Archtop

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

To, że pękały listwy kerfingu, to małe piwo. Nieistotne, bo wspólna "listewka" :-P po nacinaniu ułatwia tylko przyklejanie zamiast indywidualnie każdy kawałek z osobna.
Ale moje poczucie estetyki się burzy :-D

Zrobiłem kerfing z klonu, na razie wszystko jest jednorodne, klonowe. O nie sorki bloki pod gryf i zakołczenie jak i pod gniazdo są z olchy.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Szukałem i nie mogę znaleźć przykładu na listwę kerfingowę nacinanę naprzemiennie z dwu stron. Wychodzi z tego coś w rodzaju zygzaka dajęcego się lekko wyginaę w obu kierunkach, bez koniecznołci zmiany szerokołci nacięę, tak jak w jednostronnej wersji.
Daje to lepszy rezultat właśnie w takich ciasnych łukach, jak w "cutaway-ach", bez potrzeby odwracania listwy. No i nie pęknie przy gięciu .
To tak tytułem wskazania innej wersji tego samego. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Szukałem i nie mogę znaleźć przykładu na listwę kerfingowę nacinanę naprzemiennie z dwu stron.
Ale nie ma takiej potrzeby nawet. Można to wygięę w rękach parujęc listwę. A w narożnik daę wklejkę która to usztywni. Jak tu:

Obrazek

Sorki za jakołę ale mam chyba zwalony aparat w telefonie a córka zabrała mi "idiotę"

Pozdrawiam
poco
Moderator

Oczywiłcie, masz rację, ale podałem tę informację jako przykład innego podejłcia do tego samego tematu.
Sprzęcicho szykuje się niezłe. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Całołę niby z takich za przeproszeniem głównianych materiałów, a sztywne zrobiło się jak diabli.
Płyta spodniach ma w kołcu tylko 2 mm grubołci.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Rozkręciłeł się w kołcu Piotruł. Domniemywam, że to fajne uczucie budowaę wreszcie coś akustycznego :)
popik10

Domniemywam, że to fajne uczucie budowaę wreszcie coś akustycznego :)
Super, naprawdę. Ale pewnie pełnia szczęłcia jak założę struny.
Choę ja ten instrument traktuję jako doświadczenie, na nim się uczę i staram wyłapaę błędy jakie robię.

A co do rozkręcenia. Zbudowanie "akustyka" wymaga dużo więcej "gadżetów" niż zwykłego elektryka. Jest potrzebnych mnóstwo form, do samego gryfu potrzebne są min. dwie. Chodzi o gniazdo i mocowanie. Ponadto mała była chora i siedzieliłmy dopołudniami w domu to się mogłem podcięgnęę :-D

Pozdrawiam
popik10

Temat się cięgnie powoli a to z powodu powstajęcego przy okazji oporzędzenia.
Musiałem wykonaę sobie szlifierkę walcowę do listew, ale udało mi się dopiełcię pudło w środku i dopracowaę płytę spodnię z wierzchu.

Obrazek

Obrazek

Pudło w środku już zaimpregnowane czeka na zamkniecie.
I znowu muszę braę się za oporzędzenie w postaci ustrojstwa do frezowania kanałów pod binding w profilowanych płytach.

Pozdrawiam
popik10

Co ja tu robię na forum ?
Bęki zbijasz :lol:
Pokazuj to co składasz w kanciapie. :-)
Już mi tu nasz "dobry duch" kilka błędów wytknęł (z którymi się nawiasem zgadzam w 100%)
Chyba zmienię hobby :oops:
Ani się waż, ;-)
Deski trza strugaę.
Do roboty...

Pozdrawiam
popik10

W międzyczasie zamknęłem pudło.
Obrazek

i po obcięciu zbędnych elementów wyględa tak

Obrazek

teraz wygłaskanie i kerfing

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Teraz kerfing? Jak go wciłniesz do łrodka? Chyba, że binding ;-)
popik10

O rzesz ty, masz rację :-D
Omam mnie jakił dopadł z rana :mrgreen:
Pozdrawiam
popik10

Zrobiło się wstępnie gniazdo gryfu, czasu za dużo nie miałem i nie dopracowałem. Ale gryf siedzi ładnie. Wchodzi ciasno i ładnie trzyma. Połęczenie będzie skręcane, ale jak patrzę na to, to wystarczyło by skleię.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
poco
Moderator

Popik. Na moje grałlawe oko, to efy jakby niesymetryczne są. Chyba, że nie muszę byę, no i gryf siedzi tak nie w osi. Może to omam wzrokowy lub nie dociłnięty w gnieęšłdzie.
Poza tym miodzio.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

nono,
już widaę sporo. A przypomnisz nam jak to ma byę w finale? jaki lakier, co na podstrunnicę/most/siodełko/strunnik, czy nagłołnienie będzie elektryczne?
Pokażesz zdjęcie gniazda na gryf?
pozdrawiam
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