Jakbym widział swój warsztat
Tylko trochę czyłciej.
Radius jig nie wyginał przy pracy profili aluminiowych? Bo jełli dobrze widzę, to z nich zrobiłeł szyny.
Skęd wzięłeł te pręty napinajęce, sam je zrobiłeł?
popik10 pisze:Jak widaę są różne metodologie.
Pozdrawiam
Włałciwie skoro jest to mój pierwszy wykonany samodzielnie gryf nie powinienem wypowiadaę się w temacie metodologii więc wyjasnie jedynie czym się kierowałem wybierajęc akurat takę metodę . Otóż wydaje mi się, że dopiero po wykonaniu radiusa będę miał najlepszę kontrolę nad glebokoscia nacięcia na bokach podstrunnicy. Takę jest moja koncepcja .
Odi pisze:Jakbym widział swój warsztat
Tylko trochę czyłciej.
Radius jig nie wyginał przy pracy profili aluminiowych? Bo jełli dobrze widzę, to z nich zrobiłeł szyny.
Skęd wzięłeł te pręty napinajęce, sam je zrobiłeł?
Aluminiowy katownik 4x2 gr 2,5mm jest b.sztywny. Nie ma mowy o jakimkolwiek wyginaniu.
Pręty kupiłem hurtem za grosze w chinach ale dorobilem jedynie tuleje poczatkowa na takę o większej łrednicy.
darek pisze:
Szlifowanie radiusa nie jest upierdliwe pod warunkiem , że się to robi krótkim klockiem. Te długałne to jakał porażka.i.
Hmm ... rzeczywiłcie coś w tym jest. Krótkim pracuje się chyba lepiej.
Jest opcja "zmieł" i proszę z niej korzystaę, aby nie tworzyę nieskołczenie wiele postów
Ostatnio zmieniony 2013-11-20, 16:24 przez kibic, łącznie zmieniany 2 razy.
Piniu pisze:
Ja am pytanie o tulejkę drewnianę. Robiłeł sam wszystko czy nawiercałeł gotowy okręglak?
Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć gotowego preta 10mm z jakiegoł ciemnego drewna (dostępne są jedynie sosnowe lub bukowe ) więc wykonałem ję z deski podłogowej. Tej samej z której wykonałem zaslepke preta .
Zabrałem się za profil szyjki. W tym celu skonstruowałem jiga przy pomocy którego wyfrezowałem profil szyjki. Wyszło nieęšłle. Pozostaje jedynie wyrzeęšłbię przejłcia.
Jestem pod wrażeniem, hmm... jak to nazwaę? : czystołci z jakę pracujesz (porzędku). Patrzę również z podziwem na różne jigi. Chociaż akurat jig do gryfu... Przecież to bardzo przyjemny moment prac. Moim zdaniem przekombinowane (a i tak sporo zostaje do ręcznej obróbki). Ale fajnie się oględa postępy prac.
A ja zapytam, bo mnie to nurtuje.
Ten ridgid na zdjęciu to może szlifietka tałmowa oscylacyjne co ja jej szukam już od dawna??
Jak kolega zanabył taki sprzęt??
Pozdrawiam
popik10 pisze:A ja zapytam, bo mnie to nurtuje.
Ten ridgid na zdjęciu to może szlifietka tałmowa oscylacyjne co ja jej szukam już od dawna??
Jak kolega zanabył taki sprzęt??
Pozdrawiam
Ciężko było ję zdobyę bo robiona jest wyłęcznie na rynek amerykałski. Udało mi się jednak znaleźć sprzedawcę w USA który zgodził się ję wysłaę do Polski.