Moja wizja Jazz Bass 6 string
Moderator: Jan
Mechanicznie rzecz bioręc pręty nie działaję w osi symetrii gryfu, a zatem będę miały wpływ na jego geometrię w obszarze swojego działania. Zatem wiedzęc jaka jest zasada działania można domniemywaę jak może byę przy niewłałciwej regulacji i jak ta regulacja wpływa na zachowanie gryfu. Po to m.in montowane są dwa, a nie jeden pręt .
Jeżeli się mylę proszę mnie poprawię.
Pozdrawiam, Ryszard
Jeżeli się mylę proszę mnie poprawię.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Jazz bass 6 dalsze prace
Zamieszczam kilka fotek mojego jazza po 1 warswie lakieru .Zjęcia oczywicie nie uwidaczniaję piękna tego kawałka drewna "na żywo".Po malowaniu oczy wyszły mi z orbit jak to wyględę.
Przy okazji robię 4-ke z klonu według planów.Gryf napewno z klonu ale nie moge się zdecydowac na podstrunnice bo mam zboczenie do klonowych ale wszystkie klonowe?
Myłlę zrobię z hebanu ,wenge albo palisandru dla odmiany.Może mi doradzicie co wybrac na podstrunnice ?
Przy okazji robię 4-ke z klonu według planów.Gryf napewno z klonu ale nie moge się zdecydowac na podstrunnice bo mam zboczenie do klonowych ale wszystkie klonowe?
Myłlę zrobię z hebanu ,wenge albo palisandru dla odmiany.Może mi doradzicie co wybrac na podstrunnice ?
Myłlę, że wykonanie jest poprawne, ale wyględ zewnętrzny i architektura jest nie z mojej bajki.
Dla mnie ten bas był by piękny, gdyby nie miał tej blachy z potencjometrami, tylko widoczne drewniane gały i gniazdo. Blacha dla mnie ma sens przy kompletnym maskowaniu.
Nie mam wiedzy n/t basów, ale czy struny muszę byę tak szeroko rozstawione? Skrajne wyględaję jakby miały spałę przy grze z podstrunnicy. Może gryf za węski ?
Ja wiem, że to Twoja gitara i dla siebie ję wykonałeł z uwzględnieniem własnych preferencji, stęd moje uwagi są wg moich odczuę. Rzeczywistołę jest zwykle inna.
Pozdrawiam, Ryszard
Dla mnie ten bas był by piękny, gdyby nie miał tej blachy z potencjometrami, tylko widoczne drewniane gały i gniazdo. Blacha dla mnie ma sens przy kompletnym maskowaniu.
Nie mam wiedzy n/t basów, ale czy struny muszę byę tak szeroko rozstawione? Skrajne wyględaję jakby miały spałę przy grze z podstrunnicy. Może gryf za węski ?
Ja wiem, że to Twoja gitara i dla siebie ję wykonałeł z uwzględnieniem własnych preferencji, stęd moje uwagi są wg moich odczuę. Rzeczywistołę jest zwykle inna.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dokładnie to samo chciałem napisaę. Widzę,ze zrezygnowałeł jednak z piguardu nawet tego przezroczystego więc można pomyłleę o wymianie tej blachy na coś drewnianego np.poco pisze:Dla mnie ten bas był by piękny, gdyby nie miał tej blachy z potencjometrami, tylko widoczne drewniane gały i gniazdo.
A ty miał basówkę np. 5-strunowę w łapkach?? Ja miałem i to takę zrobionę na zamówienie dla gołcia solidnej budowy i też miała dołę szeroko struny. Tu jest 6 strun więc wizualnie to tak wyględa. Korpus troszkę niknie przy tak szerokim gryfie stęd ten efekt. Spójrzcie ino na przetworniki - struny idealnie się z magnesami pokrywaję.poco pisze:Nie mam wiedzy n/t basów, ale czy struny muszę byę tak szeroko rozstawione?
