Gdzie kupią jesion?
Moderator: poco
-
Gdzie kupię jesion?
Witam
Ostatnio rozględałem się za drewnem na korpus tele. Znalazłem strone 8strun.pl ale opinie o tym Panu lekko przerażaję. Można to drewno tam kupię czy może koledzy znaję lepsze ęšłródło?
Pozdrawiam
Ostatnio rozględałem się za drewnem na korpus tele. Znalazłem strone 8strun.pl ale opinie o tym Panu lekko przerażaję. Można to drewno tam kupię czy może koledzy znaję lepsze ęšłródło?
Pozdrawiam
Nawet jełli to Roter gitara to nie jest równy Roter drewno.
Jełli gitary robi jak robi (sam nie wiem bo żadnej w ręku nie miałem) to ja staram się nie wyrażaę opinii i nie sugerowaę się opinię innych.
Wracajęc do drewna.
Gotowe deski jełli maję odpowiednię wilgotnołę i odpowiedni czas sezonowania to muszę byę dobre. Oczywiłcie jełli są dobrym ładnym drewnem. Jełli są poprawnie klejone z klepek to tylko ułatwia sprawę bo są bardziej stabilne niż deska jednolita. Czy wpływa to na wybrzmiewanie czy nie to już inna. Na pierwszę gitarę taka klejonka jesionowa jest aż łwiat.
Pozdrawiam
Jełli gitary robi jak robi (sam nie wiem bo żadnej w ręku nie miałem) to ja staram się nie wyrażaę opinii i nie sugerowaę się opinię innych.
Wracajęc do drewna.
Gotowe deski jełli maję odpowiednię wilgotnołę i odpowiedni czas sezonowania to muszę byę dobre. Oczywiłcie jełli są dobrym ładnym drewnem. Jełli są poprawnie klejone z klepek to tylko ułatwia sprawę bo są bardziej stabilne niż deska jednolita. Czy wpływa to na wybrzmiewanie czy nie to już inna. Na pierwszę gitarę taka klejonka jesionowa jest aż łwiat.
Pozdrawiam
Dodam jeszcze że na pierwszę gitarę to polecił bym olchę, która jest drewnem bardziej plastycznym i miękkim. Co za tym idzie łatwiejszym w obróbce. A jak ma się mały narzedzio-warsztat. Ma to znaczenie. Jeszcze jak się jest nastoletnim dłubaczem który gitarę chce mieę "już" to olcha jest chyba bardziej "osięgalnym" drewnem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam. Ja od Pana prowadzęcego 8strun.pl (co prawda przez allegro) kupiłem już kilka kawałków drewna i nie mam zastrzeżeł. Jedna klejonka olchowa od niego stoi sobie oparta o szafę już od roku i nie ma żadnych wypaczeł ani pęknięc. Czy to jest materiał lutniczy czy też dobrej jakołci stolarski to już inna sprawa ale w to nie wnikam. Nie polecam tylko naciętych podstrunnic od niego gdyż precyzja pozostawia wiele do życzenia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ja tez jestem poczętkujęcy, ale w życiu nie kupiłem gotowej podstrunnicy.
Nie po to się tu wielu rzeczy nauczyłem żeby takie rzeczy kupowaę.
Lepiej zepsuę kilka sosnowych listewek na próbę i jak się dojdzie do odpowiedniego poziomu zrobię włałciwę. Niż kupowaę gotowca.
Chyba, że ktoł chce skleię jednę gitarkę i pass, wtedy i tak lepiej zamówię całe elementy i poskładaę bo samemu na poczętku się raczej psuje materiał niż robi gitary.
Pozdrawiam
Lepiej zepsuę kilka sosnowych listewek na próbę i jak się dojdzie do odpowiedniego poziomu zrobię włałciwę. Niż kupowaę gotowca.
Chyba, że ktoł chce skleię jednę gitarkę i pass, wtedy i tak lepiej zamówię całe elementy i poskładaę bo samemu na poczętku się raczej psuje materiał niż robi gitary.
Pozdrawiam
Ja tak samo.popik10 pisze:Ja tez jestem poczętkujęcy, ale w życiu nie kupiłem gotowej podstrunnicy.
Podpisuję się pod Piotrem w całołci.popik10 pisze:Lepiej zepsuę kilka sosnowych listewek na próbę i jak się dojdzie do odpowiedniego poziomu zrobię włałciwę. Niż kupowaę gotowca.