Instrument z założenia ma byę zbudowany z laminatu (żywica plus włókno szklane). Zdaję sobie sprawę, że urażę lutników materiałem, ale lubię różne eksperymenty, więc proszę o wyrozumiałołę
Może o samym instrumencie:
1. Zarówno korpus z gryfem jak i płyta rezonansowa będzie wykonana z wyżej wspomnianego laminatu.
2. Instrument będzie miał konstrukcję quasi monolitycznę sklejonę z dwóch częłci - dolna częłę korpusu będzie przechodziła w gryf, płyta rezonansowa w podstrunnicę. Ddatkowo instrument nie będzie symetryczny.
3. Ilołę strun 10 - strój póęšłnorenesansowy (g1, d1, a, f, c, G, D - zamiast F,) jednak inaczej niż w lutni struny będę pojedyłcze i trzy struny diatoniczne (C, B, A,).
4. Menzura - 650mm, oraz dla strun diatonicznych 700mm.
5. Siodełko, mostek plus strunocięg będzie zrobiony z orzecha.
6. Użebrowanie płyty sosna.
7. Klucze najprawdopodobniej od gitary klasycznej ale pojedyłcze.
8. Finalnie będzie jeszcze do niej zaprojektowana elektronika zbudowana z pickupów piezo lub co bardziej prawdopodobne z mikrofonów elektretowych plus preamp.
Na poczętku pokażę pierwszy etap, czyli budowę kopyta i matrycy, a także to co wyszło.
Przy podględzie zauważyłem, że zdjęcia są w odwrotnej kolejnołci niż powinny (brak opcji automatycznej segregacji wg daty), ale nie mam siły by je wklejaę jeszcze raz..