markery z czym to sią je?
Moderator: poco
markery z czym to się je?
A więę panowie, jednę z rzeczy która mnie przeraża to umieszczenie markerów na podstrunicy, z kęd braę na to materiały chodzi mi bardziej o nieregularne kształty poniewaęšłkropki można dostaę bezproblemowo, jak je obrabiacie i w jaki sposób zamieszczacie na gryfie?
szukaj tego: http://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.p ... y&start=30
i popatrz na yt jak to robię, nie warto ograniczaę się tylko do forum, mimo wszystko, bo myłlę, że tam znajdziesz odpowiedęšł, i to jeszcze lepszę, bo pokazanę na filmiku
i popatrz na yt jak to robię, nie warto ograniczaę się tylko do forum, mimo wszystko, bo myłlę, że tam znajdziesz odpowiedęšł, i to jeszcze lepszę, bo pokazanę na filmiku

-
- Kontakt:
Mam pytanie dotyczęce markerów bocznych. Wie ktoł jak wyględaję w rzeczywistołci zamontowane w palisandrowej podstrunnicy takie markery - http://guitarproject.pl/p/126/8392/fluo ... nicze.html ?
Albo inaczej, macie jakieł inne ęšłródło takich markerów? Zwykłe białe i czarne byłyby najlepsze. Do tej pory robiłem je ze zcieniowanych bierek, ale wolałbym kupię gotowe na danę łrednicę - 2mm albo 2,5mm.
Albo inaczej, macie jakieł inne ęšłródło takich markerów? Zwykłe białe i czarne byłyby najlepsze. Do tej pory robiłem je ze zcieniowanych bierek, ale wolałbym kupię gotowe na danę łrednicę - 2mm albo 2,5mm.
Odi - zajrzyj na stronę Sollera. Sę czarne i białe 2mm. Jeżeli bardzo Ci się nie spieszy, to niedługo pewnie będę robił zakupy. A jak sprawa pilna to przesyłka do PL ok 3 EUR.
edit/
co mi jeszcze przyszło do głowy. Sprawdęšłofertę sklepów modelarskich. Bywaję czasem materiały konstrukcyjne, które mogę spełniaę Twoje wymagania. Widziałem pręty z tworzywa, używane chyba przez modelarzy redukcyjnych (od plastików) do waloryzowania modeli, do makiet, itp.
Nie mogę już edytowaę swojej wiadomołci, więc dałem nowy post..
Znalazłem takie pręty w sklepie modelarskim - tutaj. Nie wiem w jakim kolorze, ale podejrzewam, że mogę byę białe.
T.
edit/
co mi jeszcze przyszło do głowy. Sprawdęšłofertę sklepów modelarskich. Bywaję czasem materiały konstrukcyjne, które mogę spełniaę Twoje wymagania. Widziałem pręty z tworzywa, używane chyba przez modelarzy redukcyjnych (od plastików) do waloryzowania modeli, do makiet, itp.
Nie mogę już edytowaę swojej wiadomołci, więc dałem nowy post..
Znalazłem takie pręty w sklepie modelarskim - tutaj. Nie wiem w jakim kolorze, ale podejrzewam, że mogę byę białe.
T.
Ostatnio zmieniony 2013-10-07, 13:40 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za linki Molu, szczególnie za ten drugi. Pytałem o kolory - są tylko białe. Ale cena bardzo zachęcajęca. Jełli kupię to na pewno wrzucę zdjęcie zamontowanych.
Poco - z drewna też robiłem, ale wolę plastik ze względu na jednolitołę. Przy obcięciu na gładko takiej wykałaczki czy innego patyczka zawsze się pokażę jakieł kanaliki przewodzęce.
Poco - z drewna też robiłem, ale wolę plastik ze względu na jednolitołę. Przy obcięciu na gładko takiej wykałaczki czy innego patyczka zawsze się pokażę jakieł kanaliki przewodzęce.
Patyczki i wykałaczki są o tyle słabe, że przekrój jest w poprzek słojów, a więc przy wykałczaniu mocno sciemnieje.
Sklepy modelarskie - bardzo dobra opcja.
Maję różne pręty z tworzyw i metali. Np. ostatnio zakupiłem rurkę alu 3mm łrednicy, łrodek wypełniłem przezroczystym klejem epoksydowym zmieszanym z tuszem (białym, ale można oczywiłcie z dowolnym) i wyszło tak:
Jeszcze niedoszlifowane, a już mi się podoba
Można też wypełnię masą same dziury w drewnie - możliwołci jest wiele.
A te fluorescencyjne to słabizna faktycznie. Materiału łwiecęcego jest niewiele i w zasadzie widaę coś tylko przez parę minut w ciemnołci po uprzednim solidnym nałwietleniu.
Sklepy modelarskie - bardzo dobra opcja.
Maję różne pręty z tworzyw i metali. Np. ostatnio zakupiłem rurkę alu 3mm łrednicy, łrodek wypełniłem przezroczystym klejem epoksydowym zmieszanym z tuszem (białym, ale można oczywiłcie z dowolnym) i wyszło tak:

