łciski skrzypcowe

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

lutnik.pl

łciski skrzypcowe

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Ponieważ jeden z forumowiczów jest bardzo niepocieszony iż ujawniłem rębka tajemnicy to posłucham jego rady i zakładam nowy temat... ale nie o sprzedaży łcisków lecz podpowiem jak samemu łatwo wykonaę takie łciski.

Oczywiłcie podstawę będzie tutaj sklejka, najlepiej liłciasta.
Dobrze mieę otwornicę, którę wytniemy okręgi (każdy kto lubi majsterkowaę posiada otwornicę :D) aby łatwo i szybko wycięę ze sklejki okręgi. łrednica od 3-5cm. Grubołę sklejki to jakieł 20-25mm. Nie trzeba przesadzaę z grubołcię sklejki.
Gdy wytniemy już satysfakcjonujęcę nas ilołę krężków to należy wywiercię w nich otwór na łrubę (łrednica otworu większa od łrednicy łruby) po czym do każdego krężka przyklejamy filc lub jakękolwiek innę tkaninę (dostatecznie grubę), która zapobiegnie uszkodzeniom lakieru jak i samego drewna instumentu.
łcisk składa się z dwóch krężków, w jednym z krężków musimy dłutkiem wyrznęę szełcienny kształt trzonka łruby, aby łatwiej było skręcaę łciski a na drugim krężku będzie nakrętka najlepiej motylkowa.
I tyle... konstrukcja prosta... łatwa do wykonania.
Jak ktoł mieszka w blokowiskach to sklejkę będzie miał za free ;p często ludzie wywalaję meble a tam zawsze znajdzie się jakał sklejka. A reszta materiałów to do castoramy po łróby i kawałek filcu i tyle filozofii :P
i nie trzeba wydawaę grubych pieniędzy za kilka łcisków ;)
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Re: łciski skrzypcowe

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

coś mi się widzi, że właśnie zrobiłeł sobie wroga :P
Ale z drugiej strony są ludzie, którzy nie maja możliwołci samodzielnego wykonania takich łcisków więc szukaję producenta :)
lutnik.pl

Re: łciski skrzypcowe

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Cóż... to jest jego wybór ;) ja tam się w takie gierki nie bawię więc mi to tam lotto ;P
wracajęc do łcisków... krężki można kupię gotowe w castoramie... wiertarkę ma każdy kto lubi majsterkowaę... tym bardziej ktoł kto chce się zajmowaę lutnictwem, amatorsko czy nie, musi mieę chociaż podstawowe narzędzia... jełli ma to łciski zrobi samemu ;) ja zrobiłem samemu, skrzypcowo-altówkowe i do wiolonczeli. Do kontrabasu używam stolarskich podklejonych korkiem. łcisk stolarski przy tak dużym instrumencie lepiej zdaje egzamin gdyż jest sztywniejszy.
Trening czyni mistrza.
ODPOWIEDZ