Budowa - elektryk, superstrat

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Takie pytanie mam - jak ciasne robicie otwory na trzpienie mostka? Mam trzpienie, które mniej więcej na połowie długołci są gładkie, a reszta jest rowkowana. łrednica gładkiej częłci ok 11,5mm, rowkowanej ok 12,3mm. Gładka częłę ma wchodzię z delikatnym oporem, a póęšłniej dobijaę młotkiem czy luęšłno ma wchodzię gładkie, a rowkowana częłę z oporem wymagajęcym delikatnego dobicia? Wyględaję jak na tym zdjęciu.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Tak ma byę jak napisałeł. Ma wejłę ciasno. Tylko nie wal młotkiem. Deska może "penc". Wciłnij np. łciskiem stolarskim, o prasce nie wspomnę. :-D łcisk stolarski możesz "po leku" pobijaę osiowo w rękojełę w trakcie kręcenia, to lżej będzie wchodzię.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

W sumie to chyba i tak nie da się zbytnio poszaleę ze łrednicę otworu, zwłaszcza w przypadku wierteł do drewna - wybór łrednic jest mocno ograniczony.
poco
Moderator

Każde wiertło do metalu można przeostrzyę , jak do drewna, a zatem zakres łrednic nieograniczony. Pytanie ważniejsze, czy są dostępne stosowne wiertła do metalu. Przed użyciem dobrze jest sprawdzię otwór, bo wrzeciono może bię i będzie kicha. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

U mnie po piórowym wiertle 12mm takie trzpienie wchodziły dosyę luęšłno, więc rozlałem po łciankach otworu kilka kropel kleju CA. Po lakierowaniu i tak trzeba było szlifowaę łcianki, bo opór był za duży i trzpienie nie chciały wejłę za chiny :roll:
Awatar użytkownika
molu

No właśnie z tymi wiertłami nie ma szału. Przynajmniej bez kombinowania. Jak wiercę wiertłem do metalu to trochę za ciasno wchodzi. Jak puszkowym to raz luęšłno, innym razem prawie idealnie, ale trochę za luęšłno, bo można wcisnęę trzpieł na 3/4 głębokołci palcem. Spróbuję jeszcze wiertło piórowe. Co do przeostrzania wierteł - nie podejmuje się tego :)

T.
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

poco pisze:... a zatem zakres łrednic nieograniczony.
Fakt, wiertła do metalu produkuję w pełnym zakresie ze skokiem co 0,1 mm, tylko majęc bicie na wrzecionie dobieranie idealnego to odrobinę kosztowna zabawa - ~10 zł/szt. (plus ewentualny koszt przesyłki bo większołę sklepów 'osiedlowych' ma wyłęcznie typowe łrednice).
Przy wierceniu otworów pod markery zmuszony byłem 'stoczyę' odrobinę łrednicę wiertła żeby wchodziły na wcisk. Szlifierka, wiertło zamocowane we wkrętarce (uruchomionej żeby obracał się kamieł i wiertło), chwila strachu ...i pełen sukces w kilka minut. Zakup wiertła w sobotnie popołudnie, o nietypowej łrednicy, był nierealny
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Jeżeli potrzebujesz podwiercię tylko na markery - to ok metoda.
Do głębszych wierceł raczej się nie sprawdzi .
Generalnie - drewno powinno się wiercię wiertłami do drewna .
Naostrzenie wiertła jak ma byę to kwestia kilku prób.
W kołcu lutnicy powinni byę sprawni manualnie.
Najważniejsze żeby pilot wystawał co nieco przed ostrza.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

molu pisze:Takie pytanie mam - jak ciasne robicie otwory na trzpienie mostka? Mam trzpienie, które mniej więcej na połowie długołci są gładkie, a reszta jest rowkowana. łrednica gładkiej częłci ok 11,5mm, rowkowanej ok 12,3mm. Gładka częłę ma wchodzię z delikatnym oporem, a póęšłniej dobijaę młotkiem czy luęšłno ma wchodzię gładkie, a rowkowana częłę z oporem wymagajęcym delikatnego dobicia? Wyględaję jak na tym zdjęciu.

