Przy szukaniu drewna na gryf zaczęłem szukaę infa o różnicach między klonami (brzmienie itp).
Klon zwyczajny, klon-jawor, klon falisty, klon muszlowy, klon kanadyjski itd. Czy mógłby ktoł napisaę parę słów na ten temat?
Jełli ten temat był to proszę o linka. Z góry dzięki za odpowiedzi
Odpowiem, chociaż powinienem wrzucię do kosza.
Wszyscy pytajęcy w ten sposób popełniaję podstawowy błęd,
Nie da się rozdzielię elementów składowych!
Nikt nie odpowie , jaki ma wpływ jeden na drugi w okrełlonej kombinacji!
To jest system naczył połęczonych , bez wyznacznika finalnego!
To co uzyskasz. jest na kołcu, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie powie , co jest/będzie po drodze! Na efekt finalny maja wpływ wszystkie elementy połrednie
Niech to będzie jasne dla wszystkich !
Pozdrawiam, Ryszrad
No ok. Ale ja miałem na myłli właśnie składowe.
Bo jak będę mniej więcej wiedział jakie dany składnik przedstawia własnołci to mniej więcej będę wiedział czego się spodziewaę.
Nie ma to podobnej analogii do potrawy? Jak będę wiedział jaki składnik wrzucę do potrawy np czy pieprz czarny czy ziołowy to będę wiedział czego się spodziewaę.
Oczywiste jest, że po drodze może się zdarzyę, że uzyskam coś innego. Ale chyba są jakieł różnice pomiędzy klonami skoro jedni biorę klon taki a inni inny?
gDzieł na forum była dyskusja o wpływie skręcenia włókien na włałciwołci rezonansowe, poszukaj. Z dyskusji tej wynika
1) poprzeczny rygiel (efekt skręcenia włókien) pomniejsza zdolnołę drewna do przenoszenia drgał
2) rygiel nie ma wpływu na drgania
co ci da taki zestaw odpowiedzi?
kup dwie deseczki - klon falisty i z liniowym układem włókien. Napnij strunę i pomierz czas wybrzmiewania, zrób też widmo częstotliwołci i oceł sam. Najlepiej jak z jednej deski wytniesz częłę poskręcanę i nieposkręcanę, wówczas masz również jednakowe warunki suszenia obu desek. Zadbaj o jednakowy układ geometryczny i warunki podparcia struny. Pomiar prawdę ci powie o wpływie pięknego rygla na własnołci soniczne.
potem dopowiedz resztę, że na przebieg drgał wpływ ma kształt elementów gitary (geometria), sposób łęczenia/klejenia, powłoka.
Podpięłbym się do tematu ze swoimi pytaniami:
Czym charakteryzuje się klon, oznaczany w specyfikacjach firm produkujęcych gitary jako hard maple ?
Z tego co udało mi się dowiedzieę, to jest to klon występujęcy m in. w lasach Kanady ale nie jest to klon zwany kanadyjski.
Jakie inne klony posiadaję najbliższe parametry do hard maple ?
Interesuje mnie twardołę, wytrzymałołę na zginanie, skręcanie - bo jest to materiał głównie na gryfy, więc takie parametry są istotne.
Jak się ma hard maple do klonu występujęcego w Polsce jako klon zwyczajny, czy też jawor ?
nie wiem jak wam, ale mi wartołci (nawet łrednie) niewiele mówię bez odchylenia standardowego. ęšłĽaden sprzedawca nie będzie przecież okrełlał charakterystyk poszczególnych desek. jak ktoł się dogrzebie precyzyjniejszego opisu - to wrzucajcie.
PiotrzeCh o takie coś właśnie mi chodziło, jakby jeszcze tak udało się wyłuskaę klon pospolity występujęcy w Polsce i klon kanadyjski.
Po parametrach hard maple i jaworu widaę, że jawor jest słabym zamiennikiem tego pierwszego. Ciekawe jak to wyględa od strony klonu pospolitego ?
Dobrze będzie zrobię zestawienie klonów z uwzględnieniem ich nazw łaciłskich, polskich, angielskich i handlowych. Po tym można pokusię się o zidentyfikowanie miejsc występowania, cen i dostępnołci na rynku polskim. Myłlę, że taki zestaw informacji o klonach będzie pomocny w projektowaniu instrumentów.
Klon acer succharum nigrum to jest tzw "American hard maple" . Niektorzy llutnicy twierdza , ze tylko taki ma sens jako gryf dla gitar i basow elektrycznych a europejskie odmiany nie zdaja egzaminu.
Witam!
Ja mogę się co nieco wypowiedzieę o różnicy między
klonem kanadyjskim (kupionym w DLH)
a klonem takim zwykłym z polskiego lasu.
klon kanadyjski który posiadam ma bardzo bardzo gęsty słój, co milimetr,
kolor ma wyraęšłnie żółtawy, nie mogę go obrabiaę na mojej strugarce (bernardo pt250)
pomimo że noże są łwieżo ostrzone, strasznie wyrywa, całymi kawałami.
Klon "z lasu" ma dwukrotnie rzadszy słój, wyraęšłnie biały kolor (również trochę zasinieł...),
Na tej samej strugarce nawet gdy noże były przytępione, obróbka była łatwa.
Obydwa rodzaje klonu są podobnie dęšłwięczne, klon polski ma trochę jałniejszę barwę. Mam pytanie czy ten mój klon Polski majęc rzadkie słoje co 1,5 - 2 mm nadaje się na szyjkę?
Jak ocenię czy klon ma wystarczajęcę gęstołę usłojenia?
Wersja skrócona:
W żadnym wypadku barwa nie może decydowaę o czymkolwiek. W obrębie jednego gatunku może dochodzię do bardzo dużych różnic w barwie, które raczej o niczym nie łwiadczę.
tak samo słoistołę nie wpływa na włałciwołci wytrzymałołciowe liłciastych rozpierzchłonaczyniowych.
Generalnie nie można też założyę, że różnica w słoistołci Twoich próbek wynika z różnicy gatunkowej. Bardzo duży wpływ na ten czynnik ma siedlisko. Dla przykładu: drewno sosny rosnęcej w lesie może mieę 2x mniejszę słoistołę niż takiej samej sosny rosnęcej 50m dalej na polanie. ęšłĽeby to sprawdzię należałoby zbadaę całę masą próbek z różnych miejsc (zapewne ktoł już to zrobił, ale niestety nie mam żadnych danych na temat tej kanadyjskiej odmiany).
Podsumowujęc: gęstołę usłojenia klonu nie może byę czynnikiem decydujęcym o zastosowaniu gdyż o niczym nie łwiadczy (mam tutaj na myłli tylko i wyłęcznie włałciwołci mechaniczne). A nasz polski klon może byę z powodzeniem stosowany do budowy gryfów.