Relacja z budowy Les Paul

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Esperal pisze:
Obrazek
Patrzę cięgle na to zdjęcie i zastanawiam się czy aby pręt nie jest za płytko? Bo jełli jest tak jak na tym zdjęciu to w co wkręcisz łrubkę płytki maskujęcej pręt? W tę nakładkę klonowę?

Z kolei z tego zdjęcia wynika jakby nakładka klonowa na poczętku (przy podstrunnicy) była w powietrzu?

Obrazek

Czy aby to nie powinno tak wyględaę?

Obrazek

Na zdjęciach gotowej gitary widaę że płytka maskujęca jest bardzo blisko siodełka (bliżej niż w oryginale) co pewnie wymusiła sytuacja z płytko usadzonym prętem. (pręt wczełniej wychodzi więc otwór na łrubke regulacyjnę jest bliżej siodełka)
Powiedz proszę jak rozwięzałeł ten problem.
Bardzo mnie to ciekawi bo sam niebawem będę musiał się z nim zmierzyę ;P

Przy okazji mam jeszcze pytanie jakiej grubołci deskę użyłeł do gryfu?
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Ale to dokładnie tak wyględa. Spójrz na wczełniejsze zdjęcie w połcie i zauważ, że rowek na pręt jest odpowiednio głęboki. Pręt na zdjęciu jest nie dociłnięty do dna rowka i to Cię mogło zmylię. Jeżeli rowek byłby za płytki, to nakrętka wystawałaby poza płaszczyznę główki....
Jeżeli chodzi o grubołę deski, to musi byę taka, aby można było wycięę gryf razem z odchylonę główkę :-D
kibic

Esperal pisze:Ale to dokładnie tak wyględa. Spójrz na wczełniejsze zdjęcie w połcie i zauważ, że rowek na pręt jest odpowiednio głęboki. Pręt na zdjęciu jest nie dociłnięty do dna rowka i to Cię mogło zmylię. Jeżeli rowek byłby za płytki, to nakrętka wystawałaby poza płaszczyznę główki....
Jełli niedociłnięty do dna to sorry
Esperal pisze: Jeżeli chodzi o grubołę deski, to musi byę taka, aby można było wycięę gryf razem z odchylonę główkę :-D
6cm grubołci wystarczy ? (czy lepiej z zapasem 6,5cm)
Awatar użytkownika
Esperal

Kurczę, nie pamiętam a nie mam planów pod rękę. Możesz to sobie wyrysowaę: długołc główki 18cm, grubołę 1,5cm, odchylenie 17st.
kibic

Bardzo mnie interesuje proces wykonania rowka pod binding korpusu. Mógłbył napisaę coś na ten temat? (ew wrzucię jakieł fotki)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Z YT
http://www.youtube.com/watch?v=hszYf0V7HlA
Innych rozwięzał poszukaj na forum.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
kibic

poco pisze:Z YT
http://www.youtube.com/watch?v=hszYf0V7HlA
Innych rozwięzał poszukaj na forum.
Pozdrawiam, Ryszard
Bardzo dziękuję za podesłany link. Niestety sposób pokazany na filmie jest dla mnie mało użyteczny gdyż wymaga posiadania urzędzenia ze Stewmac'a za 300 USD. Zauważyłem że Esperal starał się wykonaę gitarę przy użyciu prostszych narzędzi więc jestem ciekawy jak sobie poradził z tym dołę trudnym zadaniem wykonania rowka w przypadku kiedy powierzchnia nie jest płaska tylko profilowana jak w przypadku Les Paula.
Awatar użytkownika
Esperal

Musisz czytaę uważniej. Rowek pod binding zrobiłem przed profilowaniem topu, kiedy był płaski.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Przecież jest opisane - wyfrezował przed profilowaniem topu.

Edyta:

Nie zdężyłem :-)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

kibic pisze:użyteczny gdyż wymaga posiadania urzędzenia ze Stewmac'a za 300 USD.
Można taniej.. :) Zajrzyj pod ten link. I tutaj, mniej więcej w połowie strony.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

W tym, co podałem nie chodziło o narzędzia, lecz o metodę i wykorzystanie okrełlonego narzędzia. Możesz tez ręcznie wystrugaę rowek za pomocę znacznika i dłuta, tak jak to robię lutnicy w smyczkowych.
Gdzie go zamocujesz itd., to już Twoja inwencja. Można też zwykłym frezem palcowym i łożyskiem z regulację zewnętrznę, co już na forum było przedstawiane przy innej okazji - wykorzystanie frezarki.
Dlatego radzę czytaę forum.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