Warsztat tomasszz'a
Moderator: poco
Jak to mówię ciasne ale własne 
Ja teraz zrobiłem nieco porzędku w pokoju, przy moim "czystym" warsztacie, gdzie robię wszelkiego rodzaju regulacje i nieinwazyjne naprawy
Powiesiłem pułki nad biurkiem, dodam jeszcze listwy magnetyczne, żeby narzędzi nie bunkrowaę w pudełkach cięgle:P
Natomiast w piwnicznym warsztacie mam obecnie krajobraz jak w Sajgonie wiec zdjęę nie zamieszczę ;P Jak ogarnę to się pochwalę

Ja teraz zrobiłem nieco porzędku w pokoju, przy moim "czystym" warsztacie, gdzie robię wszelkiego rodzaju regulacje i nieinwazyjne naprawy

Natomiast w piwnicznym warsztacie mam obecnie krajobraz jak w Sajgonie wiec zdjęę nie zamieszczę ;P Jak ogarnę to się pochwalę

Piniu, a wyględa na przykład tak 

Tu był bym ostrożny z ciężkimi przedmiotami. Zrób test i 'przyklej' do magnesu np. łrubokręt, po czym spróbuj go oderwaę - potrzeba sporej siły. Potem jeszcze raz 'przyklej' i przesuwaj łrubokręt w kierunku krawędzi, inaczej mówięc zasymuluj działanie grawitacji na wiszęcy pionowo łrubokręt - siła potrzebna do oderwania jest wielokrotnie niższa.tomasszz pisze:Na takim z dysku twardego bez problemu trzyma cięższe przedmioty
Oczywiłcie to czy grawitacja pokona siłę magnesu zależy od kilku czynników np. powierzchni jakę przylega element do magnesu, masy tego elementu itp. Większołę narzędzi powinna się utrzymaę jednak warto pamiętaę że opór przy odrywaniu jest inny niż przy zsuwaniu z magnesu.
Magnesy z dysku maję ta wadę że są małe, ale zaletę jest posiadanie otworów przez które można je przymocowaę do łciany (przynajmniej w tych które mam).
To jeszcze nie moja półka. Za duże powierzchnie pokazujędarek pisze:No jak już sprawy warsztatowe posuwaję się naprzód to proszę pooględaę http://www.thewoodwhisperer.com/shop-tours/
Sporo pomysłów do podpatrzenia