Mam zamiar zrobię swój basik
I poszukuję odpowiednich rodzajów drewna. Niestety z tych ogólnodostepnych raczej sobie dobrego basu nie stworze :?
Moje pytanie wiec brzmi: z jakich gatunkow ogolnodostepnych (w tartakach i innych skladach drewna) mozna legalnie dostac jakies drewienko na bas? Niekoneicznie musi byc to jakis super gatunek idealny, ale zeby nie byl jakas szmira :?
Tata troszke ingeruje w moj projekt i stwierdzil, ze na gryf wystarczy, ze kupi sie trzon od lopaty na targu xD Znajomy uwzaza (podobnie jak ja), ze to kiepski pomysl :p Moglbym sie dowiedziec dlaczego?
I jeszcze sprawa korpusu. Czy problemem bedzie, jesli drzewo bedzike mialo duzo slojow? I czy wyklucza sie wszelkie sąki, itp.? Moim zdaniem tak, ale chcialem sie dowiedziec dlaczego.
I jeszcze w sprawie drzewa - czy zastosowanie bejc w jakis sposob wplynie na brzmienie gitary?
Ogolnie rzecz biorac rozumowanie taty nie jest zle... Na gryf jest potrzebne drewno twarde wiec analogia z trzonkiem moze sie narzucic.
Rozumiem , ze chodzi ci o zbudowanie instrumentu po raz pierwszy.
Krokiem rozpoczynajacym cala operacje jest zrobienie planu , z niego bedzie wynikac jakie minimalne wymiary musza miec twoje drewienka aby mogly sie nadac bez koniecznosci doklejania.
Pamietaj , ze pierwsze wioslo bedzie mialo wszystkie bledy poczatkujacego lutnika ale nie ma sie co zrazac , to jest normalne. Szkoda zatem drewien z najwyzszej polki , te powinienes sobie zostawic na pozniej.
Drewna na korpus powinny miec jak najregularniejszy rysunek bez sekow i "zawirowan" . Na topy stosuje sie wzory typu "spalted" czy "korzeniowe" ale te musza byc stabilizowane.
Bejce mozna stosowac bez problemu.
Ooo, dziekuje bardzo
A nie wie Pan moze z czego wykonywane sa takie trzonki?
Jezeli chodzi o plany, to kilka mam wykonanych Umiescilem je tutaj na forum Co prawda nie sa ona superwidoczne i nie widac pomiarow :p
Ok , napisalem , ze analogia z trzonkiem moze sie laikowi narzucic ale jest to naturalnie nie najlepszy pomysl... Najlepsze i najdostepniejsze drewno w polsce z ktorego mozna zbudowac gryf to klon.
Z tym najdostępniejszym to chyba zależy... Zamówiłem u stolarza dechę na gitarkę... miał zrobię mi deskę z klonu (pokleię ciełsze płyty na grubę). Niestety prędzej wpadło mu w ręce wenge niż dobry klon...
Niektorzy lutnicy twierdza , ze europejski klon nie nadaje sie na gryfy wysokiej jakosci basow. Polecaja amerykanska odmiane.Ale to taka dygresja na marginesie tylko...