Jaki higrometr- czyli problemy z wilgotnołcią w pracowni

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
violinerpl

Jaki higrometr- czyli problemy z wilgotnołcię w pracowni

Nieprzeczytany post autor: violinerpl »

Przymierzam sie do zakupu higrometru z termometrem. I tu pojawia sie pytanie-analogowy czy cyfrowy? Jakie Wy macie i jak je oceniacie? Czy wskazuja wilgotnosc i temperaturę wiarygodnie?
popik10

Re: Jaki higrometr- czyli problemy z wilgotnołcię w pracowni

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sam posiadam chiłski cyfrowy za 50 zł
Według porównaę niewiele odstaje od profesjonalnego za kilka set złotych.
Wilgotnołę jest ważna, ale i sezonowanie. A jełli sezonujesz długo drewno w dobrych warunkach to i wilgotnołę będzie ok. Tak naprawdę korzystam z niego kiedy kupuję materiał - i jest to pomiar czysto informacyjny. Potem i tak drewno leży i dochodzi do siebie w magazynku.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Violinerowi chodziło chyba o wilgotnołę w pomieszczeniu pracowni. Tak wyczaiłem z tematu, ale tutaj, to już się nie wypowiadam, bo na ten temat, to prace doktorskie napisano.
Generalnie, to musiał był mieę klimatyzację z precyzyjnę , samoczynna regulację, a ile to kosztuje, to lepiej nie pytaę.
Tyle czynników ma wpływ na mikroklimat w pomieszczeniu, że inaczej się nie da.
Przyjmij, że najlepszym rozwięzaniem jest głównie włałciwa wentylacja pomieszczenia, zasady krotnołci wymiany powietrza. Reszta, to jest pochodna jej braku. No dobra. Miałem nie pisaę. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
violinerpl

Tak, mialem na mysli pomiar wilgotnosci powietrza i odpowiedni higrometr do tego, pomiar wilgotnosci drewna to oddzielna sprawa
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Hm. myłlę, że zwykły włosowy higrometr, taki z futerału do skrzypiec po skalibrowaniu będzie dobry. Aczkolwiek zbyt niska wilgotnołę w pracowni jest bardzo niekorzystna. W pracowni lepiej jest utrzymaę wilgotnołę na poziomie 50-60%. Jełli będzie w pracowni jakieł 30% lub mniej to instrumenty mogę nam popękaę !!! a do tego jak ktoł kupi instrument, który przebywał w pracowni gdzie wilgotnołę była utrzymana na poziomie 30% i przyniesie do domu gdzie ma 70-80% to będzie wielki szok dla instrumentu i w przypadku smyczkowych straci brzmienie. Dlatego najlepiej utrzymywaę standardowę wilgotnołę. W dni deszczowe dobrze jest wystawię pochłaniacz wilgoci. Zimę w okresie grzewczym nawet w dni deszczowe (takie też się zdarzaję coraz częłciej) nie trzeba pochłaniacza wilgotnołci ponieważ ogrzewanie dobrze nam wysusza powietrze i bywało, że musiałem dodatkowo dawaę dwa nawet trzy pojemniki z wodę dla nawilżenia powietrza.
Trening czyni mistrza.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sorki, nie załapałem ;-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
violinerpl

Lutnik.pl a co sadzisz o takich elektronicznych z allegro za 50 PLN gdzie jest termometr z higrometrem?
lutnik.pl

No szczerze mówięc nie próbowałem takich rzeczy... ale cena sugeruje raczej słabę jakołę takiego sprzętu. Jełli rzeczywiłcie chcesz kupię elektroniczny to zainwestuj większe pieniężki.
Trening czyni mistrza.
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Popytaj w jakimł szpitalu czasem maję inkubatory do kasacji ,mnie się udało taki zdobyę włosowy sprawny z demobilu .
poco
Moderator

Ja jestem zdania, że każdy higrometr i termometr będzie się nadawał do kontroli aktualnych warunków w pomieszczeniu , gdzie pracujemy.
Wszak nie staę nas - w ogromnej większołci- na poważne nakłady na zakup/wykonanie pomieszczenia z kontrolowanę atmosferę, a o specjalnych komorach do stabilizacji drewna w instrumencie nie wspomnę.
Oba przyrzędy maja nam wskazaę aktualny stan parametrów, a my w dostępnym zakresie możemy go tylko poprawię.
Nie da się w czarodziejski sposób natychmiast zmienię temperatury, wilgotnołci. Tu potrzeba czasu, a nawet gdy jeden parametr uzyskamy, to drugi już się zmieni. W ten sposób, to pogoł za własnym ogonem.
Trzeba utrzymaę się w granicach 10-20% błędu, a ostateczna stabilizację przeprowadzię przed lakierowaniem w warunkach, które uznamy po pomiarach za optymalne.
Trzeba mieę łwiadomołę, że my sami swoim organizmem wpływamy na te warunki - wydychana para wodna,temperatura ciała i odzież itd, itd.
Zatem, proponuję bez wariactwa, bo jak pomyłlimy z jakimi problemami muszę się borykaę inni, a uznani, to nasze problemy , to pikuł. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
lutnik.pl

Polecam również gotowaę klej w innym pomieszczeniu, gotowanie kleju w pracowni zmienia tę wilgotnołę. Jak już wczełniej pisałem, nie warto na siłe staraę się utrzymaę niskę wilgotnołę. Zmiana wilgotnołci przed samym lakierowaniem też nie jest dobra, gdy w pracowni mamy zwykle ok 65% a przed lakierowaniem obniżymy do 30% to może lakier na spękaę. Dlatego ważne jest nie utrzymanie niskiej a utrzymanie jednakowej wilgotnołci. To jest niezmiernie ważne dla dęšłwięku... instrumenty smyczkowe są bardzo wrażliwe na zmiany wilgotnołci, każda jej zmiana powoduje zmianę brzmienia. Także reasumujęc jełli będziesz mieę higrometr to staraj się utrzymywaę jednakowę wilgotnołę. Jak sprzedaż instrument to ułwiadom klienta o tym aby on też za wszelkę cenę starał utrzymaę się jednakowę wilgotnołę.
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
violinerpl

Re: Odp: Jaki higrometr- czyli problemy z wilgotnołcię w pra

A co sadzicie o wyrobach Extech ?
poco
Moderator

A popatrz tutaj i porównaj ceny.
http://www.conrad.pl/websale8/?Ctx=%257 ... wgod1JUAGg