Wykonanie progów, a tak włałciwie: atrapy progów - JAK?

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

blazej

Wykonanie progów, a tak włałciwie: atrapy progów - JAK?

Nieprzeczytany post autor: blazej »

Witam serdecznie Panowie i Panie :)
To mój pierwszy wpis w nowej odsłonie forum :-)
Przejdę do rzeczy: mam pewien problem wynikajęcy z braku pomysłu, jak wykonaę pewnę czynnołę. Jestem w trakcie budowy gitary z pudełka (tzw. Cigar Box Guitar, raczej każdy widział. kto nie - odsyłam na YouTube, gdzie piękno takiego grania można obczaię...). I - jako że mam na niej zamiar graę głównie Slidem - nie będzie w niej metalowych progów. Lecz nie wiem też jak się zabraę za "znaczniki progów"... Standardowych metalowych progów nie chcę (nie tyle z lenistwa, co bardziej z kwestii wygody - będzie to sprzęt przeznaczony TYLKO do grania slidem). Jednak chcę, aby na powierzchni podstrunnicy były widoczne linie w miejscach, gdzie progi byę powinny :)
Wiadomo - celem ułatwienia sobie gry.
Nie chcę jednak zaznaczaę ich w żaden nietrwały sposób. Namalowanie/narysowanie/nałożenie jakiegokolwiek lakieru itd. ODPADA. Nawet jełli miejsca te nie będę narażone na obcieranie - nie chcę tak nietrwałych metod. Myłlałem o czymł w kierunku zastosowania "materiału w podstrunnicy" zeszlifowanego równo z jej powierzchnię. W jednej z księżek o Lap Steelach widziałem, jak w rowki na progi autor wklejał cieniutkie listewki z drewna, po czym obcinał nadmiar i szlifował go równo z powierzchnię podstrunnicy.
I dosłownie coś takiego chcę zastosowaę, ale mam głupi/trudny kłopot - czego do tego użyę? Jak w domowych warunkach uzyskaę dużę ilołę cienkich kawałków drewna, równych co do wielkołci itd.?
Myłlałem tu o patyczkach do lodów, jednakże drewno na gryf jest u mnie jasne - nie będzie więc kontrastu... :roll:
Trzebaby je malowaę - najlepiej tak, aby farba przesiękła do ich wnętrza, bo po szlifie nadal muszę byę czarne/ciemne. Ma to sens?
Czy są może jakieł inne metody?
Założę się, że są, ale w chwilowym mroku - nic nie przychodzi mi do głowy :oops:

Proszę uprzejmie o pomoc :-)

Generalnie mam już wstępnie wycięty gryf (na załęczonych zdjęciach widaę). Jeden kawałek, kantówka z castoramy, styl fenderowski z obniżonę (nie odchylonę) główkę. Bez trussroda, bo po wielu rozważaniach, jak i rozmowach z bardziej dołwiadczonymi budowniczymi okazało się, że nie ma takiej potrzeby :)
Gitara będzie trzy- (no może max cztero-) strunowa, więc nie ma obaw o gryf i jego naprężenie. Dodatkowo - nie ma tu takiego nacisku na precyzję ani akcję strun - jej wysokołę do gry slidem i tak musi byę większa niż standardowo. Poza tym wszystkim - nie jest to wyłcigówka do szatałskiej muzyki i gryf sam w sobie będzie dołę gruby, a przez to - mocny :-D
Czyli pręt jest tu zbędny.

Ale okej - nagadałem się jak zwykle o całołci, a nie o samym problemie... :oops:
Swoję drogę - relację z budowy dzielnie tworzę i mimo wszystko zamieszczę na forum po skołczeniu budowy. Pomimo iż w porównaniu do Dzieł z tego forum - nie jest to projekt ambitny - zależy mi na ładnym jego wykonaniu.
Dlatego po każdej operacji fotografuję przebieg prac, aby wzbogacię nasze forum o nowy temat :-)

pozdrawiam!
Załączniki
20141018_201406 (Custom).jpg
20141018_201416 (Custom).jpg
20141018_202630 (Custom).jpg
20141018_202638 (Custom).jpg
Born to lose, Live to Win!
Stiopa

Re: Wykonanie progów, a tak włałciwie: atrapy progów - JAK?

Nieprzeczytany post autor: Stiopa »

Z TEGO chcesz zrobię ten gryf? Jakoł nie bardzo podoba mi się to drewno... Zwłaszcza te gigantyczne sąki, poza tym z sosny się nie robi gryfów.
A wracajęc do tematu, to natnij podstrunnicę i w szczeliny zamiast progów wstaw jakił ciemny fornir, albo nawet i zabejcowany klonowy.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

blazej pisze: I dosłownie coś takiego chcę zastosowaę, ale mam głupi/trudny kłopot - czego do tego użyę? Jak w domowych warunkach uzyskaę dużę ilołę cienkich kawałków drewna, równych co do wielkołci itd.?
Fornir (0,6mm) lub obłóg (1,5mm). Do kupienia różne egzotyczne gatunki, ciemne, nie wymagajęce barwienia. Szukaj na allegro albo po składach tarcicy.

T.
blazej

Włałnie takich pojęę mi brakowało! Dziękuję Wam Panowie :)

Tak szybko uzyskałem pomoc, że morda sama się cieszy :P
Dziękuję!

