Po latach... czy warto to ciągnąą

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Darek włałciwie wszystko napisał, tylko, że on ma doświadczenie i własne wypracowane techniki.
Ten frez 12,7 zapodany został jako najmniejszy z dopasowaniem łożyska i trzpienia frezów do drewna i frezarek ręcznych. Tu masz wykaz wszystkich łożysk stosowanych przy frezach.
http://www.punta.com.pl/sklep,1313,lozy ... pieniowych
I wracamy do tego, co napisał Darek. Wszystkie naroża otworów maja promieł 4 mm , a zatem frezem fi 8 wytniesz wszystko.
Inne łrednice do innych celów, zwłaszcza do wybierania dużej ilołci materiału.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Wstępnie założyłem sobie sklejkę 8 mm ;)
Macck

Uzasadnij proszę zatem, jaka grubołę będzie odpowiednia. Moje szablony będę wycinane na CNC a to niestety kosztuje i "docelowa zmiana zdania" odbije mi się na portfelu. Pierłcieł kopiujęcy ma wysokołę tego dziubka 5mm. Z tym pierłcieniem to tu można 3 mm ciełszy zrobię ten szablon jedynie aby cały pierłcien po nim jechał... Inaczej sobie nie umiem tgo wytłumaczyę.
Macck

darek pisze:Docelowo zmienisz zdanie ;-)
- to tak bez powodu :-P ? Wstępnie 2.4cm gniazda na gryf + szablon 8mm - 3,2 cm, otory na pickupy głębiej nie będę od tego. Tremola nie będzie więc nie będzie wnęki na blok mostu. Najgłębiej frezowana będzie wnęka na potencjomentry - jeszcze nie wiem jak głęboko ale to będę wybierał wiertłem i ofrezuję sobie płycej a potem spróbuje zrobię jakieł ograniczniki i frezowaę bez szablonu dno.
Macck

darek pisze: W sumie to nie problem... jak będziesz miał już gotowe to na ich podstawie możesz sobie sam dofrezowaę inne , grubsze w razie potrzeby.
bardzo fajnie że kolega to dodał, tak właśnie pomyłlałem, że przecież majęc wzornik mogę sobie dorabiaę to co mi potrzebne. W sumie nie wiem czy "mater template" nie był by dla większej trwałołci lepszy ze sklejki 10mm. Byłem w warsztacie i przyłożyłem do frezarki pierłcieł i przyłożyłem szablon 4mm - koniec tej rurki był praktyczłie równy z powierzchnię szablonu ale sądze że coś trwalszego i mniej giętkiego się przyda.
poco
Moderator

Macck. Czy pierłcieł będzie miał wysokołę 3, czy 5 mm to i tak głębiej nie wjedziesz niż pozwoli na to długołę freza. Stęd i grubołę szablonu nie ma znaczenia, o ile pozwoli Ci ona na wykonanie Twojego frezowania.
Zacznij od Bacha. :-D ;-) Czyli od opanowania sztuki frezowania, ale zaczynaj od małego wióra, bo zrobisz sobie kuku nieodwracalne. Do tego użyj różnych gatunków drewna, bo każdy będzie się inaczej obrabiał; dowolnych wzorników do obróbki wewnętrznej i zewnętrznej; staraj się, aby płoza frezarki przylegała jak największę powierzchnię - czasami trzeba wykonaę stosowne podparcie
My na odległołę nie nauczymy nikogo sztuki frezowania elektronarzędziami. Możemy jedynie wskazaę jak i czym. Dalej, to rozważ definicję podana przez darka. :-D
Powodzenia
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Macck

Otóż to. Tak, inspekcja oczywiscie planowana. Teraz tylko muszę "na pewno" ustalię ile mm mniejszy szablon mam od tej prowadnicy i potem ... Zobaczymy aczkolwiek troszkę się boję przewymarowywania tego.
poco
Moderator

