Potem ktoł postanowił ję przerobię - rozebrał na kawałki, zdarł lakier, wyrwał progi ...i zostawił. Do mnie trafiła gDzieł w okolicach 1990 w takim stanie jak na drugim zdjęciu.
Plan był taki żeby doprowadzię ję do stanu używalnołci, ale różne zawirowania życiowe spowodowały że do dnia dzisiejszego nic w tym temacie nie zrobiłem. Może to i lepiej, bo przy ówczesnym stanie łwiadomołci (internet nie był wtedy skarbnicę wiedzy) mógłbym więcej zepsuę niż naprawię. Teraz też jest szansa na spapranie roboty, ale mam nadzieję że głupie pomysły wybijecie mi z głowy

Zastanawiałem się nad odbudowę Star IV, ale bez oryginalnego osprzętu wyjdzie z tego coś co będzie udawało Starâ??a, ale nigdy nim nie będzie. Dlatego skłaniam się ku zrobieniu gitary bazujęcej na korpusie i gryfie Jolany, a jednoczełnie zrobionej tak żeby mi się podobała. ...bo brzmienia itp. nawet nie mogę sobie wyobrazię.
Jaki jest plan? Ze względu na wyrżnięte w korpusie dziury, nieudolnie wklejone załlepienie otworu pod tremolo (jest 1-2 mm poniżej powierzchni korpusu) i nierównołci po zdzieraniu lakieru, planuję nakleię top o grubołci 3-5 mm. Wyrówna to wszystkie wady a jednoczełnie pozwoli na w miarę spokojne zamontowanie nowego osprzętu. Od spodu są wywiercone dwa otwory ~6 mm i możliwe że wystarczy zakołkowanie i wyrównanie powierzchni. Oryginalnie gryf był wklejony w korpus, ale skłaniam się ku łęczeniu łrubami, żółtodziobowi będzie łatwiej to wykonaę

Gryf bez większych rewolucji - wyrównanie podstrunnicy, okleina na główkę żeby zamaskowaę otwory po wkrętach i docisku strun.
Osprzęt - na pewno 2x hunbucker, mostek - marzy mi się T-O-M, aleâ?ł nie wiem czy tu nie pojawi się problem ponieważ gryf ma radius 9,5 cala, uda się dobraę mostek o tego, czy konieczna będzie zmiana radiusa? Kolejnę rzeczę która mnie niepokoi, to szerokołę rozstawu strun na mostku, gitara ma małę menzurę - około 58,8 cm (22,83 cala) i nie wiem czy ta różnica w stosunku do standardowych długołci menzury nie spowoduje zbyt dużej szerokołci strun na gryfie. To jedno, drugie - jak to do â??choinkiâ?? będzie gadało i jak będzie się na tym grało?

Generalnie im głębiej wchodzę w temat tym więcej zagadek się pojawia, a miałem tylko spytaę gdzie kupię obłóg 3 do 5 mm

W sferze wizualnej plan na Dzieł dzisiejszy wyględa tak jak na trzecim załęczniku.
ęšłĽeby było prołciej podjęę decyzję co do ostatecznej budowy dodam że mam oryginalne tremolo - korci żeby je wstawię, ale słabo pasuje do tej koncepcji.