Pomoc w zrobieniu gitary

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

jakie majom byę te kondensatory bo są różne a nie napisali jakie wiem że na pewno nie elektrolityczne a przełęcznik truj pozycyjny to na alegro po 16 zeta chodzę ja spróbuje zrobię domowym sposobem wyniki pokarze
+_+
scar1192

Nieprzeczytany post autor: scar1192 »

ale jak kupi wyszystko na allegro, po pierwsze musi znalezc jednego sprzedawce ktory to wszystko ma, bo inaczej przejedzie sie na kosztach wysylki ; p 2,5 zł powiadasz ? hmm no ciekawe, moze po prostu sa solidniej wykonane, nie beda tak predko trzeszczaly, nie wiem, :D
VillBurn

e tam solidniej mowie tylko żeby przełęcznik truj pozycyjny na allegro kupił a tego sprzedawcy można tam jeszcze płytki maskujęce bodajże i coś tam jeszcze wejłcie do jecka też można w elektronicznym jak będzie złocony to bierz w elektronicznym to te potencjometry to mogę nawet do 5zł dlatego warto poszukaę jakiegoł sklepu internetowego
+_+
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Moim skromnym zdaniem to Les Paul to troche przy trudna konstrukcja jak dla zielonych... jeżeli dobrze pamiętam to tam gryf jest pochylony w stosunku do korpusu o 3 stopnie. Jak nie masz odpowiednich narzędzi to jest to dla ciebie niewykonalne. A pozatym to poczytaj troche na forum bo są tematy o les paulu i o tym jak sie buduje gitary i poszczególne elementy i wal z konkretnymi problemami a nie odrazu zakładasz temat i chcesz żeby ci całe forum strełcię. A potem 100 tematów i w każdym to samo bo ktoł chce żeby mu opisaę jak się robi gitare. Jakbył dobrze poszukał to znalazł był plany, projekty nawet jest link do kanału na YT jak gołciu pokazuje jak się od podstaw robi Les Paula. I to wszystko na tym forum. Search&read
Mareki16

Nieprzeczytany post autor: Mareki16 »

Kris pisze:Moim skromnym zdaniem to Les Paul to troche przy trudna konstrukcja jak dla zielonych... jeżeli dobrze pamiętam to tam gryf jest pochylony w stosunku do korpusu o 3 stopnie. Jak nie masz odpowiednich narzędzi to jest to dla ciebie niewykonalne. A pozatym to poczytaj troche na forum bo są tematy o les paulu i o tym jak sie buduje gitary i poszczególne elementy i wal z konkretnymi problemami a nie odrazu zakładasz temat i chcesz żeby ci całe forum strełcię. A potem 100 tematów i w każdym to samo bo ktoł chce żeby mu opisaę jak się robi gitare. Jakbył dobrze poszukał to znalazł był plany, projekty nawet jest link do kanału na YT jak gołciu pokazuje jak się od podstaw robi Les Paula. I to wszystko na tym forum. Search&read
Dokładnie o 3,5 stopnia ( tak mi się przynajmniej wydaje ). Wracajęc do tematu. Na poczętek proponowałbym ci złożyę jakiegoł strata, ponieważ odejdzie ci problem wklejania gryfy, naklejania topu itd. Na dodatek mógłbył zrobię tzw " fatstrata" z humbuckerem i dwoma singlami. O ile był nie zaoszczędził na podzespołach typu mostek, klucze i przetworniki to gitara może łwietnie graę i na pewno nie będziesz narzekaę na dęšłwięk. Oczywiłcie dochodzi kwestia drewna ale nawet wczełniej facet na allegro sprzedaje jesion, więc można coś z tego wystrugaę. Tak czy inaczej obstawiałbym za gotowym korpusem, gryfem, bo wszystko od razu robi się łatwiejsze.
scar1192

to moze niech ja kupi, co ?;p no chyba nie o to chodzi :D wlasnie mnie troche odrzuca jak ojciec stwierdza ze chcialby zostawic np klejenie i wyciecie korpusu komus innemu, chcialbym zrobic to w jak najwiekszej mierze sam :D
Mareki16

Nieprzeczytany post autor: Mareki16 »

Ja sam niosą się z wycinaniem korpusu na kształt PRS'a od poczętku do kołca, ale dla kogoł kto nie ma zielonego pojęcia, wycinanie klejenie mierzenie itd po prostu może okazaę się za trudne. Lekkie porywanie się z motykę na słołce, ale do odważnych łwiat należy. Przecież od tego to forum jest - od pomocy :)
scar1192

no tylko wiesz, zanim zdobyles dosiwadczenie jakies... no to pewnie tez wczesniej go nie miales :D masz racje, "do odwaznych swiat nalezy":D
VillBurn

ja tam robię lp i to jest mój pierwszy projekt i nie narzekam
+_+
tetigon

Nieprzeczytany post autor: tetigon »

Jełli chcesz robię LP sam to rób - pewnie że jest to trudna konstrukcja dla poczętkujęcych aleeee jakbym słuchał znajomych i bardziej ludzi na forum to bym pewnie swojej gitary nie wystrugał, a przecież chciałem się jakoł nauczyę ;).
Racja co napisał Kris tu już o Lesku było i to sporo - sam korzystam z tej pomocy poczytaj, przemyłl i zabierz się do pracy - jak będzie problem napisz - na pewno pomogę bo zakładanie wętków jak zrobię pierwszę gitarę - POMę?ęšłĽCIE mija się z celem.... no chyba że to będzie jakieł cudo "17 strunowe" hahah
VillBurn

gryf 3i 5 stopnia czy 4 bo gibki też takie miały to nie problem wystarczy przed frezowaniem łcięę top o te 4 czy 3i5 stopnia a póęšłniej frezujesz pod gryf
+_+
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Powiedziałem że problem bez odpowiednich narzędzi. Wyrzynarkę tego nie zrobisz ani frezarkę ręcznę. Najlepsza byłaby krejzega z wózkiem pochylanym pod kęt albo ukosarka ale to też trzeba dobrze wymierzyę bo jeden fałszywy ruch i masz 5 zamiast 3,5 :D
ODPOWIEDZ