T.
Użyj wiertła do metalu 11,5mm
wiertło 11,5mm
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Dokładnie tak. Ja używam wiertła do metalu phi 11,5 mm. Zawsze jest ciasno ;) i zawsze "poszerzam" multiszlifierkę z kamieniem walcowym. Trzeba przy tym byę ostrożnym co by jajo nie wyszło.
kibic

molu pisze: W pierwszej kolejnołci wiertłem puszkowym zrobiłem wnękę pod podkładkę.
T.
Czy te wyszczerbione wnęki to skutek użycia tępego wiertła puszkowego? Jełli gitara będzie malowana lakierem kryjęcym może warto by było zaszpachlowaę te uszkodzenia.
Awatar użytkownika
molu

Wszystko wypatrzę... :)
Wiertło nówka. No chyba, że z fabryki już przyszło tępe. Ale coś mi się wydaje, że drewno tak się strzępi. Lakier będzie kryjęcy, a ubytki zostanę zaszpachlowane, nie zostawię takich wżerów.

T.
kibic

Wywal więc takie wiertło na zbity pysk :!:

Olcha to fajne drewno. Wdzięczne w obróbce. Z dobrym wiertełkiem nie ma się prawa nic wyszczerbię :-P

Poniżej otwory na podkładki w desce którę zrobiłem do Jema.
Załączniki
Nowy-1.JPG
Awatar użytkownika
molu

No to kilka fotek z postępów.

Pora na otwory pod mostek i tulejki, przez które będę przechodziły struny.
Ale zanim to następi to trzeba wyznaczyę precyzyjnie oł gryfu. Mogę to zrobię po zamocowaniu gryfu w gnieęšłdzie, a następnie przy pomocy linijek, listewek lub innych idealnie prostych "pomocy" rysuję linie, które są przedłużeniem gryfu. Póęšłniej wystarczy znaleźć kilka punktów, które lezę dokładnie na środku, pomiędzy tymi liniami i mamy już oł gryfu.

Obrazek

Obrazek

Przy pomocy nitek, które udaję struny, weryfikuję położenie mostka względem gryfu.

Obrazek

Otwory pod tuleje mostka muszę byę oddalone od siebie o 74mm. Punktakiem zaznaczone miejsca pod wiertło.

Obrazek

Obrazek

Otwory pod tuleje strun wiercę przez szablon. Nie wiercę na wylot tylko ok 1/3 grubołci deski. Po zamocowaniu pinu w stole wiertarki "nadziewam" kolejno twory na pin i dowiercam na wylot. Wiertłami 5 mm i 8 mm rozwiercam otwory pod tulejki. Niestety idealnie nie wyszło. Zapewne przez lekki luz na wiertarce, dołę miękkie drewno i cienkie wiertło. Jeden otwór jest delikatnie przesunięty. Jeszcze nie wiem czy będę poprawiał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Usuwanie nadmiaru drewna z wnęki na humbuckera i frezowanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobnie z wnękę na elektronikę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gotowe. Głębokołę 40mm.

Obrazek

Jeszcze tylko pogłębienie pod klapkę. Trochę cienki szablon więc musiałem na podkładkach go zamocowaę żeby wyfrezowaę na 3mm w deskę.

Obrazek

Obrazek

T.
poco
Moderator

Wiertło pocięgnie Ci w miejsce o mniejszym oporze - pomiędzy twardziel, choębył nie wiem jak walczył, kiedy stosujesz wiertło ostrzone jak do metalu. A jeszcze gdy nie jest przedmiot zamocowany do stołu i lekki luz na wrzecionie, to na bank.
Ten kolec wiertła do drewna napunktuje Ci miejsce na inne wiertło, ale to wiesz.
Jeszcze uwaga n/t obrotów wrzeciona. Powinny byę max wysokie, ale aby nie wprawiały wiertarkę w drgania.
Jak masz luz na wrzecionie, to go wykasuj rozbierajęc wrzeciono i nawiercajęc otwór z boku w obudowie, a następnie gwintowanie i kołek dociskowy z nakrętka kontrujęcę. Mogę byę nawet trzy. Daje radę. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