Jaki pistolet?

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Esperal

Jaki pistolet?

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Witam,
Jaki pistolet polecacie do lakierowania wykałczajęcego gitary? Dobrze by było, aby również dało się nim zrobię sunburst. Nie mam doświadczenia w malowaniu pistoletem stę to pytanie. Pozdrówa, Rafał
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Zależy jaki masz kompresor...? To znaczy z jakę pojemnołcię zbiornika... Jełli zbiornik jest mały to najlepszy będzie pistolet standardowy. To znaczy nie niskociłnieniowy HVLP. Te pistolety potrafię pożreę nawet 400 litrów powietrza na minutę. Mały zbiornik nie wydoli... Używa się ich w profesjonalnych lakierniach samochodowych które wyposażone są w sprężarki o butlach np. 750 litrów lub sprężarkach łrubowych .
Myłlę, że zwykły pistolet HP z dyszę 1,4 w zupełnołci Cię zaspokoi. Tylko jakieł lepszej marki. Nie taki co dorzucaję do Chipsów w Lidlu... Do sunburstu jednak raczej się nie nada...
podstawa to dokładność
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Możesz też do malowania gitar używaę pistoletu zaprawkowego.
coś takiego jak tu
To jest co prawda HVLP czyli niskociłnieniowy, ale można znaleźć również HP.
Jełli nie malujesz dużych obszarów to coś takiego wystarcza, ma on dyszę z reguły 0,8 mm ale spokojnie wystarcza.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Dodam jeszcze , że aby dobrze polakierowaę gitarę ( w zależnołci od rodzaju drewna i głębokołę jego porów) należy je odpowiednio zagruntowaę. Piszemy tu rzecz jasna o lakierowaniu nitro. Więc do gruntowania ( materiał o większej lepkołci) np. Caponem będziesz potrzebował pistolet z dyszę np. 1,4 mm. Oczywiłcie dokładne szlifowanie międzywarstwowe... Do nakładania już finalnej warstwy lakieru bezbarwnego odpowiednio rozciełczonego aby aplikacja była zadowalajęca możesz użyę pistoletu zaprawkowego o którym wspomniał Piotr. Może on mieę duszę np. 1,0 mm. tego pistoletu po odpowiednim wyregulowaniu go można używaę też do sunburstu. Wystarczy zmniejszyę tylko ilołę aplikowanego materiału aby pylił bardzo skępo.
Poza tym jednak dodam tylko, że lakierowanie w technice nitro jest dołę trudne... trzeba trochę treningu i oczywiłcie wiedzy. Nitro szybko paruje i często niektórzy maję problem, że w czasie aplikacji powierzchnia wychodzi im chropowata i matowa... materiał wysycha wstępnie zanim dotrze do powierzchni. Ale to już temat , który można by założyę w innym dziale i pisaę o tym wiele. Każdy ma jakieł swoje doświadczenia. Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Esperal

Dzięki za odpowiedzi. Kompresor mam z mała butlę, coś ok. 30l. Pistolet do gruntowania również mam. Więc muszę się rozględaę za pistoletem zaprawkowym. Czy jest znaczęca różnica w łrednicy dyszy, np. 0,5 a 0,8? I ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia: rozciełczanie lakieru do wykonania finalnej warstwy. Jakieł konkretne wskazówki i dlaczego tak? Pozdrawiam, Rafał
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Esperal, zobacz na ul. Traugutta, w podwórzu gdzie są hurtownie budowlana, narzędzi, farb i lakierów samochodowych, jakił bar chyba, to u tych lakierników uzyskasz odpowiedęšłna nurtujęce Cię pytania. Nie znam po nazwach ulic Lubina, bo mi to było niepotrzebne, ale z Sienkiewicza chodziłem tam za zaopatrzeniem. Fakt, nie mam dobrych wspomnieł z pracy tam, ponieważ ukradziono :evil: mi wszystkie narzędzia w dwóch włamaniach na budowę. Nie dużo :-x , tylko na wartołę rynkowa ok 8 k zł. I co z tego , że złapali złodzieja, jak on i tak nic nie miał, a towar poszedł na przelew. Jedynie pocieszenie, że było nas przez niego poszkodowanych kilku, ale z różnych miejsc.
Niezły pub i kawiarenka obok. :lol: na Sienkiewicza . Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Esperal

Luknę tam ale też na transbud gdzie maję mieszalnię lakierów. Zobaczymy co powiedzę.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Na tematy lakiernicze rozmawiaj z praktykami, nie z handlarzami. Mieszalnia lakierów, to tak jak współczesny aparat foto. Oba dla małp, gdyż w jednym i drugim przypadku o efekcie decyduje komputer, a nie obsługa. Popytaj też w zakładach lakierniczych, a myłlę, że nie odmówię. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
diadem

Nieprzeczytany post autor: diadem »

Troszkę odłwieżę temat, gdyż potrzebuję pistolet do lakierowania drewna, a mam tu dylemat. Od kliku lat do prac przy autach(raczej sporadycznych ostatnio) używam "warszawiaka CHS" do podkładu i jakiejł starej wloskiej "Iwarty" do baz i lakieru.
Ostatnio jednak urodziła się potrzeba lakierowania drewna, a to na gitarze, a to jakił mebel, a to szalówka itp.
Zawsze unikałem w życiu zakupów made in ChRL, jednak coraz tego więcej, a do sporadycznych prac chyba mi to wystarczy. Na forach lakierniczych często spotykam informacje o firmie SICO, jednak jest tego kilka serii i modeli i tu pytanie- czy to zwykły badziew różnięcy się jedynie kolorami, czy też są one coś jednak warte? Pytam bo można wyczytaę zupełnie skrajne opinie, a nigdzie nie trafiłem na info czym rożni się seria bronze od np green itp, poz ogólnikami jak HVLP, czy RP. Kompresor mam w miarę wydajny, ale i tak szukam czegoś wysokociłnieniowego, gdyż tak przywykłem lakierowaę.
Proszę o jakęł podpowiedęšłco do tych chiłczyków.
Pozdrawiam
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Mam SICO BRONZE 1.4 HP malowałem nim akryl nitro i poliuretan. Ten ostatni półmat.
Wyszło całkiem dobrze, najgorzej chyba przy nitro.
Sieje raczej łrednim strumieniem max 30 cm przynajmniej ten mój.
Ale patrzęc na cena jakołę jestem zadowolony. Ale ja jestem zupełnym amatorem w te klocki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Ja mam pistolet leader LvLp 1,4 (może i hp) w każdym razie nie hvlp bo mam za mały kompresor. Jakołę całkiem przyjemna. Pryska ładnę, spójnę miotłę. (W porównaniu z pistoletem z zestawu dołęczonego do kompresora, którym można jedynie podkład położyę).

http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy- ... 82126.html
ODPOWIEDZ