lakier wodny? grafika, wykołczenie

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

rotmoosh

lakier wodny? grafika, wykończenie

Nieprzeczytany post autor: rotmoosh »

Witam,
zaczęłem ostatnio skrobaę swój stary bass, drewno odczyłciłem i pocięgnęłem lakierobejcę hebanowę, tylko że wodnę, planuję to tego jeszcze domalowaę białe wzory i dopiero lakier zewnętrzny w półmacie/ połysku.

moje pytanie jest następujęce:
- czy w ogóle lepiej stosowaę wodne czy rozpuszczalnikowe, no i czy w takim wypadku zdzieraę to co już pomalowałem wodnym

- jakim lakierem/ farbę malowaę wzory żeby się trzymały i wyględały estetycznie. chodzi o to czy są to do tego celu specjalne już preparaty czy wystarczy dodaę pigmentu do lakieru bezbarwnego.

- czy przecieraę między lakierem wierzchnim a planowanę grafikę

- lakier kołcowy myłlę taki wzięę: http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery ... l1153.html
niestety wodne są cholernie drogie, ale z racji że nie mieszkam sam na stancji stwierdziłem że tak będzie lepiej

z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam
mam trzy latka trzy i pół, sięgam głowę ponad stół
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

rotmoosh pisze:i pocięgnęłem lakierobejcę hebanowę, tylko że wodnę
to przeczy samo sobie :) Jak lakierobejca to nie wodna i odwrotnie ;)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Piniu. Nie masz racji. Szukajkę włęcz, a znajdziesz
http://www.promesa-farby.pl/strona.php/ ... g/id=13466
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
rotmoosh

no dobrze, wiemy już że lakierobejca wodna istnieje...
zależało by mi jednak na trochę bardziej rzeczowych poradach, spostrzeżeniach.
nie ukrywam że jestem raczej poczętkujęcym laikiem więc stęd moje pewnie dziwne dla większołci pytania.

pozdrawiam
JK
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

moje pytanie jest następujęce:
- czy w ogóle lepiej stosowaę wodne czy rozpuszczalnikowe, no i czy w takim wypadku zdzieraę to co już pomalowałem wodnym
Sam nie wiem
Tak technologia poszła do przodu, że nikt tego nie sprawdził chyba do kołca.
Ale producenci instrumentów stosuję rozpuszczalnikowe i ja się tego trzymam. Osobiłcie jestem fanem nitro ale dopuszczam poluretan ze względu na łatwołę aplikacji.
- jakim lakierem/ farbę malowaę wzory żeby się trzymały i wyględały estetycznie. chodzi o to czy są to do tego celu specjalne już preparaty czy wystarczy dodaę pigmentu do lakieru bezbarwnego.
Dodanie pigmentu spowoduje pogrubienie powłoki i zagęszczenie owego. Racze jużuywał bym lakieru kryjęcego.
- czy przecieraę między lakierem wierzchnim a planowanę grafikę
Tak jest optymalnie, ale trzeba uważaę na przetarcia.

Na ostatnie pytanie nie odpowiem, to Ty mieszkasz na tej stancji i wiesz co możesz.
Ale zawsze przed lakierowaniem rób próby, czy jedna powłoka nie zważy Ci poprzedniej, to nie kosztuje a pozwala zaoszczędzię kasą.
A jełli nie masz możliwołci pomalowaę łmierdzęcę chemię udaj się do specjalisty.
Można pięknie pomalowaę instrument nawet wałkiem, jedynym minusem będzie grubołę powłoki, ale nie dla wszystkich jest to ważne :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

poco pisze:Piniu. Nie masz racji. Szukajkę włęcz, a znajdziesz

ok. nie zrozumieliłmy się. dla mnie lakierobejca wodorozciełczalna to co innego niż lakierobejca wodna ;) Okrełlenie "wodna" nasuneło mi przypuszczenie że chodzi o bejcę wodnę
rotmoosh

Piniu, a nie wiesz może czy takę lakierobejcę można potem przelecieę lakierem rozpuszczalnikowym? czy się aby przypadkiem nie zważy nie spłynie itd?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie ma takiej opcji. Ja mam podłogi polakierowane takim lakierem. Sę myte wodę, wybłyszczane jakimł "łwaksem" i nic ich nie rusza. Wszak to jest żywica, która po odparowaniu rozpuszczalnika jest nie do ruszenia. No, chyba że papierem łciernym.
Podstawa jest, aby podłoże było suche, bo to jest podstawa przyczepnołci, a dalej, to juz tylko przestrzeganie zasady, że lakierujemy suche powierzchnie.
Dla spokojnołci, zrób próbę na dowolnym kawałku czegoś..
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

poco pisze:Dla spokojnołci, zrób próbę na dowolnym kawałku czegoś..
dokładnie ;)
ODPOWIEDZ