Wilgotnołciomierz
Moderator: poco
Co do produktów markowych to porównaj zdjęcia tego który pokazywałem wbity w olchę np. a tego który masz pod tym linkiem >
Kto bogatemu zabroni zapłacię więcej
Pozdrawiam
Kto bogatemu zabroni zapłacię więcej

Pozdrawiam
Mam pytanie co do wspomnianego na poczętku tematu wykorzystania wagi do pomiaru wilgotnołci.
Wilgotnołę włałciwa jest stosunkiem masy wody do masy suchej substancji (wg wikipedii). Czy można zatem na podstawie jednorazowego pomiaru wilgotnołci i wagi całkowitej okrełlaę w póęšłniejszym czasie dokładnę wilgotnołę tylko na podstawie zmian w masie?
Przykład - deska olchowa, wilgotnołę zmierzona przy zakupie profesjonalnym miernikiem: 15%
W tym samym dniu kawałek tej deski został odcięty i zważony: 2,3kg
Jełli dobrze rozumiem, to woda nie stanowi 15% masy z tych 2,3kg, ale to 2,3kg stanowi 115% suchej masy (100% suchej masy + 15% wody).
Zatem masa wody wynosi 2,3/115*15=0,02*15=0,3 Czyli 0,3kg
Masa sucha wynosi 2kg i nie zmienia się w trakcie suszenia. łatwo jest więc obliczyę, ile będzie ważyę ten kawałek przy wilgotnołci 10%:
2*110% (czyli 100% suchej masy + 10% wody) =2,2kg
Nie wiem czy to co napisałem to oczywista oczywistołę, czy oczywista bzdura... Ktoł rozwieje moje wętpliwołci?
Wilgotnołę włałciwa jest stosunkiem masy wody do masy suchej substancji (wg wikipedii). Czy można zatem na podstawie jednorazowego pomiaru wilgotnołci i wagi całkowitej okrełlaę w póęšłniejszym czasie dokładnę wilgotnołę tylko na podstawie zmian w masie?
Przykład - deska olchowa, wilgotnołę zmierzona przy zakupie profesjonalnym miernikiem: 15%
W tym samym dniu kawałek tej deski został odcięty i zważony: 2,3kg
Jełli dobrze rozumiem, to woda nie stanowi 15% masy z tych 2,3kg, ale to 2,3kg stanowi 115% suchej masy (100% suchej masy + 15% wody).
Zatem masa wody wynosi 2,3/115*15=0,02*15=0,3 Czyli 0,3kg
Masa sucha wynosi 2kg i nie zmienia się w trakcie suszenia. łatwo jest więc obliczyę, ile będzie ważyę ten kawałek przy wilgotnołci 10%:
2*110% (czyli 100% suchej masy + 10% wody) =2,2kg
Nie wiem czy to co napisałem to oczywista oczywistołę, czy oczywista bzdura... Ktoł rozwieje moje wętpliwołci?
To o czym piszesz to jak by częłę metody suszarkowo-wagowej.
Stosowaliłmy takę kiedy chodziłem do szkoły ale nie wiele już z tego pamiętam.
A księżki już dawno zeżarły mole
Ale znalazłem artykuł który może Ci pomoże >
Tylko cały ten proces odnosił się do wielkiej suszarni gdzie wjeżdżało kilka m3 drewna.
I zaczynało się suszenie od drewna po łcince do materiału suchego. Cały czas sprawdzajęc proces i korygujęc natryski i grzanie. A w chili obecnej masz drewno przesuszone. Nie wiem powiem szczerze czy dobrze to liczysz, bo bazę dla ciebie nie powinna byę chyba wskazana wilgotnołę 15% a raczej masa włałciwa drewna przy 0% wilgotnołci.
A to raczej niemożliwe. Bo i drewno może byę różne i tej wilgotnołci zerowej nie jesteł w stanie dokładnie sam okrełlię.
Tu masz księżkowe dane co do gęstołci (masy włałciwej) olchy
- gęstołę w stanie zupełnie suchym - 450-510-600 kg/m3,
- gęstołę przy wilgotnołci 12-15% - 490-550-640 kg/m3,
- gęstołę po łcięciu - 800-850-930 kg/m3
Już tu widaę, że olcha olsze nie równa.
Moim zdaniem jak masz taki materiał 15% to zostaw go jeszcze na rok w suchym ciepłym miejscu i będzie ok. Raz że odpręży po suszarni, ponadto pozbędzie się wody.
Pozdrawiam
Stosowaliłmy takę kiedy chodziłem do szkoły ale nie wiele już z tego pamiętam.
A księżki już dawno zeżarły mole

Ale znalazłem artykuł który może Ci pomoże >
Tylko cały ten proces odnosił się do wielkiej suszarni gdzie wjeżdżało kilka m3 drewna.
I zaczynało się suszenie od drewna po łcince do materiału suchego. Cały czas sprawdzajęc proces i korygujęc natryski i grzanie. A w chili obecnej masz drewno przesuszone. Nie wiem powiem szczerze czy dobrze to liczysz, bo bazę dla ciebie nie powinna byę chyba wskazana wilgotnołę 15% a raczej masa włałciwa drewna przy 0% wilgotnołci.
A to raczej niemożliwe. Bo i drewno może byę różne i tej wilgotnołci zerowej nie jesteł w stanie dokładnie sam okrełlię.
Tu masz księżkowe dane co do gęstołci (masy włałciwej) olchy
- gęstołę w stanie zupełnie suchym - 450-510-600 kg/m3,
- gęstołę przy wilgotnołci 12-15% - 490-550-640 kg/m3,
- gęstołę po łcięciu - 800-850-930 kg/m3
Już tu widaę, że olcha olsze nie równa.
Moim zdaniem jak masz taki materiał 15% to zostaw go jeszcze na rok w suchym ciepłym miejscu i będzie ok. Raz że odpręży po suszarni, ponadto pozbędzie się wody.
Pozdrawiam