CNC - poradnik jak nie kupowaą

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

popik10, dzięki za info. Poczekam jeszcze na reakcję konstruktora i co "poradzi".
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
No i jak się " sprawa " rozwija ?
O ile się rozwija :shock:
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Przepraszam za przerwę, ale nawarstwiło mi sie trochę innej pracy i nie miałem kiedy się tym zajęę. Kontruktor oddzwonił, żebym najpierw zamienił na sterowniku osie x i y, żeby wykluczyę uszkodzenie elektroniki. Następnie gdy elektronika bedzie ok, mam sprawdzię, czy na łrubie nie ma zbyt dużego oporu. Dam znaę jak będę miał chwilę tym się zajęę, ale to raczej w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Czołem koledzy. Czasu trochę minęło, łwięta w międzyczasie. A ja dalej dłubałem i próbowałem ogarnęę maszynkę.

Sytuacja wyględa następujęco. Gubienie kroków udało mi się zniwelowaę i jest ok na pliku testowym tego okręgu przedstawionego wczełniej.
Natomiast cyrk mam z własnymi projektami robionymi w Artcam 2008 oraz w kreatorach MACH3.

Maszyna pomija fragmenty kodu na każdej osi włałciwie.
Na zdjęciu kolejno od lewej:

frezowanie po łcieżce, obok załęczona wzorcowa łcieżka.

Trzy próby wyfrezowania okręgłej kieszeni, z czego dwie próby na podstawie projektu Artcam, a jedna na podstawie kreatora MACH3.

To ostatnie to próba zrobienia prostokętnej kieszeni.

Jak widaę efekt mizerny.

Opisałem wszystko konstruktorowi, przesłałem kody wygenerowane w Artcam w kilku formatach (.tap, .cnc, .txt(kreator mach) ). Konstruktor zerknęł tylko w kod z kreatora MACH3 i stwierdził, że kod jest ęšłle wygenerowany i polecił mi dokształcenie się w zakresie projektowania cnc, czytania gkodów i projektowania detali. A do tego zaproponował, żebym przeinstalował system w kompie sterujęcym maszynę, skonfigurował wszystko od poczętku i jeszcze raz sprawdził. Ewentualnie, jeżeli zwrócę mu koszty dojazdu, zmarnowanego czasu i zakwaterowania, to on przyjedzie ze swoim kompem i dokona prezentacji że maszyna działa poprawnie.

Odpisałem, że jeżeli to ja coś knocę to za szkolenie chętnie zapłacę i wtedy padło pytanie czy to ja mogę maszynę do niego dostarczyę :P

Ja rozumiem, że mogę mieę małę wiedzę w zakresie Gkodu, ale jeżeli Mach3 generuje trajektorie i w oknie podględowym programu kod wykonuje się poprawnie, to dlaczego u mnie na maszynie jest problem?

Mam prołbę, czy którył z kolegów posiadajęcych już wiedzę z zakresu cnc zerknęę w te kody, sprawdzię czy są one poprawne i ewentualnie czy na Waszych maszynach wykonuję się poprawnie? Poniżej link do mojego dysku google z wrzuconymi kodami.
Wrzuciłem też projekty Artcam jakby ktoł chciał zerknęę

Gkody tomasszza
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Masz jakił plik wzorcowy, dostarczony przez producenta do kalibracji maszyny albo coś podobnego? To powinien byę w kołcu możliwie dokładny i sprawdzajęcy wszystkie możliwołci maszyny test.
Przeinstalowanie systemu nie zaszkodzi, o ile możesz sobie na to pozwolię czasowo. W kołcu to nie tylko system się instaluje.
A jak po tym i na wzorcowym pliku nie będzie działaę, to bym podjechał do producenta, wsadził do bagażnika i przywiózł do maszyny, niech naprawia ;)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Ender, mam tylko pliki testowe z gkodami, dostarczone z maszynę, które wg. deklaracji konstruktora "działaję" ;) W akcie desperacji, zarejestrowałem się na forum infocnc i założyłem wętek, dostałem kilka wskazówek i jutro będę testował ;)

A co do reinstalki, to mam tylko Recovery od della;p
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Mogę Ci testowo przygotowaę poprawny g-kod. Odpalisz maszynę i sprawdzisz czy działa.
Jełli tak to faktycznie kłopot z generowaniem g-kodów.

