Jawor
Moderator: poco
Jawor
Mam stary las w Beskidzie niskim w którym rosnę jawory i właśnie
planuje wycinkę drewna. Moje pytanie jest takie jak rozpoznaę drewno tzw
rezonansowe czy ma ono jakieł cechy szczególne po których można to
rozpoznaę.
planuje wycinkę drewna. Moje pytanie jest takie jak rozpoznaę drewno tzw
rezonansowe czy ma ono jakieł cechy szczególne po których można to
rozpoznaę.
- palisander
Przede wszystkim nic nie tnij teraz ... tylko poczekaj do zimy. W grę wchodzi tylko zimowa wycinka aby drewno potem w leżakowaniu w postaci drewna okręgłego lepiej się sezonowało.
No i oczywiłcie polecam lekturę forum oraz net i zagłębienie nie sie w temat pozyskiwania drewna na materiał rezonansowy z drewna okręgłego.
Pozdrawiam.
No i oczywiłcie polecam lekturę forum oraz net i zagłębienie nie sie w temat pozyskiwania drewna na materiał rezonansowy z drewna okręgłego.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
palisander
Jedno pytanko czy można rozpoznaę takiego jawora bez przecierania w klocu 

- palisander
Nie bardzo Cię rozumiem..... ? Co chcesz niby rozpoznawaę w tym Jaworze...? czy ma rygiel poprzeczny i w jakim stopniu....? To akurat jesteł w stanie rozpoznaę po okorowaniu jakiegoł miejsca na pniu drzewa, ale czy rygiel jest głęboki stwierdzisz dopiero po wycince i połupaniu drewna na ęwiartki..... Wtedy rygiel czyli fala się uwydatni w wyględzie. Pamiętaj też, że choę to drewno piękne i bardzo spektakularne to te fale są tak naprawdę jego wadę. Wyględaję pięknie, ale lepsze włałciwołci rezonansowe będzie miełę drewno i prostym i równym przebiegu usłojenia . No...ale za falisty ludzie płacę czasem straszne pieniędze... zwłaszcza jełli da się z tego wycięę szeroki materiał na wiolonczelę ... Poczytaj trochę na ten temat zanim weęšłmiesz się za wycinkę . Dodam na koniec , że po wycięciu dobrze było aby te pniaki poleżały sobie te dwa lata minimum pod jakęł wiatę na wolnym powietrzu ale w suchym i przewiewnym miejscu. Woda z opadów atmosferycznych może sprawię, że dostanę sinic i będzie klapa potem... Po kilku latach dopiero łupanie i pozyskiwanie materiału i dalsze sezonowanie już w pomieszczeniu. Także suchym i przewiewnym.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Nie wiem czy Primusowi chodziło o falistołę, czy o cechy pozytywnie wpływajęce na rezonansowołę.
Po korze możesz stwierdzię czy drzewo nie jest skręcone i czy nie ma wielu sąków po gałęziach. Przy łciętym klocu widzisz przebieg słoi i ich gęstołę. Czy coś jeszcze....
Z artykułu, do którego link dawał Palisander w innym temacie: "Drewno rezonansowe jest drewnem równosłoistym praktycznie bez wad. Szerokołę usłojeniau gatunków iglastych powinno się miełcię w granicy od 0,5 do 4mm, natomiast w drewnie liłciastym powyżej 4mm. Ten rodzaj drewna znalazł szerokie zastosowanie w produkcji instrumentów muzycznych. [...]"
Ekhmm... same oczywistołci w tym moim połcie
Po korze możesz stwierdzię czy drzewo nie jest skręcone i czy nie ma wielu sąków po gałęziach. Przy łciętym klocu widzisz przebieg słoi i ich gęstołę. Czy coś jeszcze....

