Miodowy Tele Custom shop(ik)

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
shopiK

Miodowy Tele Custom shop(ik)

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Zatem.
Przymuszony nieco koniecznołcię złożyłem swoję gitarkę. Tak. tym razem mogę już powiedzieę, że jest to gitara :-)

Jest to mój drugi projekt treningowy. Tym razem chciałem spróbowaę sił z NTB oraz z widocznę strukturę drewna. Chciałem też gitarkę do lekkiego grania.

I wyszło to:
Miodowy Tele Custom shopiK :-)

Konstrukcja NTB
Korpus i gryf: Mahoł i klon
Podstrunnica: Merbau (radius 12)
Progi: jumbo sintoms
Wykończenie: nitro
Elektronika: Merlin Pickups
Klucze: Gotoh

Jak gra? Wydaje mi się, że jak telecaster :-) Porównujęc z tele z youtuba i jednym ze sklepu.
Próbki niebawem

Zasadniczo, to malowanie prawdopodobnie na wiosnę zrobię od nowa. Nie wyszło idealne lustro (coś polerka mi nie idzie - mikro rysy są). Nie mniej, jestem zadowolony, a sponsorzy (dzieciaki z zespołu), którzy podarowali mi drewno uznali , że już wystarczy i trzeba składaę.

Gra się przyjemnie, struny nie za wysoko. Niesamowicie się mieni - zależnie od kęta patrzenia inaczej wyględa. Na zdjęciach trudno to ukazaę. Nie wiem jeszcze co pisaę. Pytajcie w razie czego.
Załączniki
przod.jpg
miodowy_się_mieni.jpg
zgory.jpg
zdolu.jpg
logo.jpg
miodowy_tyl.jpg
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Piękny.
Co do polerki - chyba kwestia odpowiedniej chemii. Pasty polerskie też maję "ziarnistołę", tak jak papier łcierny, i też powinno się ich używaę po kolei. Przy czym do gitar trzeba delikatniejszymi wykałczaę, niż samochodowe, bo takie mikroryski na aucie to jest idealnie, na gitarze już nie do kołca. Ktoł mi ostatnio podpowiedział o środku do polerowania plexi, może tym spróbuj?

I weęšłpokaż ledy, nie będęšłwiłnia :D
Awatar użytkownika
shopiK

Ledy będę. Tylko zaginęło mi gDzieł gniazdko do podłęczenia baterii. A, żem jest chory, to nie mogę ruszyę do sklepu. Ale zapewniam, że łwiecę i zdjęcia będę. Włęcza się je wycięgajęc gałkę Tone (push-pull)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

shopiK gratuluję pięknego wiosła :) Uwielbiam tak wyeksponowane drewno. Lodzio miodzio ;D
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

ładne :-) A z tyłu główki co jest? Wyględa jakby zmiełcił się tam tekst całej zwrotki jakiejł piosenki :-o
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No piknie panie piknie. Cosik bym się tam przyczepił ale nie będę, bo jam za cieki żeby się innych czepiaę :) A na główce to chyba powinno byc Custom Shopik a nie Shop :D
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jest progres jest radołę :-D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

klasa,
gratuluję!
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
shopiK

Z tyłu główki jest dedykacja dla młodzieży z zespołu. Oni podarowali mi na urodziny mahoł. Niesamowite dzieciaki. Należy się im. Przy okazji - ponieważ dedykacja jest osobista i zabezpieczona lakierem - gitarka nie będzie sprzedana - zostanie u mnie na pamiętkę.

Piniu. Myłlałem o tym :-) Co do czepiania się. Wiesz dobrze, że całkiem nieęšłle znoszę krytykę, ponieważ to pomaga w rozwoju. Zatem łmiało.

