Lutniczy stratocaster

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

sawiano

Lutniczy stratocaster

Nieprzeczytany post autor: sawiano »

Czełę,

Kupiłem zniszczonego lutnicznego strata z mostkiem hardtail.

Przy okazji, może ktoł widział wczełniej tę gitarę? Będę wdzięczny za kilka słów o historii tego strata.

Gitara brzmi rewelacyjnie, lecz nie jest grywalna - ma zepsuty gryf.

Gryf jest wygięty w górę w okolicach 12-13 progu. Usunę progi i nieco go zeszlifuję. Zdjęcia wkrótce.

Pozdrawiam

M.
Załączniki
P1140932.JPG
stały mostek
stały mostek
P1140936.JPG
P1140938.JPG
Brakuje jednego klucza Presto. Czy ktoś może wie gdzie taki można kupić?
Brakuje jednego klucza Presto. Czy ktoś może wie gdzie taki można kupić?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

łwietny most, wyględa na solidny frezowany materiał nie żadne odlewy(tak wyględa).
Z tym gryfem to może tak, że gitara stała bez strun z napiętym prętem w gryfie.
Najpierw trzeba sprawdzię poziom na luęšłnym gryfie. Sprawdzię sam pręt czy w ogóle pracuje jak trzeba.
Ponadto może poluzowaę pręt założyę struny i poczekaę trochę czasu, można nawet zwiększyę nacięg struna albo założyę jakieł grubasy. Sprawdzaę np co 2 dni czy się poddaje.
Ja bym tak zrobił zanim zabrał bym się za szlifowanie. To zawsze można zrobię.

Pozdrawiam
Andriu.Rg

Nieprzeczytany post autor: Andriu.Rg »

Nie wiem, czy już to się tu kiedyś pojawiło, ale może taki sposób będzie dobry:

https://www.youtube.com/watch?v=1v5i8sEJ2LQ
popik10

Doskonały sposób.
Browarek się należy zdecydowanie :-D
Pozdrawiam
sawiano

Andriu.Rg pisze:Nie wiem, czy już to się tu kiedyś pojawiło, ale może taki sposób będzie dobry:

https://www.youtube.com/watch?v=1v5i8sEJ2LQ
Dzięki za film! metoda bardzo fajna, tylko że gitara na filmie nie ma podstrunnicy.

Podejrzewam, że po zdemontowaniu obecnej podstrunnicy i próbie prostowania gryfu, trzeba by póęšłniej zamontowaę nowę podstrunnicę.

Czy dobrze myłlę?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-05-30, 12:55 przez sawiano, łącznie zmieniany 1 raz.
sawiano

popik10 pisze: Z tym gryfem to może tak, że gitara stała bez strun z napiętym prętem w gryfie.
Najpierw trzeba sprawdzię poziom na luęšłnym gryfie. Sprawdzię sam pręt czy w ogóle pracuje jak trzeba.
Ponadto może poluzowaę pręt założyę struny i poczekaę trochę czasu, można nawet zwiększyę nacięg struna albo założyę jakieł grubasy. Sprawdzaę np co 2 dni czy się poddaje.
Ja bym tak zrobił zanim zabrał bym się za szlifowanie. To zawsze można zrobię.

Pozdrawiam
Pręt pracuje prawidłowo - można nim zniwelowaę odkształcenia w okolicach progów 5-7.

Gryf próbowałem prostowaę poprzez naprężenie i zełrubowanie ze stalowę konstrukcję regału. w takiej pozycji gryf przebywał ok. miesięca. Po odkręceniu łrub wygięcie pozostało bez zmian... Myłlałem żeby jeszcze go zełrubowaę na dłużej, ale nie mam pewnołci że ta metoda w ogóle zadziała.

Zeszlifowanie podstrunnicy zasugerował lutnik, który gitarę oględał.

Pozdrawiam.
popik10

No ok, jak pisałem, zeszlifowaę możesz zawsze, żeby się tylko nie okazało, że po szlifie, malowaniu i ustawieniu gitary w tym miejscu masz dół.
Jakał przyczyna takiego stanu musi byę i to według mnie trzeba najpierw okrełlię.
Jełli jesteł pewien że to paczenie drewna??

Pozdrawiam

PS.
Darek może się wypowie, On robi takie gryfy. Może będzie miał jakił pomysł.
sawiano

popik10 pisze:No ok, jak pisałem, zeszlifowaę możesz zawsze, żeby się tylko nie okazało, że po szlifie, malowaniu i ustawieniu gitary w tym miejscu masz dół.
Jakał przyczyna takiego stanu musi byę i to według mnie trzeba najpierw okrełlię.
Jełli jesteł pewien że to paczenie drewna??
Niestety nie potrafię ustalię jaka jest przyczyna wygięcia gryfu. Gitara raczej nie była w odpowiedni sposób przechowywana. Gdy ję kupiłem była bardzo, bardzo zaniedbana: brudna, wymazana jakimł klejem, zardzewiała.

Zdjęcia, które zamiełciłem pokazuję gitarę po jej zgrubszym oczyszczeniu.

Bardzo możliwe, że trzymana była na strychu lub w piwnicy, cały czas z nacięgniętymi strunami.

Pozdrawiam
popik10

Ale przy luęšłnej łrubie można wygięę gryf w łódkę?? Chodzi mi o to czy np. pręt nie skorodował i nie trzyma w środku.
Jełli wszytko się wygina to powinien byę ok. Wtedy wskazuje to na drewno.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przy metodzie pokazanej przez Andriu niezbędnym jest demontaż podstrunnicy. Inaczej nie da się wykasowaę skrętu.
To wynika z mechaniki, a można też wykorzystaę podstrunnice do ustabilizowania tego skrętu przyklejajęc ję do gryfu w trakcie prostowania skrętu, bez demontażu z przyrzędu.
Dobrze jest też trochę "przecięgnęę" ten skręt i tym samym stworzyę swoisty "zapas" na proces samoistnego powrotu do stanu przed.
Jakę wilgotnołę ma drewno gryfu? Może jest teraz przesuszone i wymaga nawilżenia? Takie nawilżone łatwiej reaguje na wyginanie, skręcanie itp.
Chcęc uratowaę ten gryf musisz się uzbroię w cierpliwołę, a demontujęc podstrunnicę nic nie tracisz.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