Z artykułu, do którego link dawał Palisander w innym temacie: "Drewno rezonansowe jest drewnem równosłoistym praktycznie bez wad. Szerokołę usłojeniau gatunków iglastych powinno się miełcię w granicy od 0,5 do 4mm, natomiast w drewnie liłciastym powyżej 4mm. Ten rodzaj drewna znalazł szerokie zastosowanie w produkcji instrumentów muzycznych. [...]"
Ekhmm... same oczywistołci w tym moim połcie

-
- Kontakt:
Drzewno powinno się łcinaę zimę kiedy jest w stanie "hibernacji". W czasie wiosny i lata jest jak mokra gębka. Konsekwencji dla stabilnołci nie trzeba chyba wyjałniaę. Jełli od razu łciętego nie przetrzesz na deski to popęka i będzie się nadawało jedynie na kominkowe. Po przetarciu suszyę i sezonowaę kilka lat pod zadaszeniem w przewiewnym miejscu i z przekładkami między deskami.
Drzewo w wiosnę/lato ma największę ilołę soków. Gdy zetniesz takie drzewo najczęłciej Ci się "sparzy" tzn. zrobi się czarne, zgrzybiałe. Drewno łcinamy tylko na zimę!
A czy jawor jest falisty rozpoznasz po zbiciu kory. Zamieszczam przykładowe zdjęcie.
Co do drewna rezonansowego jesli chodzi o jawor na instrumenty smyczkowe, bardzo ważnę role odgrywaję przyrosty, tak więc nie każdy jawor falisty się nadaje. Troche mniejsze wymagania są na gitary, ponieważ niektórzy preferuję drewno z szerszymi przyrostami.
Czasem poszukiwania trwaję tygodniami zanim znajdziemy drzewo które się nadaje.
Tak więc pamietaj: w lato szukamy, zimę łcinamy
A czy jawor jest falisty rozpoznasz po zbiciu kory. Zamieszczam przykładowe zdjęcie.
Co do drewna rezonansowego jesli chodzi o jawor na instrumenty smyczkowe, bardzo ważnę role odgrywaję przyrosty, tak więc nie każdy jawor falisty się nadaje. Troche mniejsze wymagania są na gitary, ponieważ niektórzy preferuję drewno z szerszymi przyrostami.
Czasem poszukiwania trwaję tygodniami zanim znajdziemy drzewo które się nadaje.
Tak więc pamietaj: w lato szukamy, zimę łcinamy

NajwyĹźszej klasy drewno rezonansowe:
www.drewbas-tonewood.com
www.drewbas-tonewood.com
A ja myłlałem, że to dziki albo sarenki tak okorowuję drzewa 
Zastanawia mnie to, że rzadko można natrafię na tarcicę innych gatunków klona niż jawor. A przecież w Polsce najczęłciej występujęcę odmianę jest klon zwyczajny. Czy może nie każdy jawor w składzie tarcicy to rzeczywiłcie jawor?
Inna rzecz, która mnie zastanawia to to czy gatunek klonu wpływa na wielkołę twardzieli w drewnie, i jak twardziel różni się włałciwołciami od bieli. Ale to może uda mi się sprawdzię w czasie zimy przy produkcji gryfów z dużej deski

Zastanawia mnie to, że rzadko można natrafię na tarcicę innych gatunków klona niż jawor. A przecież w Polsce najczęłciej występujęcę odmianę jest klon zwyczajny. Czy może nie każdy jawor w składzie tarcicy to rzeczywiłcie jawor?
Inna rzecz, która mnie zastanawia to to czy gatunek klonu wpływa na wielkołę twardzieli w drewnie, i jak twardziel różni się włałciwołciami od bieli. Ale to może uda mi się sprawdzię w czasie zimy przy produkcji gryfów z dużej deski

jawor
No znalazłem miejsce gdzie rosnę takie jawory jest to w lesie pałstwowym jest ich tam kilkanałcie sztuk i to nie jest łciema jeżeli jest ktoł zainteresowany taka informacja to mogę wskazaę to miejsce.
odp
A dokładnie to szukajęc takich drzew w swoim lesie przeszedłem do pałstwowego i tam też znalazłem jawory z bardzo ładna falistołcię.