Nie mogłem zapięę 2 załęczników.
Masz pdf-a jak wyględa g-kod
Dwa kwadraty przechodzęce siebie.
To jest wycięcie po zewnętrznym obrysie frezem fi 6 mm, na głębokołę 10mm z prędkołcię 1m/min

Masz tu pdf-a i z niego możesz wygenerowaę swój g-kod a ja przełlę Ci na mejla g-kod który wygenerowałem pod macha3 i on jest poprawny.
Podełlij tylko mejla

Pozdrawiam
Załączniki
test-gkod.pdf
(268.83 KiB) Pobrany 173 razy
Ostatnio zmieniony 2014-05-05, 08:40 przez popik10, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Admin dodał możliwołę wstawiania plików txt
Masz pod spodem gotowca
Pozdrawiam
Załączniki
Profile 1- gkod.txt
(13.41 KiB) Pobrany 164 razy
Ostatnio zmieniony 2014-05-05, 09:49 przez popik10, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

popik10, dzięki za plik ;-) dził po południu powinienem mieę trochę czasu i przetestowaę.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

popik10, mam "bad news". Pomimo ustawienia maszyny na niskę prędkołę, bo tylko 100mm/min, maszyna olała częłę łcieżek. Wyględa to tak jak na załęczonym ZDJęCIU

Na TYM zaznaczyłem, która partia łcieżki została pominięta i gdy kod w Mach się wykonywał, to maszyna stała bezczynnie. dopiero po "zakołczeniu" zaznaczonej prostej i przejłciu do pionowej maszyna dalej ruszyła.

Zrobiłem reinstal systemu, tzn przywróciłem recovery i jutro skonfiguruję jeszcze raz i przetestuje.

Dostałem też maila od konstruktora, który chyba stwierdził, że przejrzy resztę kodów i oględajęc plik "kieszeł koło", napisał do mnie cytuję:

"boże, teraz zobaczyłem drugi gkod - koło kieszeł...
ręce opadaję ;)
sama oł x i to w dodatku jakie wartołci, jakie współrzędne, ile kropek - co to w ogóle jest?"

Widaę ma niezłę rozrywkę. Zrobię testy na ponownie skonfigurowanej maszynie, jego kodach i na Twoim popiku i zobaczymy co z tego wyjdzie.
popik10

Tu w ogóle coś dziwnego się stało.
W jednych miejscach masz braki w drugich chyba dodane.
Obstawiam że masz legalny soft. Tak??
I wyględa to w takim razie faktycznie jak kłopoty z softem i ustawieniem.
Ja pracuję na XP i na tym kompie który podpięty jest pod maszynę jest tylko system i mach.
Nic innego nie ma prawa się tam znajdowaę. Do tego trzeba windowsa dobrze poustawiaę i skonfigurowaę macha. Powinno działaę.
Nie instaluje się innych programów bo ponoę zmieniaję coś w samym windowsie i robię się różne kwiatki.
Poza tym maszyna (komputer) pod mach-a może byę jakał zabytkowa, ten program nie mam dużych wymagał.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Mam dokładnie tak jak opisujesz.
Dell optiplex 745 z gołym win xp (legalnym;) ) a do tego pełny licencjonowany mach3. Nic poza tym nie instalowałem zgodnie z zaleceniami konstruktora.
No nic zrobiłem reinstalke systemu, jak będę w stanie to dził skonfiguruje macha i potestuje, ale nie wiem czy dam rade bo mi mama jakieł grypsko sprzedała i marnie się czuję.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Teraz już wiem na pewno , że nie kupię nigdy CNC....
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Zenku to nie wina ogólnie cnc tylko nietrafiony zakup u nieodpowiedniego producenta ;) wiem z doświadczenia znajomych, że odpowiednio skonstruowana i skonfigurowana przez kompetentnego konstruktora maszyna, działa bezproblemowo i nie trzeba się specjalnie głowię nad jej funkcjonowaniem, tym bardziej uczyę się zawiłołci konstrukcyjnych :)

popik10, wczoraj posiedziałem nad podstawami Gkodu i napisałem takie coś. Czy mógłbył rzucię okiem? Jak załadowałem do Macha w trybie symulacyjnym, to wszystko się wykonało tak jak trzeba.
popik10

Sam nie znam gkodu, i nawet nie chcę poznawaę, bo mnie to nie interesuje.
Mogę wczytaę do mach i sprawdzię jak to idzie. Ale składni gkodu Ci nie sprawdzę, bo nie umiem. Choę to w sumie same współrzędne narzędzia i oznaczenia kierunków.

Co do maszyny to tak samo jak normalne narzędzie, trzeba ję poustawiaę i działa bez problemu. Jak ustawiłem kompa na poczętku tak nie robię żadnych zmian a maszyna ma już ze 3 lata.

A jak ktoł struga nie umie naostrzyę i ustawię to też nie postruga. I co ma omijaę?? Narzędzi się trzeba uczyę.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