A co to za problem przewymiarowaę! Wystarczy zmienię skalę w stosunku do oryginału do poszukiwanego jednego tylko wymiary. Zresztę to zrobi spokojnie komputer.
Kieszenie i gniazdo gryfu z kolei powiększysz o ten procent i powinno byę dobrze.
Jak był nie kombinował, to i tak dopiero w praniu wyjdzie co jest OK, a co nie.
Nie demonizujmy problemów. Po to są by je rozwięzywaę.
Dlatego też jak wszędzie, nawet kosmiczne projekty są sprawdzane wielokrotnie w trakcie (dokonuje się korekt) i po wykonaniu, a co dopiero gitara.
I tak jak napisał darek, że dużo czasu połwięcił dodatkowo dla poprawienia linii szablonu po to, aby nie poprawiaę wyrobu gotowego. Czy to będzie łożysko, czy pierłcieł, to niedokładnołci zostanę odwzorowane na wyrobie gotowym i nie ma przeproł.
Ja bym jeszcze proponował dodatkowe utwardzenie tej krawędzi lakierem. Ideałem było by okucie szablonu metalem -np. ceownik aluminiowy lub nawet metalowy szablon, ale to podraża koszty.
Wycinanie waterjetem, plazmę, daje doskonałe wyniki i można wycinaę w stali (może tałsza alternatywa ze względu na dostępnołę materiału. Krawędęšłbędzie super twarda i po wyszlifowaniu , idealnie gładka. Grubołę takiego szablonu może byę nawet o,5 mm, bo potrzebna jest krawędęšłprowadzęca, a pod spód podłożyę można każdy, dowolny materiał dla usztywnienia i to nie obrobiony .
Ale to tak na marginesie, bo znowu porównany zostane do McGyvera :-D
Pozdrawiam, Ryszard :-D
via vita curva est
Macck

Skoro mówisz że cienki szablon da radę to zapytam kolegi ile by mnie wycięcie laserem w aluminium PA11 4mm kosztowało. Niestety jak się okazało frezu 8mm nie znalazłem ale zrobię to na jakimł z zestawu mniejszym i sobie obliczę. Nie chcę mierzyę samego pierłcienia i matematycznie coś sobie udowadniaę bo potem wyjdzie babol i płacz.
poco
Moderator

Tutaj masz frez 8mm. Nie jest za długi, ale powinien daę radę.
http://allegro.pl/frez-do-drewna-trzpie ... 73574.html
Ten jest lepszy, ale trochę droższy
http://allegro.pl/frez-trzpieniowy-pros ... 32581.html
Poszukaj jeszcze na stronach producentó i dystrybutorów'
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Też frezy Globus, ale prosto od producenta. Wrzucam linka do trochę innego typu frezów - z płaskim czołem, z możliwołcię wiercenia.

Sprawdzałeł czy wszystkie otwory w korpusie możesz zrobię z tulejkę kopiujęcę?
Zamieszczam poględowy rysunek. Frez 6mm, tuleja 20mm. Frezowanie humbuckera, szablon powiększony pod tuleję.

Obrazek

T.
Macck

Ten globus ma ok cene i tak to jest 1/3 tego co trzeba zaplacic za cmt z lozyskiem. Także widziałem te frezy wczoraj na allegro i myłlałem że właśnie je kupie :-P Wracajęc do mojego pierłcienia : zmierzyłem mu 1,9cm u podstawy i 1,79cm na kołcu... Czy ta stożkowołę bioręc pod uwagę że opieramy pierłcieł o szablon bardziej podstawę - ma jakieł większe znaczenie ? Dzięki!
Załączniki
image.jpg
image.jpg
poco
Moderator

Patrz na rysunek mola i wykonaj wszystko zgodnie z nim. Wymiary same wyjdę. To jest proste jak konstrukcja "młocarni ręcznej". :-D
Co do pytania, to spróbuj wykalibrowaę ten kołnierz do jednakowego wymiaru, bo inaczej musiał był uwzględnię skos w wykonaniu szablonu. Wymiary mogę się rozjechaę.
Z tego powodu ja wlutowuję rurki , co daje płaszczyzny równoległe, a dla mniej dokładnych frezował nic nie robię, bo drewno jest w stanie łcisnęę się o taka różnicę.
Tam by pasowała łrednica zewnętrzna 20 mm i do takiego wymiaru spróbował bym doprowadzię kołnierz.
Innym sposobem, to wlutowaę kawałek rurki, która zastępi ten fabryczny kołnierz.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

Kurde. Nie dopatrzyłem się błędy w rysunku mola. :-D :oops:
Według tego szablonu kieszeł nie będzie odwzorowana jak na rysunku, albowiem linia ruchu dużego pierłcienia - czerwona cięgła- zatoczy łuk o promieniu 10 mm i tym samym zaowali krawędęšłwnęki na stopkę humba. Nie będzie ostrego przejłcia tylko łukiem.
Tutaj wygodniejszym rozwięzaniem jest zastosowanie dwóch prostokętnych szablonów. Jeden do wyfrezowania kształtu większego prostokęta, a drugi do wyfrezowania wnęk na stopki.
Oba szablony powinny mieę możliwołę wzajemnego pozycjonowania np. narysowane linie symetrii.
Jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
szablon hum..xls
(19 KiB) Pobrany 195 razy
via vita curva est
Macck

Zmodowałem mój pierłcieł kopiujęcy łrednica zewnętrzna 18mm bo takę rurkę najbliżej 20mm jedynie udało mi się kupię ;) teraz będę próbował kupię któręł piłę...
Załączniki
image.jpg
image.jpg
Zablokowany