Ja czekam na jakieł próbki różne, bo bardzom ciekawy jak to bangla

Rozstaw strun jest pod moje łapki czyli tak jak w basach 4-strunowych 19 mm .Gryf ma w najszerszym miejscu 96 mm .Również siodełko musiałem dorobię sam bo nie ma z takim rozstawem czyli 10 mm tak jak w 4-kach.
Blachę raczej zostawię bo konstrukcja miała nawięzywaę do Jazz Bassa i jak trzasnę jakęł z drewna to nie wiem czy mi się to jakoł nie utopi.
Próbki oczywiscie dołęczę w najbliższym czasie. Narazie załozone są struny Warwick stalówki więc bas wali ładnę przejrzystę szklaneczkę.Struny przez korpus też daję solidny sustain.
Blachę raczej zostawię bo konstrukcja miała nawięzywaę do Jazz Bassa i jak trzasnę jakęł z drewna to nie wiem czy mi się to jakoł nie utopi.
Próbki oczywiscie dołęczę w najbliższym czasie. Narazie załozone są struny Warwick stalówki więc bas wali ładnę przejrzystę szklaneczkę.Struny przez korpus też daję solidny sustain.
- palisander
Nie no ładnie to wszystko i widaę dbałołę i estetykę . Nie ważne już czy zlecaleł komuł niektóre etapy prac czy robiłeł je sam od poczętki do kołca.
Tylko kurczę tak jakoł cała konstrukcja z tym szerokim gryfem zrobiła się dołę ,, pancerna " wizualnie i nie widaę tej linii lekkołci i finezji już w samym projekcie i przemyłleniu pewnych rzeczy. Sę konstrukcje z większę iloscię strun i jakoł to się wszystko cieszy i współgra razem. Oczywiłcie jest to kwestię gustu i upodobał . Nie przejmuj się absolutnie tym co piszę... ale jakoł wydłużyłeł chyba tę dolnę czełę deski... i chyba nieco szersza jest od standardowego Jazza. Szeroki gryf w tym samym kolorze na ,, na licu " zlał to wszystko w takiego ,, pacerfasuta" trochę. Już sama podstrunnica z czarnego hebanu w tej konfiguracji myłlę, że dodała by nieco smaku i odcięła całołę tworzęc zupełnie inne wrażenia wizualne. Tak to zlało Ci się to razem z tym szerokim gryfem i taka jakby ,, sowiecka ' konstrukcja wyszła. Ale to tylko moje zdanie i tak jak ja to widzę. Myłlę, że przy takich konstrukcjach zachowanie kontrastu barwno-wizualnego miedzy deskę a gryfem wpływa nieco na lekkołę i dodanie smaku całołci.
Poza tym wykonanie fajne i widaę przyłożenie się do tematu. Brawo!
Tylko kurczę tak jakoł cała konstrukcja z tym szerokim gryfem zrobiła się dołę ,, pancerna " wizualnie i nie widaę tej linii lekkołci i finezji już w samym projekcie i przemyłleniu pewnych rzeczy. Sę konstrukcje z większę iloscię strun i jakoł to się wszystko cieszy i współgra razem. Oczywiłcie jest to kwestię gustu i upodobał . Nie przejmuj się absolutnie tym co piszę... ale jakoł wydłużyłeł chyba tę dolnę czełę deski... i chyba nieco szersza jest od standardowego Jazza. Szeroki gryf w tym samym kolorze na ,, na licu " zlał to wszystko w takiego ,, pacerfasuta" trochę. Już sama podstrunnica z czarnego hebanu w tej konfiguracji myłlę, że dodała by nieco smaku i odcięła całołę tworzęc zupełnie inne wrażenia wizualne. Tak to zlało Ci się to razem z tym szerokim gryfem i taka jakby ,, sowiecka ' konstrukcja wyszła. Ale to tylko moje zdanie i tak jak ja to widzę. Myłlę, że przy takich konstrukcjach zachowanie kontrastu barwno-wizualnego miedzy deskę a gryfem wpływa nieco na lekkołę i dodanie smaku całołci.
Poza tym wykonanie fajne i widaę przyłożenie się do tematu. Brawo!
podstawa to dokĹadnoĹÄ