Telecaster semi hollowbody
Moderator: Jan
Telecaster semi hollowbody
Witam wszystkich forumowiczów.
Przedstawiam gitarę, którę udało mi się niedawno skołczyę.
Jest to telecaster hollowbody.
Krótka specyfikacja:
Korpus - Jesion
Top - Dęb wędzony
Gryf - Klon
Podstrunnica - Klon
Klucze - Wilkinson
Mostek - typ Telecaster
Przetworniki - Set Tesla VR TE
Wykończenie - Natural olejowane, całołę szczotkowana
Kilka fotek tego instrumentu:
Przedstawiam gitarę, którę udało mi się niedawno skołczyę.
Jest to telecaster hollowbody.
Krótka specyfikacja:
Korpus - Jesion
Top - Dęb wędzony
Gryf - Klon
Podstrunnica - Klon
Klucze - Wilkinson
Mostek - typ Telecaster
Przetworniki - Set Tesla VR TE
Wykończenie - Natural olejowane, całołę szczotkowana
Kilka fotek tego instrumentu:
Z fotorelację będzie problem. Nie mam nawyku robienia zdjęę podczas budowy, ale pracuje właśnie nad kolejnę gitarkę i już fotografuję 
Podrzucam jeszcze małe demo brzmienia:
https://soundcloud.com/marcin-godek/tele-demo

Podrzucam jeszcze małe demo brzmienia:
https://soundcloud.com/marcin-godek/tele-demo
Gitara jest bardzo dobrze wyważona. Nie ma opcji, żeby poleciała na główkę.
Co do brzmienia, jest trochę ciemniejsze, ma delikatnie mniejszy atak jak to bywa w hollowbody i nie jest tak ostra jak klasyczny telecaster (w sensie mniej wysokich tonów), ale to też zależy od elektroniki. Ogólnie gitara z pazurem
Co do brzmienia, jest trochę ciemniejsze, ma delikatnie mniejszy atak jak to bywa w hollowbody i nie jest tak ostra jak klasyczny telecaster (w sensie mniej wysokich tonów), ale to też zależy od elektroniki. Ogólnie gitara z pazurem

Mnie też razi płytka na główce, ponadto pancerne wkręty do mocowania gniazda. Wydaje się, że top jak na hollow zdecydowanie za gruby jełli ma oczywiłcie spełniaę zadanie komory rezonasowej, jełli dziura w gitarze i zmniejszenie wagi to ok.
Nie rozumiem jeszcze klejonej podstrunnicy i maskownicy pręta pod spodem. Ale może to przekłamanie zdjęę, widaę jak by była doklejana.
Pozdrawiam
Nie rozumiem jeszcze klejonej podstrunnicy i maskownicy pręta pod spodem. Ale może to przekłamanie zdjęę, widaę jak by była doklejana.
Pozdrawiam
TrochęĂ póęšłno, ale odpowiadam.
Podstrunnica faktycznie jest klejona, ale to nie jest mój wymysł. Z braku narzędzi byłem zmuszony kupię gotowy. Na to się przekłada równieżĂ płytka z logo na główce. Co do olejowania, to gitara była pokrywana dwa razy olejem bona oil, a po kilku dniach od położenia drógiej warztwy została zapolerowana. Olej nakładany bawełnianę szmatkę.
Podstrunnica faktycznie jest klejona, ale to nie jest mój wymysł. Z braku narzędzi byłem zmuszony kupię gotowy. Na to się przekłada równieżĂ płytka z logo na główce. Co do olejowania, to gitara była pokrywana dwa razy olejem bona oil, a po kilku dniach od położenia drógiej warztwy została zapolerowana. Olej nakładany bawełnianę szmatkę.