[kupią] silnik elektryczny jednofazowy

Czyli ogłoszenia.

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
molu

[kupię] silnik elektryczny jednofazowy

Nieprzeczytany post autor: molu »

Zakupię w przystępnej cenie używany (albo nowy w cenie używanego ;))
silnik jednofazowy, sprawny, gotowy do użycia, z całym dobrodziejstwem kondensatorów, itp. Mocowanie na łapach. Interesuje mnie silnik od 370W do ok 800W.

T.
popik10

Re: [kupię] silnik elektryczny jednofazowy

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jakie obroty??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Ups.. zupełnie o tym zapomniałem. 1400-1800 ob/min. Ale rozważę inne propozycje.

T.
popik10

Szkoda, że wczełniej się nie odezwałeł, kupowałem 2 siłowe silniki od kolesia we Wrocławiu i miał taki właśnie 1,1kw 1400 ale z tego co wiem poszedł za niewielkie pieniędze bo coś chyba około 80 zł.
Pozdrawiam

Edit.
http://allegro.pl/silnik-elektryczny-mo ... 03710.html
Tu masz coś co prawie spełnia wymagania i z tabliczki widaę że można podpięę na 220V
Awatar użytkownika
molu

Szkoda.. od kilku tygodni przeględam allegro, olx, niestety szału nie ma. 90% to 3fazowe, albo słabizna. A jak coś w temacie jest to cena wysoka.

T.
popik10

Podałem przed chwilka link, niektóre siłowe maję opcję 220v, ja tak nigdy nie robiłem bo mam siłę, ale skoro jest taka możliwołę to czemu nie skorzystaę.
Pozdrawiam
Tylko poczytaj o tych podłęczeniach wczełniej w sieci.
Awatar użytkownika
TeEn

Nieprzeczytany post autor: TeEn »

Molu, pooględaj się za przecinarkami do glazury. Tam są takie silniki (no może ciut szybsze). Można kupię za grosze całe maszynki i są na 230V. Przykład.
Kumpel sobie takę przecinarkę przerobił na szlifierkę trzpieniowę i chwali sobie.
Może i Tobie podpasuje.
Zdroof
Tomek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie wiem, co chcesz napędzaę tym sprzętem, za jakie pieniędze i dlaczego na łapach, ale to Twój wybór.
Za małę kasą budowy otwartej, od kosiarki 2800 1/min
http://olx.pl/oferta/silnik-elektryczny ... 53f8747005 i przekładnię pasowę zredukowaę obroty
Podłęczenie 3-fazowego poprzez kondensator też jest rozwięzaniem, ale tracisz na momencie rozruchowym do 50% i na mocy 25-30%- patrz forum elektroda.
Po uruchomieniu odłęcz kondensator. Ja to robiłem -rozruch- przy użyciu przycisku typu dzwonkowego, który naciskałem przed włęczeniem napięcia i puszczałem gdy wszedł na obroty. Trochę pobuczało i przestało. :-D
Albo, jak sugeruję - falownik i po sprawie.
Popatrz tez na temat silników komutatorowych stosowanych w pralkach. Tam masz możliwołę pełnego sterowania obrotami i moc do 470W - mam na zbyciu taki silnik /za małe pieniędze/ na pas wielorowkowy. Za free oddam silnik do pralki Polar tego typu http://olx.pl/oferta/silniki-elektryczn ... 2b8088268b.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Silnik potrzebuję do szlifierki bębnowej. Wydaje mi się, ze 370W to minimum. Planuję walec o szerokołci ok 40-45 cm. Nie chcę się bawię w jakieł falowniki, kombinacje z rozruchem. Chciałbym żeby to było jak najmniej kombinowane.

T.
popik10

Do bębnowej 370w to zdecydowanie za mało.
Ja bym nie zapinał mniej niż 1,5 kw jełli chcesz nię szlifowaę.
Wałek 40-45 cm to naprawdę dużo. Ja mam malutkę na wałek 20 cm tylko do boków i zasila ję wiertarka 500w. Raz, że obroty za małe 2, że zdecydowanie za mało mocy.
No i rozważ od razu posuw automatyczny.
Pozdrawiam
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Tak jak Popik napisał - 370 to za mało ( do tej szerokołci wałka ).
Z silnika do pralki automatycznej pracuje szlifierka - 150mm .
A i to czasami brak momentu.
Do 400 - 500 mm to 1.1kw - w ostatecznołci 750 - jakoł pójdzie.
O silnikach z nowszych pralek , kosiarek , przekładniach ,itp - zapomnij.
Wyjdzie jakił potworek.
Raz kupisz na allegro NOWY silnik jednofazowy i masz spokój na lata .
Jakał przekładnia i tak musi byę - w celu dobrania prędkołci skrawania papieru( płótna ).
Ale to inna sprawa już.Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
popik10

Taki 1,1 kw to w mojej opinii w ostatecznołci, 750w to też mało, jak się zbiera po szerokołci płytę z twardego drewna to już mam duży opór. No chyba że chcemy lizaę nie pracowaę ;-). I optymalnie zrobię automatyczny transport bo przy ręcznym posuwie lubię się robię nierównołci.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Wyględa na to, że zakupię nowy silnik "renomowanej" firmy ping pong... na allegro 1,1 albo 1,5 kW są po 250-270 zł. W tej samej cenie na olx można kupię super okazję z niewiadomę historię.

T.
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

molu pisze:Silnik potrzebuję do szlifierki bębnowej. Wydaje mi się, ze 370W to minimum. Planuję walec o szerokołci ok 40-45 cm. Nie chcę się bawię w jakieł falowniki, kombinacje z rozruchem. Chciałbym żeby to było jak najmniej kombinowane.

T.

A tę szlifierkę bębnowę zamierzasz sam zbudowaę? Masz jakił plan takiej konstrukcji? Czy szlifierka będzie miała ososbny silnik do posuwu, czy będzie bez posuwu.

Pytam bo ostatnio coraz częłciej myłlę o takiej szlifierce bo z heblarki czy grubołciówki powierzchnie wymagaję jeszcze wykałczania i taka szlifierka będnowa byłaby dobrym uzupełnieniem.
Awatar użytkownika
molu

Szlifierkę wykonam samodzielnie. Na poczętek bez posuwu ewentualnie z posuwem ręcznym (korbka). Poniżej trochę przydatnych linków.

Tutaj dołę dokładny opis, ilustrowany. Minusem wg mnie jest konstrukcja z płyt - trzeba by zamówię przycięte elementy albo mieę piłę. Pod tym względem prołciej wykonaę ramę z belek.
Trochę prostsza konstrukcja. Tutaj z posuwem elektrycznym, zbudowany na podstawie planów z pierwszego odnołnika. I jeszcze jeden. Kolejny opis, dołę dobrze ilustrowany. Znów z napędem. I na koniec jeszcze jeden opis, z planem w formacie google sketchup.

T.
ODPOWIEDZ