Wymiana/usuniecie markerów

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jerzy S

Wymiana/usuniecie markerów

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Proszę o podpowiedęšłw następujęcej kwestii.
Jestem posiadaczem akustycznej Takamine 523sc-12 i pomyłlałem ostatnio o usunięciu z niej markerów. Oryginalne są z macicy perłowej i dołę dużego kształtu http://www.woodbrass.com/images/woodbra ... 23SC12.JPG
Teraz powstaje pytanie, czym je zastępię? Zależy mi na czystym gryfie - markery mi przeszkadzaję zwłaszcza przy grze z kapodastrem.
Wasyl

Re: Wymiana/usuniecie markerów

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

To znaczy w jaki sposób Ci przeszkadzaję?
Możesz albo wymienię podstrunnicę albo zastępię markery kawałkami palisandru, chociaż to nadal będę markery...
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

ładna gitara i łliczne markery. Moja rada: zostawię gitarę w spokoju i zbudowaę drugę bez markerów ;-)

A na serio to chyba rzeczywiłcie najlepiej wymienię podstrunnicę.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Wasyl pisze:To znaczy w jaki sposób Ci przeszkadzaję?
Wizualnie, muszę się zastanawiaę na którym progu zagraę :P
A na serio, jako nauczyciel non stop dobieram różne tonacje utworów dla dzieciaków i wolę mieę podstrunnicę czysta jak np w klasyku, wtedy nic mnie nie rozprasza.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

zamykanie oczu pomaga :P
Pozdrawiam.
DR4MA.
Wasyl

Hmm, dziwna sprawa.
Najprołciej to kupię innego akustyka. Ja osobiłcie nie widzę sensu grzebania w czymł co tak naprawdę nie jest zepsute.
Spróbuj może na razie poszukaę naklejek. Skoro można sobie nakleię imitacje markerów, to można też je zakryę w ten sam sposób. Nie ingerujesz w gitarę w żaden sposób i zawsze możesz je odkleię i wrócię do pierwotnego stanu.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Przyłęczam się do pytania: dlaczego przeszkadzaję? Kapodaster nie dociska czy o co chodzi?
kibic

shopiK pisze:Przyłęczam się do pytania: dlaczego przeszkadzaję? Kapodaster nie dociska czy o co chodzi?
To akurat oczywiste. Normalnie markery są na 3,5,7,9,12 itd progu jełli założy kapodaster cały układ trafia szlag. Trudniej się gra (jełli grasz coś więcej niż pisenki harcerskie ;-)
Wasyl

W życiu bym nie przypuszczał, że markery zamiast pomagaę to mogę przeszkadzaę. Ale ja całe życie gram 3skale i tylko przesuwam je góra, dół po gryfie to może już się przyzwyczaiłem
Awatar użytkownika
Jerzy S

kibic pisze:
shopiK pisze:Przyłęczam się do pytania: dlaczego przeszkadzaję? Kapodaster nie dociska czy o co chodzi?
To akurat oczywiste. Normalnie markery są na 3,5,7,9,12 itd progu jełli założy kapodaster cały układ trafia szlag. Trudniej się gra (jełli grasz coś więcej niż piosenki harcerskie ;-)
Włałnie coś w tym stylu :)
A co do zmiany akustyka na inny, to najzwyczajniej w łwiecie mnie nie staę na inwestycję w kolejny instrument prawie 3000 zł, zwłaszcza, że ten sam sobie rozgrywam i z każda kolejnę paczkę strun jest lepiej :)
Pomysł z zaklejeniem markerów mi się podoba. Pomyłlę nad tym.
kibic

jurbassteck pisze:A co do zmiany akustyka na inny, to najzwyczajniej w łwiecie mnie nie staę na inwestycję w kolejny instrument prawie 3000 zł,
Padła jeszcze (zignorowana;) propozycja abył samodzielnie zrobił drugę gitarę :-P
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

jurbassteck pisze: Pomysł z zaklejeniem markerów mi się podoba. Pomyłlę nad tym.
No to wydaje się najrozsądniejsza opcja. Szkoda niszczyę macicę. Sę folie o grubołci nieprzekraczajęce 0.1mm i mogę łwietnie zamaskowaę.
Awatar użytkownika
Jerzy S

kibic pisze:Padła jeszcze (zignorowana;) propozycja abył samodzielnie zrobił drugę gitarę :-P
Aj tam od razu zignorowana :P
W tym roku sie przeprowadziłem do innego miasta, zmieniłem stan cywilny i w kołcu mam własny warsztat (albo raczej powoli kompletuję narzędzia) wiec i jakił instrument w planach.
Najpierw jednak muszę takiemu jednemu gryfowi z malutkim korpusikiem dorobię trochę większę dechę (bardziej wyważonę i kształtnę) i to stawiam na pierwszym miejscu. W zimie spróbuję ruszyę custom bass fretless z pustym korpusem, a następnie jak skołczę marzy mi się gitara barokowa :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Gratulowaę, czy współczuę jako reakcja na zmiany? ;-) :-D
Co do warsztatu, to to pierwsze. Co do zmiany stanu, to na bazie własnych 45 lat dołwiadczeł z tę samę niewiastę, muszę współczuę. :-D
Ale wszystko przed Tobę i może nie będzie tak ęšłle. Byle nie przeszkadzała w realizacji gitar. :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

a neich się żeni - co ma mieę lepiej?

a na poważnie, zalepię ładnie takie przestrzenie, trochę się narobisz i efekt może byę przykry. Gitara w stylu łwieci jak psu uszy, a tu na gryfie jakieł łaty;) Cokolwiek nie wkleisz, zawsze będziesz widział różnice. Ale twoja gitara, twoje markery:)
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