Zaczalem nowa serie jazz basow. Rozne drewna , rozne warianty , rozne kolory.... Kilka korpusow jest juz wycietych i przygotowanych do dalszej obrobki.
Najpierw bylo drewno....
To drewno zakupione na Dominikanie czy z importu? Pytam bo byłem niedaleko na Kubie ale tam nie widziałem ani jednego składu drewna, choę przemierzyłem kawałek wyspy
He he ... Na Kubie nie ma skladow drewna . Tam wszystko tkwi jeszcze w komunizmie.
Cale drewno kupuje na Dominikanie. Jest ogolnie dostepne , z tego chociazby powodu , ze tu rosnie. W Santo Domingo gdzie kupuje material jest sklad drewna , ktory ma wielkosc dwoch boisk futbolowych i jest to jeden z wielu. Mozna wiele wybrac.
Drewno jest zazwyczaj suche. Kupujac zawsze mierze. W czasie gdy jest pora deszczowa i tak mozna zapomniec o struganiu. Wilgotnosc powietrza jest za duza i drewno chociazby nie wiem jak by bylo suche nabiera wilgotnosci. Zreszta mam w warsztacie material od lat , ktory sobie lezy i czeka.
No i pięknie, ładnie idzie do przodu. Napisz coś o swoim dołwiadczeniu z zebrano, jak obróbka, klejenie, polerowanie? Trudno dostępne drewno (oczywiłcie nie w Polsce) z przeznaczeniem dla lutników?
Teraz przez pare dni nie bedzie szlo do przodu bo sie paskudnie zacialem.... Mozemy zatem poteoretyzowac
Zebrano , to ktore uzywam pochodzi z Afryki , podobne drewno rosnie w srodkowej Ameryce. "Moje" jest twarde i sprezyste, Mozna z niego robic korpusy , gryfy , topy a nawet podstrunnice . Jednak trzeba pamietac o tym , ze to jest ciezkie drewno i korpus bedzie swoje wazyl. Ja uzywalem zebrano na topy i gryfy. Tutaj zdjecie mojego basu z takim topem :
A widzisz, lepsza zasada jest taka, że po pijaku się nie golimy
ładne basisko. Moje doświadczenie z zebrano to ofornirowanie topu skrzynki na patefon - brzmi rewelacyjnie :D