Ostatnio bardzo interesuje mnie temat zdobienia gryfów wzorkami z macicy perłowej i sam chciałbym czegoś takiego spróbowaę ale... jest pewien problem bo nigdzie nie mogę znalełę takich kawałków macicy jak na zdjęciu
Wszędzie albo jakieł koraliki albo grudki, bryłki, kwadraciki, kółeczka itp a nigdzie całych kawałków do obróbki. Lootnick nawet bindingi robi z masy perłowej. Wiecie może gdzie coś takiego dostanę?
Normalna macica perlowa ma male wymiary. przyczyna jest prosta , sa to kawalki muszli typu np abalone wiec nie moga byc proste (muszle sa bryla przestrzenna). Plytki jak ta na zdjeciu u gory sa specjalnie preparowane. Male plaskie kawalki sa sprytnie laczone za pomoca zywic. Umozliwia to wycinanie dluzszych i wiekszych czesci.
W niemczech niedaleko Goss gerau byla firma produkujaca takie plytki , nie pamietam w tej chwili nazwy.
Uwaga , ciecie muszli jest szkodliwe dla zdrowia... Pyl jest agresywny i wbija sie w pluca. Konieczne sa maski do takiej pracy !!!
Chciałem Was spytaę gdzie kupujecie masą perłowę. Widziałem kiedyś całe arkusze gDzieł w necie do samodzielnego wycinania płytek ale było to kilka lat temu i już nie mogę się doszukaę. Zastanawiam się nad sztucznymi perłami w sztyfcie (perlen pen) ale to chyba nie będzie wyględało jak masa perłowa.
Ja doszedłem do wniosku że poeksperymentuje ponieważ można kupię sproszkowanę macicę oraz pokruszonę. Gdyby wymieszaę to z akrylem albo żywicę - kilka odcieni można by uzyskaę ciekawy efekt.