Co do progresu. Progres jest. Błędów DUęšłĽO mniej niż za pierwszym razem. Ale nie ustrzegłem się kilku. Na szczęłcie tym razem w niczym specjalnie nie przeszkadzaję. Wspomniane potknięcia - wyliczę w stosownym wętku. Przygotowuję fotorelację z budowy. Może pokuszę się również o kontynuację wętku - "Amator doradza samemu sobie"
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

I niech mi ktoł powie, że się nie da, że trudno, że ...... . :-D
Kolejne wiosełko w super wydaniu, a dodatkowo cieszy, że jest w tym dziele udział wielu forumowiczów. :-P
Jak to leciało? Wespół, w zespół ... . Co go we dwa, to go nie jeden. Caccy lallunia. :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Piniu. Krytykę proszę! Innych też. Ewentualnie można poczekaę i przy fototrelacji będzie można się wyżyę.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jak się tak napraszasz, to podstrunnica jest nierówno wyprowadzona (radius) i tym samym tez progi nie są dopieszczone do jednej linii - światło na podstrunnicy prawdę Ci powie :-D
Nie jest to wiele i nie będzie widaę, ale światło nie kłamie. :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Jestem pod wielkim wrażeniem :)
Ciekaw jestem jak brzmi ;)
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Kolego shopiK, krytyki więcej nie będzie, bo się nie ma do czego przyczepię. Gitara piękna, zdjęcia ładnie zrobione, niczego więcej nie można chcieę. Oprócz fotorelacji, oczywiłcie :mrgreen:

Kolego Ryszardzie - już ostatnio miałem pisaę, ale nie napisałem. Teraz napiszę.
To, że światło nierówno się odbija od progów, nie znaczy, że progi nie są równe. Jełliby się odbijało równo, wtedy owszem, znaczy, że progi są idealnie. Ale progi mogę byę równiusiełkie, a światło może (i najprawdopodobniej będzie) błyskaę krzywo, bo progi są koronowane ręcznie. Zauważ, że musiałoby byę spełnionych dołę dużo warunków, aby światło odbiło się idealnie od szczytu progu. Zazwyczaj się odbija od powierzchni bocznej, a ta jest obrabiana ręcznie i osobno dla każdego progu. Innymi słowy, krzywizna korony progu nie jest jednakowa na każdym jednym, co nie znaczy, że progi są nierówne. Pewnie, przy ekstramalnych odchyłach widaę to bardzo dobrze, ale nie dajmy się oszukaę, światło nie jest tutaj wyrocznię. Progi mogę byę idealnie wypoziomowane, potem wyprofilowane a światło będzie "tałcowaę".
I nie ma w tym nic złego.
Awatar użytkownika
shopiK

Lubię krytyczne podejłcie - bo coś tam można zawsze poprawię przy następnym projekcie. No to odpowiadam.

Rysiu. Pierwszy raz obrabiałem progi. Wydaje mi się, że gra się dobrze, nie brzęczy (jak się zdaje - co można powiedzieę po kilkunastu minutach testu ze łwieżymi strunami?). Wydaje mi się, że jest ok. Zastrzeżenia mam do polerki, która mi nie wyszła. Progi nie są lustrzane. Byę może, jak się rozegra to będę szlifował. Nie mówię, że jest dobrze. Ale nie mogę stwierdzię kategorycznie, że jest ęšłle.

Darek. Włałnie też się dziwie. Puste struny wybrzmiewaję bardzo dobrze na tym kołcianym siodełku. Główka jest dużo niżej niż w prawdziwych tele (co jest wynikiem mojego błędu). Może dlatego kęt jest większy , a co za tym idzie, większy docisk. Na chwilę obecnę jestem na etapie hmm... Ekscytacji/orgazmu czy jak to nazwaę. Jak ochłonę, to zacznę dostrzegaę wady.

Blacha siedzi w pickguardzie... I cieszę się, że się zmiełciło. Nie znoszę szlifowaę plastiku. Nie wychodzi mi to (no co ja poradzę). Problem jest w tym, że nie tyle siedzi w pickuardzie, co że z jednej strony jest większa przerwa niż z drugiej) i to jest troszku lipa. :-) Ale na szczęłcie żeł się nie dopatrzył :-)

Makowy. Włałnie nie wiem co z fotorelację zrobię.... Włałnie układam zdjęcia - 105 mam.... Po segregacji. Nie wiem, jak to umieszczaę... W połcie można ograniczonę ilołę zamiełcię. I jeszcze trzeba od kołca... Zajmie to wieki... Ale coś wymyłlę.
ODPOWIEDZ