mało obiektywna więc podeprę się słowami i wrażeniami innych. Nie chcę wyprzedaę orkiestry, mam 2 zamówienia od nazwijmy makrowych perkusistów, zrobię, oni daję opinię.
A wracajęc do sprawy materiału to akurat deski klonowe, które kupiłem z myłlę o gryfach i zamiast tego powstaję werble
mam dołę szerokie a tylko takie mieli i +/- 2/3 szerokołci jest płaska a reszta pionowa więc tak "rzeęšłbię", żeby wybieraę łrodek na płaskie słoje a pionowe słoje na bokach wykorzystam do innych celów.
Takie konstrukcje segmentowe, no nazwijmy to po imieniu "ze łmiecia" to już nieco zaprzeczaję idei bębnów z litego drewna bo w najważniejszym miejscu przebiegu drgał pomiędzy krawędziami bębna jest klej i "przecięcie" naturalnej struktury włókien.
A wracajęc do sprawy materiału to akurat deski klonowe, które kupiłem z myłlę o gryfach i zamiast tego powstaję werble

Takie konstrukcje segmentowe, no nazwijmy to po imieniu "ze łmiecia" to już nieco zaprzeczaję idei bębnów z litego drewna bo w najważniejszym miejscu przebiegu drgał pomiędzy krawędziami bębna jest klej i "przecięcie" naturalnej struktury włókien.