Wymiana floyd rose na stały

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

eShadow

Wymiana floyd rose na stały

Nieprzeczytany post autor: eShadow »

Witam.
Tak jak w temacie chciałem zapytaę się czy możliwa jest wymiana łredniej klasy mostka typu floyd na jakikolwiek mostek stały. Już na wstępie podkrełlam, że zablokowanie go mi nie wystarczy. Jest to bardzo wadliwa konstrukcja i chciałbym w koncu się jej pozbyę. Głównym powodem są gwinty które co chwile się zrywaję. Do tej pory je naprawiałem ale obecnie otwory się wyrobiły i muszę kupowaę nowe częłci.
...Wracajac do tematu. Przeczytałem gdzies ze taka operacja jest niemożliwa, ale to do mnie jakoł nie przemawia. Chciałbym poznaę zdanie fachowców.
Osobiłcie myłlałem, że może dało by się wykorzystaę te łruby na których osiada floyd albo coś w tym stylu.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju rady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Wymiana jest możliwa. Zdzierasz cały lakier z korpusu; dziurę po floyd rose w korpusie wypełniasz wkładkę drewnianę, szpachlujesz, robisz otwory pod nowy mostek; lakierujesz i już :-P Po dwóch miesięcach cieszysz się stałym mostkiem. Popatrz na forum, poczytaj, pokaż zdjęcia... i nie pospieszaj kolegów.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Zdzieranie i malowanie korpusu to kwestia jedynie wyględu, najważniejsze jest bardzo dokładne dopasowanie klocka do wklejenia w otwór po floydzie, tak aby nie było szczelin - w tym miejscu dużo kleju czy szpachli to nie jest dobry pomysł.

Jełli dasz na to mostek typu hardtail, to większę częłę wypełniajęcego klocka powinien zakryę. Wrzuę zdjęcie jak to u ciebie wyględa.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

wbrew pozorom łatwiej jest odcięę "skrzydła" i zrobię "rdzeł" gitary od podstaw ale jełli masz już szablony na kieszeł gryfu i pickupy. Robiłem tak 2 tygodnie temu i dla mnie jest to rozwięzanie dużo lepsze niż jakieł wstawki z kawałków.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
shopiK

To co pisałem o zaklejeniu dziury było nieco sarkastyczne oczywiłcie.

Jednak odcinanie skrzydeł itp. To też chyba przerost formy nad trełcię. To już łatwiej nowy korpus robię. Bo przecież po odcięciu, trzeba równaę -> kleię, i tak trzeba zedrzeę lakier ze skrzydeł, równaę po klejeniu. Przygotowaę całołę do lakierowania itp. itd.

GDzieł tu na forum był wętek o tym jak ktoł chciał naklejaę top do korpusu, który to topu nie miał. Wyjałnono za i przeciw. Kupa roboty bezsensownej. Tutaj chyba będzie podobnie.

BTW. ostatnio poproszono mnie o wymianę strun we floydzie... Współczuję posiadaczom tej konstrukcji :-)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

A może stały mostek Kahler? Konkretnie model 7330.

T.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

wklejajęc kawałek też trzeba go równaę (a tylna komora po FR też powinna byę zaklejona), kleię, też trzeba malowaę korpus. ja akurat w ramach ęwiczeł zrobiłem z 2częłciowej gitary(korpus) z FR 3 częłciowy z hardtailem wg mnie jełli już to jest to lepsze rozwięzanie niż jakieł sztukawanie po kawałku.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
shopiK

No racja. Ale te wszystkie kombinacje to raczej w ramach ęwiczeł i dla frajdy.
ODPOWIEDZ