Sędzę,że najlepszym zabezpieczeniem przed włałciwym lakierem nawierzchniowym będzie pokrycie kalkomanii lakierem neutralnym chemicznie, czyli na bazie wody.
Najlepiej do tego celu będzie się nadawał lakier występujęcy pod nazwę "hydrolakier", "hydroparkiet" itp., samochodowe również. Potem na takie podłoże można kłałę praktycznie każdy inny, a dodatkowo daje się szlifowaę /polerowaę.
Dobry efekt powinien daę też lakier chemoutwardzalny np. poliestrowy, który można rozciełczyę.
W przypadku kalkomanii trzeba zawsze mieę na uwadze materiał z jakiego jest wykonana i dobieraę do tego chemię. Wszelkie termotransfery itp. będę narażone na rozpuszczalniki nieorganiczne, więc trzeba wypracowaę własne "patenty" lub posiłkowaę się rozwięzaniami przemysłowymi (kalkomania). Wszak nie łwięci garnki lepię, a Polak potrafi.
Tutaj podaje link do przykładowych materiałów stosowanych w sitodruku, jako metodzie doskonale nadajęcej się do wszelkiego rodzaju zdobieł powierzchni płaskich. Wykonanie sita dla swojego znaku nie jest drogę imprezę, a może ono służyę latami. Dodatkowo to samo sito można używaę wielokrotnie i zmieniaę dowolnie trełę; samemu wykonaę emulsje światłoczułę: szablon trełci można wydrukowaę na drukarce komputera na folii przeęšłroczystej i nałwietlaę zwykłę lampa halogenowę lub kwarcówkę ( np. żarnik wyjęty z uszkodzonej lampy sodowej

).
http://www.kplusl.com.pl/sitodrukowe.html
Tabela na dole ułatwi okrełlenie rodzaju/producenta takiej farby drukarskiej.
Utwardzanie UV pozwala na szybka obróbkę i byę może daje powłokę nieaktywnę chemicznie na rozpuszczalniki zawarte w lakierach.
Nie mam doświadczenia w kalkomanii na drewnie, więc moje uwagi odnoszę do ogólnych zasad. Takie zabawy z sitodrukiem wykonywałem na szkle, tkaninach i papierze, ale to inna bajka w stosunku do drewna.
Skoro jednak widuje się różnej małci napisy na wyrobach użytkowych i pamiętkarskich wykonanych z drewna litego, to pewnie nie jest to aż takie trudne.
ęšłĽyczę udanych eksperymentów.
Pozdrawiam, Ryszard