Jeszcze niedoszlifowane, a już mi się podoba

Można też wypełnię masą same dziury w drewnie - możliwołci jest wiele.
A te fluorescencyjne to słabizna faktycznie. Materiału łwiecęcego jest niewiele i w zasadzie widaę coś tylko przez parę minut w ciemnołci po uprzednim solidnym nałwietleniu.
Możesz napisaę co to za klej (marka itp.) i jakiego rodzaju tuszu użyłeł? Z pewnołcię kryptoreklamy w tym nikt nie dojrzyMakowy pisze:(...)łrodek wypełniłem przezroczystym klejem epoksydowym zmieszanym z tuszem(...)

Odnołnie rurki alu - jak zamierzasz ję zabezpieczaę przed nadmiernym utlenianiem? Taka rurka brudzi skórę, a ta z kolei drewno, nie jestem pewien czy sam olej wystarczy.
Mogę, ale na wiele się to nie zda.
Lepiej, jełli napiszę, że to dwuskładnikowa żywica epoksydowa transparentna, firmy, której polskim odpowiednikiem będzie "topex", w sklepie, którego polskim odpowiednikiem będzie "wszystko po 4.50".
Nieno, poważnie - najtałszy zwykły klej dwuskładnikowy.
A tusz też zwykły, krełlarski.
Co do zabezpieczenia alu - jeszcze nie wiem, czy pójdzie olej, czy poliuretan, ale nawet jełli byby to olej, należy pamiętaę, że w puszce z napisem np. "danish oil", czy coś takiego, bo taki właśnie bym pewnie użył, nie znajduje się olej, a mieszanina oleju i różnych chemikaliów wspomagajęcych działanie. Tak naprawdę, taki łrodek to coś pomiędzy lakierem a naturalnym olejem np. tungowym. Bliżej mu do oleju, ale myłlę, że parę warstw jednak zabezpieczyłoby wystarczajęco. Zresztę, ile jeęšłdzisz paluchami po bocznych markerach grajęc?
Lepiej, jełli napiszę, że to dwuskładnikowa żywica epoksydowa transparentna, firmy, której polskim odpowiednikiem będzie "topex", w sklepie, którego polskim odpowiednikiem będzie "wszystko po 4.50".

Nieno, poważnie - najtałszy zwykły klej dwuskładnikowy.
A tusz też zwykły, krełlarski.
Co do zabezpieczenia alu - jeszcze nie wiem, czy pójdzie olej, czy poliuretan, ale nawet jełli byby to olej, należy pamiętaę, że w puszce z napisem np. "danish oil", czy coś takiego, bo taki właśnie bym pewnie użył, nie znajduje się olej, a mieszanina oleju i różnych chemikaliów wspomagajęcych działanie. Tak naprawdę, taki łrodek to coś pomiędzy lakierem a naturalnym olejem np. tungowym. Bliżej mu do oleju, ale myłlę, że parę warstw jednak zabezpieczyłoby wystarczajęco. Zresztę, ile jeęšłdzisz paluchami po bocznych markerach grajęc?