Dziwna sprawa z artch topem .
Moderator: poco
Dziwna sprawa z artch topem .
Jakił czas temu zrobiłem arch topa ,no i wszystko gra ,ale mam takę zagwózdkę ,mianowicie dzwonił do mnie obecny użytkownik tej gitary i mówi że trzeba wstawię tam kołek taki jak w skrzypcach między górnę a dolnę dekę ,nie widzę w tym sensu ,ale może jest coś czego nie wiem .Czy ktoł z Was spotkał sie z czymł takim ? Proszę o informacje jesli ktoł miał z czymł takim kontakt .
Pozdrawiam
wojtek
Pozdrawiam
wojtek
Re: Dziwna sprawa z artch topem .
Pewnie chodzi o "duszę".
Gitara jak wiesz jest zbudowana inaczej niż instrumenty smyczkowe tzn nie przewidziano w niej "duszy"
Kiedyś zrobiłem tak eksperyment, że do starego e-akustyka takowę zamontowałem i różnica w brzmieniu była na niekorzyłę.. Mianowicie, gitara przestała brzmieę, w sumie sprzęgaę też przestała :P
Może o to chodzi?
Gitara jak wiesz jest zbudowana inaczej niż instrumenty smyczkowe tzn nie przewidziano w niej "duszy"

Kiedyś zrobiłem tak eksperyment, że do starego e-akustyka takowę zamontowałem i różnica w brzmieniu była na niekorzyłę.. Mianowicie, gitara przestała brzmieę, w sumie sprzęgaę też przestała :P
Może o to chodzi?
Witam.
Jest to raczej pozbawione sensu.
Popatrz jak są trzymane skrzypce , altówki , itp podczas grania .
Tylna płyta - na którę " dusza " przenosi drgania nie jest tłumiona.
Przy grze na gitarze z reguły brzuchem dotykasz płyty i po drganiach.
Co prawda niektórzy gitarzyłci graję tak że tylna płyta jest oddalona - ale tylko niektórzy.
Dla spokoju - weęšłi spróbuj - nie wykluczone że zadziała " efekt placebo " i " będzie lepiej "
Pozdrawiam
Jest to raczej pozbawione sensu.
Popatrz jak są trzymane skrzypce , altówki , itp podczas grania .
Tylna płyta - na którę " dusza " przenosi drgania nie jest tłumiona.
Przy grze na gitarze z reguły brzuchem dotykasz płyty i po drganiach.
Co prawda niektórzy gitarzyłci graję tak że tylna płyta jest oddalona - ale tylko niektórzy.
Dla spokoju - weęšłi spróbuj - nie wykluczone że zadziała " efekt placebo " i " będzie lepiej "

Pozdrawiam
pamiÄ
taj o cyklinie !
No właśnie tłumaczyłem tak jak Wy ,bo akustyk działa inaczej i kołek zepsuje całę istotę instrumentu akustycznego ,ale zrobie jak szlifek mówi efekt placebo
to chyba będzie to .Dzięki Panowie .
ps no właśnie nie sprzęga

ps no właśnie nie sprzęga
hehe... zawsze możesz przebudowaę cały instrument xD
zastanawiałem się nad zbudowaniem gitarry bazujęc na konstrukcji skrzypiec
zastanawiałem się nad zbudowaniem gitarry bazujęc na konstrukcji skrzypiec
Trening czyni mistrza.
Może to nie to o co Ci chodziło ale.. :Plutnik.pl pisze:zastanawiałem się nad zbudowaniem gitarry bazujęc na konstrukcji skrzypiec
no nie o to... ;p może kiedyś się podejmę realizacji mojego pomysłu
Trening czyni mistrza.
Kiedyś wpadła mi w ręce stara gitara 12 strunowa z pękniętę płytę wierzchnię (chyba łwierk ) pęknięcie było takie , że płyta i mostek były zapadnięte więc żeby graę trzeba było jakoł wypchnęę wierzchnię płytę . Postanowiłem że wstawię tam coś w rodzaju duszy , która zaparta na dolnej płycie utrzyma mostek i powstrzyma zapadanie płyty wierzchniej . Wstawiłem rozpórkę z mosiężnych rurek wkręcanych jedna w drugę , rozkręciłem rozpórkę tak że zapierała się na belkach konstrukcyjnych dolnej i górnej płyty . Gitara grała nawet ładnie ale efekt był taki , że po ok 1,5 roku zaczęła się wybrzuszaę płyta dolna
i trzeba było co jakił czas rozkręcaę tę rozpórkę . Suma summarum nacięg strun (12) był za duży i w kołcu wypchnęł dolnę płytę i ję odkleił . Byłem wtedy dzieciakiem i nie miałem możliwołci profesjonalnej naprawy tej gitary , a ta rozpórka była jedynym co mogłem wtedy zrobię żeby gitara zaczęła w ogóle graę ( lutnika w pobliżu nie miałem ) Pewnie by trzeba było zmienię trochę konstrukcję daę mocniejsze belki , grubszę płytę dolnę itp itd , ale czy jest sens ?
ps: A to gitara pana Wilkanowskiego który oprócz łwietnych skrzypiec robił łwietne gitary . Ciekawe czy w jego gitarach jest dusza ? pewnie nie ,chociaż jego konstrukcje maję taki skrzypcowo - wiolonczelowy wyględ i na pewno w ich produkcję włożył całę duszę

ps: A to gitara pana Wilkanowskiego który oprócz łwietnych skrzypiec robił łwietne gitary . Ciekawe czy w jego gitarach jest dusza ? pewnie nie ,chociaż jego konstrukcje maję taki skrzypcowo - wiolonczelowy wyględ i na pewno w ich produkcję włożył całę duszę

No wyględ maję ciekawy ,ale myłle że konstrukcja bez duszy .