Dzisiaj sobie wycialem to co wczoraj narysowalem. Korpus do moich gryfow grafitowych.
To jest prototyp i narazie uzylem zwyklego machoniu zeby zobaczyc jak sie bas bedzie "czul" w rekach.Po ewentualnych poprawkach skleje korpusy z ladniejszych drewienek...
A to jeszcze kilka nowych korpusow jazza... Tez sobie wycialem ostatnio. Ten u gory to machon afrykanski z topem klonowym , ma komory akustyczne. Reszta to korpusy z Andiroby i Jequitiby....
Na temat gryfow grafitowych wypowiem się jak instrumenty zagraję. Zrobienie takiego samemu chyba przekracza możliwołci przeciętnego lutnika. O ile zbudowanie formy i kupno komponentów nie nastręcza problemów , to wykonanie pod ciłnieniem i spiekanie w wysokiej temperaturze już tak.Ciekaw jestem jak rzecz zabrzmi. Zawsze lubiłem sterylny Sound Statusów Marka Kinga....
Podstrunnice sa fenolowe. I faktycznie... Nie maja sloi. Ale na hebanie tez ciezko znalezc wzorek.Mozna jednak zrobic gryf grafitowy z podstrunnica palisandrowa na przyklad. Sloi bedzie co niemiara.
Ten bręz wyględa mi jakoł plastikowo. Kwestia przyzwyczajenia Może gdyby była ciemna wyględało by ciekawiej.
Albo chociaż fototapetę naklej
A tak poważniej: ciekaw jestem ogromnie jak wykonuje się takie elementy. tzn. mniej więcej wiadomo - napisałeł. Czy potrzebne trussrody? Jak to się czuje w ręce itp. Czekam z niecierpliwołcię na dalsze relacje. Czy to na zamówienie, czy masz w warsztacie odpowiednię maszynerię... Pytał sporo
Parker stosuje inne materialy... Nakleja progi ze wzgledu na twardosc podstrunnicy.
Kiedys probowalem zrobic gryf laminowany ale bariera technologiczna jest nie do przeskoczenia . Tzn jest ale w wypadku kilku gryfow sie nie oplaca. Lepiej dac do zrobienia niz produkowac kiepski wyrob samemu.Moj gryf skonczyl jako podporka do drzwi.
Teraz zrobie sniadanie i ide walczyc dalej