Stiopa - nie mam wielkich wymagał co do gryfu - pomijajęc to, aby spełniał podstawowe swoje zadanie. Gitara powstaje w duchu Cigarboxowym, więc ten materiał nadaje się akurat :)
Choę fakt jest faktem, że do poważniejszego projektu nie powinien nikt iłę moimi łladami w kwestii wyboru deski :lol:
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie podzielam Twojej radołci zwięzanej z gryfem, bo cygarboxy są już uznanymi instrumentami i ich twórcy przestrzegaję zasad lutniczych, czyli fiutem chrzanu nie nakopiesz, potrzebny jest szpadel. I tego się trzymaj, a nie popadniesz w ostracyzm forumowy.
Ja zdaję sobie sprawę, że każdy orze jak może, ale są granice stosowania pługa. Można i sochę, ale wtedy nikt nie będzie Cie traktował poważnie.
PiotrCh zapewne pobłażliwie odniesie się do tego projektu, ale tutaj to Ty kolegów i samego siebie powinieneł szanowaę. Przynajmniej użyę wyselekcjonowanego, bez sąków kawałka drewna.
Tak, to wyględa jak z fiuta pocisk i żadna farba tego nie przykryje.
Tak mi to Cepelię i "twórczołcię" ludowę tręca.
Błażeju. Oby Twój nick nie przekształcił się w błazen.
Między nami mówięc, to ten temat jak dla mnie jest do kosza.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

hahaha:)

Panowie, wczoraj doszła do mnie płytka (niestety CD;) Steva Seasick'a. Jak ktoł myłli, ze cigarbox to taka zabaweczka, to niech sobie za marne psie pieniędze takiego kompakta zafunduje. Steve na takich brzdękadłach gra, a płynie z tego tak potężny i rasowy sound, że dupę urywa:) Popik zapodał linki na tego kolesia, kurcze - petarda:)

https://www.youtube.com/watch?v=cYEiMVNVILU

koledzy, tego nie słychaę z YT i jeszcze z laptopa czy komputerowych pierdziudeł - to jak Steve tworzy i nagrywa swój sound to po prostu "na kolana psie i przepraszaj" (co do zasady, nie persony) ;)

Duch cigarbokxa to rasowy sound i życzę koledze Błażejowi osięgnięcia takiego, ale to raczej się uda jak się weęšłmie rady Ryszarda do serca:) Ja będę czekał na efekt, bo bardzo lubię takie cacucha :) I sam tez kiedyś zrobię - hahaha:)
pozdrowienia
Piotr
blazej

Zgadzam się, że przedmówcami, że cigarboxy są teraz na poziomie normalnych gitar. I przyznaję się, że poszedłem na łatwiznę... znowu...
za co mi wstyd. Ale w takim razie poęwiczę nieco na tym kawałku i wtedy pokuszę się o coś nadajęcego się celem dokołczenia budowy :)
Dziękuję za rady. A link podany przez PiotrCh - cudo <3

darek: ryj allegro i olx, a jełli poszukiwania będę bezskuteczne - odsyłam do MIKU (http://www.cigarboxguitar.pl/ oraz strona na Facebooku). Miły koleł - pomoże, wytłumaczy, a na dodatek jest szansa na odkupienie od niego pudełka :)

poco - gdy każdy z uczestników rozmowy doczyta temat do kołca - jak najbardziej do kosza :)
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Błażej - i to mi się podoba, nie zniechęcasz się, nie obrażasz - swój chłop :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Błażej, fajna ta strona :)
Swoja drogę budowa cigarbox mimo, ze rzędzi się własnymi prawami, to jednak pewnych reguł musi się trzymaę. Tu Poco ma absolutnę rację. Nawet jełli chcesz zbudowaę instrument z sosny, to niech on nie będzie tandetny, niech posiada znamiona sztuki :)
blazej

PiotrCh - nie mam co się zniechęcaę, jestem za młody na bezbłędnołę i to czaję :P

A stronka jak najbardziej mi też imponuje :)
Skoro już wspomniałeł o sztuce - mały offtop - najbardziej niesamowite jest dla mnie nieco artystyczne wykorzystanie pozornych łmieci.
W jednym z Cigarów MIKU za strunocięg robi stary widelec - coś pięknego :)
Pozornie niepotrzebny, zniszczony staroę - dodaje gitarze uroku i urody :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Skoro już wspomniałeł o sztuce - mały offtop - najbardziej niesamowite jest dla mnie nieco artystyczne wykorzystanie pozornych łmieci.
W jednym z Cigarów MIKU za strunocięg robi stary widelec - coś pięknego :)
Pozornie niepotrzebny, zniszczony staroę - dodaje gitarze uroku i urody :)
Wynika z tego, że największe Dzieło sztuki to wysypisko łmieci.
Jest tam wiele potencjalnie wartołciowych rzeczy. :lol:
Nie dociera to do mnie, jak i użycie takiego widelca.
Znowu przemyca się tu wętek spryciarze.pl
Jak gitara z butli po wodzie itp.
To zła droga..., nie ucz się byle jakiego podejłcia.
Moje zdanie jest takie, że trzeba się zawsze staraę o to by robię z najlepszych materiałów i najlepiej jak można.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Recyclig art nie jest przedmiotem rozważał tego forum.
TO JEST FORUM LUTNICZE ! to tak tytułem przypomnienia.
Zatem zostawmy ten temat do rozważał na odpowiednim poziomie, albo go wykasuję.
Każdy następny wpis nie na temat będzie przyczynkiem do usunięcia tematu.
Pozdrawia, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