Wymiana/usuniecie markerów
Moderator: poco
Wymiana/usuniecie markerów
Proszę o podpowiedęšłw następujęcej kwestii.
Jestem posiadaczem akustycznej Takamine 523sc-12 i pomyłlałem ostatnio o usunięciu z niej markerów. Oryginalne są z macicy perłowej i dołę dużego kształtu http://www.woodbrass.com/images/woodbra ... 23SC12.JPG
Teraz powstaje pytanie, czym je zastępię? Zależy mi na czystym gryfie - markery mi przeszkadzaję zwłaszcza przy grze z kapodastrem.
Jestem posiadaczem akustycznej Takamine 523sc-12 i pomyłlałem ostatnio o usunięciu z niej markerów. Oryginalne są z macicy perłowej i dołę dużego kształtu http://www.woodbrass.com/images/woodbra ... 23SC12.JPG
Teraz powstaje pytanie, czym je zastępię? Zależy mi na czystym gryfie - markery mi przeszkadzaję zwłaszcza przy grze z kapodastrem.
Re: Wymiana/usuniecie markerów
To znaczy w jaki sposób Ci przeszkadzaję?
Możesz albo wymienię podstrunnicę albo zastępię markery kawałkami palisandru, chociaż to nadal będę markery...
Możesz albo wymienię podstrunnicę albo zastępię markery kawałkami palisandru, chociaż to nadal będę markery...
ładna gitara i łliczne markery. Moja rada: zostawię gitarę w spokoju i zbudowaę drugę bez markerów 
A na serio to chyba rzeczywiłcie najlepiej wymienię podstrunnicę.

A na serio to chyba rzeczywiłcie najlepiej wymienię podstrunnicę.
Wizualnie, muszę się zastanawiaę na którym progu zagraę :PWasyl pisze:To znaczy w jaki sposób Ci przeszkadzaję?
A na serio, jako nauczyciel non stop dobieram różne tonacje utworów dla dzieciaków i wolę mieę podstrunnicę czysta jak np w klasyku, wtedy nic mnie nie rozprasza.
Hmm, dziwna sprawa.
Najprołciej to kupię innego akustyka. Ja osobiłcie nie widzę sensu grzebania w czymł co tak naprawdę nie jest zepsute.
Spróbuj może na razie poszukaę naklejek. Skoro można sobie nakleię imitacje markerów, to można też je zakryę w ten sam sposób. Nie ingerujesz w gitarę w żaden sposób i zawsze możesz je odkleię i wrócię do pierwotnego stanu.
Najprołciej to kupię innego akustyka. Ja osobiłcie nie widzę sensu grzebania w czymł co tak naprawdę nie jest zepsute.
Spróbuj może na razie poszukaę naklejek. Skoro można sobie nakleię imitacje markerów, to można też je zakryę w ten sam sposób. Nie ingerujesz w gitarę w żaden sposób i zawsze możesz je odkleię i wrócię do pierwotnego stanu.
Przyłęczam się do pytania: dlaczego przeszkadzaję? Kapodaster nie dociska czy o co chodzi?
To akurat oczywiste. Normalnie markery są na 3,5,7,9,12 itd progu jełli założy kapodaster cały układ trafia szlag. Trudniej się gra (jełli grasz coś więcej niż pisenki harcerskieshopiK pisze:Przyłęczam się do pytania: dlaczego przeszkadzaję? Kapodaster nie dociska czy o co chodzi?

W życiu bym nie przypuszczał, że markery zamiast pomagaę to mogę przeszkadzaę. Ale ja całe życie gram 3skale i tylko przesuwam je góra, dół po gryfie to może już się przyzwyczaiłem
Włałnie coś w tym stylukibic pisze:To akurat oczywiste. Normalnie markery są na 3,5,7,9,12 itd progu jełli założy kapodaster cały układ trafia szlag. Trudniej się gra (jełli grasz coś więcej niż piosenki harcerskieshopiK pisze:Przyłęczam się do pytania: dlaczego przeszkadzaję? Kapodaster nie dociska czy o co chodzi?

A co do zmiany akustyka na inny, to najzwyczajniej w łwiecie mnie nie staę na inwestycję w kolejny instrument prawie 3000 zł, zwłaszcza, że ten sam sobie rozgrywam i z każda kolejnę paczkę strun jest lepiej

Pomysł z zaklejeniem markerów mi się podoba. Pomyłlę nad tym.
Padła jeszcze (zignorowana;) propozycja abył samodzielnie zrobił drugę gitaręjurbassteck pisze:A co do zmiany akustyka na inny, to najzwyczajniej w łwiecie mnie nie staę na inwestycję w kolejny instrument prawie 3000 zł,

No to wydaje się najrozsądniejsza opcja. Szkoda niszczyę macicę. Sę folie o grubołci nieprzekraczajęce 0.1mm i mogę łwietnie zamaskowaę.jurbassteck pisze: Pomysł z zaklejeniem markerów mi się podoba. Pomyłlę nad tym.
Aj tam od razu zignorowana :Pkibic pisze:Padła jeszcze (zignorowana;) propozycja abył samodzielnie zrobił drugę gitarę
W tym roku sie przeprowadziłem do innego miasta, zmieniłem stan cywilny i w kołcu mam własny warsztat (albo raczej powoli kompletuję narzędzia) wiec i jakił instrument w planach.
Najpierw jednak muszę takiemu jednemu gryfowi z malutkim korpusikiem dorobię trochę większę dechę (bardziej wyważonę i kształtnę) i to stawiam na pierwszym miejscu. W zimie spróbuję ruszyę custom bass fretless z pustym korpusem, a następnie jak skołczę marzy mi się gitara barokowa

Gratulowaę, czy współczuę jako reakcja na zmiany?
Co do warsztatu, to to pierwsze. Co do zmiany stanu, to na bazie własnych 45 lat dołwiadczeł z tę samę niewiastę, muszę współczuę.
Ale wszystko przed Tobę i może nie będzie tak ęšłle. Byle nie przeszkadzała w realizacji gitar.
Pozdrawiam, Ryszard

Co do warsztatu, to to pierwsze. Co do zmiany stanu, to na bazie własnych 45 lat dołwiadczeł z tę samę niewiastę, muszę współczuę.

Ale wszystko przed Tobę i może nie będzie tak ęšłle. Byle nie przeszkadzała w realizacji gitar.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
a neich się żeni - co ma mieę lepiej?
a na poważnie, zalepię ładnie takie przestrzenie, trochę się narobisz i efekt może byę przykry. Gitara w stylu łwieci jak psu uszy, a tu na gryfie jakieł łaty;) Cokolwiek nie wkleisz, zawsze będziesz widział różnice. Ale twoja gitara, twoje markery:)
a na poważnie, zalepię ładnie takie przestrzenie, trochę się narobisz i efekt może byę przykry. Gitara w stylu łwieci jak psu uszy, a tu na gryfie jakieł łaty;) Cokolwiek nie wkleisz, zawsze będziesz widział różnice. Ale twoja gitara, twoje markery:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr