D'Lite - ostatni etap

Wszystko o...

Moderator: poco

mm2ca

Re: D'Lite - ostatni etap

Nieprzeczytany post autor: mm2ca »

Piotr Marshall Bluesbreaker - to według mnie jedna z tych klasycznych konstrukcji, która jest dołę uniwersalna, no i ze swoim super okreslonym brzmieniu. Uwielbiam wzmacniacze oryginalne vintage, z którego masz go roku?

Darek, mogę Ci doradzię z tym 5W i zbudujesz sobie sam. Jełli nie masz wstrętu do lutownicy, zachowasz ostrożnołę i dobierzesz odpowiednie komponenty, to zrobisz sobie całkiem niedrogo dobrze brzmięcy, w domu, wzmacniacz.
Musisz coś więcej powiedzieę o Twoich preferencjach, bo konstrukcji sprawdzonych kilku-watowych jest naprawdę sporo.

Jełli się zdecydujesz to można założyę watek w tym temacie.
Na wstępie:
1. Jaki styl muzyczny głównie uprawiasz?
2. Jakie brzmienie preferujesz clean, crunch, overdrive, high gain?
3. Jakie brzemienia lubisz? Marshall, fender, vox, mocniejsze ?
4. Jakie instrumenty będziesz podłęczał? strata, tele, gibson (humbuckery, single, aktywne pickupy)?
5. Posłuchaj też na YT jest tego dużo. (fakt że czasem jakołę ma dużo do życzenia, ale kierunek można wyznaczyę)

Zajrzyj też tutaj: https://www.tube-town.net/cms/?DIY/LoW-Projekte

Tutaj masz schematy i opisy projektów nisko-watowców, w sklepie możesz kupię gotowe kity lub częłci.
Podaję Ci to jako punkt wyjłciowy (nie jest to rekalama TT :-)), to jest tylko przykład, ale dołę przejrzyłcie poukładany. Nazwy tych projektów to oczywiłcie pomysł TT.

Dla orientacji projektów TT:
1. "Lummerland Express" to niskowatowa wersja Trainwrecka (Trainwrecka to bardzo ciekawy wzmacniacz u nas zupełnie niepopularny, ale to kultowa konstrukcja DIY) Tutaj zamiast EL84 dla mniejszej mocy zastosowano ECC99 lub 12BH7. a tym pograsz mocniej - mozna osięgnac duży gain
2. "Emma" to niskowatowa wersja fendera 5E3 (czyli deluxa) W oryginale na kołcówce były lampy 6L6 tutaj jest ECC99. Czyli fajny wznacniacz do cleanu i crunch
3. "Molly" to niskowatowa wersja vox AC30 równiez na ECC99
4. "Wild13" to niskowatowa wersja Orange Tiny Terror również na ECC99
5. "Hot Lukas" to niskowatowa wersja Matchless "HotBox" na ECC99

Okrełlenie "niskowatowa wersja" oznacza przyjęcie prostszego, budżetowego "podobnego" brzmieniowo przedwzmacniacza z kilku-watowę kołcówkę mocy na małej podwójnej lampie w układzie PP lub SE.
Budżetowo głównie dla tego , że nniej częsci, mniejsza moc - mniejsze trafa.
Myłlę, że nawet za 300zł można złożyę taki wzmacniacz. Oczywiłcie nie jest to wzorzec brzmienia i trudno porównywalny do tych za parę tysięcy zł, ale to juz jest fajnie brzmięca lampa.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Marku,

miałem okazję pograę tylko (nie znam rocznika), nie mam w domu niestety, ale wiem, że dobrze brzmięcy lampiak to właśnie kilka klocków mniej w kieszani:) Taki wzmacniacz jak robisz tyle by pewnie kosztował, albo i kilkanałcie jak mnie nos nie myli;) Ja sobie kilka lat temu zrobiłem 5W SE i paczkę 1x12'' i jestem zadowolony ale wiem, że (tak jak piszesz) nie da się tego odniełę do dobrego wzmacniacza niestety:)
pozdrowienia
Piotr
mm2ca

Piotr, a masz może curly koa?
Mam problem z nabyciem tych formatek flame maple.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Niestety:( Sam choruję na to drewno, ale u nas niedostępne, a łcięgaę ciężko.
Pomyłl jeszcze o orzechu włoskim - to drewno też może miec falę i jest pięknie kontrastowe i dostępne. Piękna jest też bubinga, wypolerowana jest bardzo 3D zwłaszcza cięta stycznie - malina:) Kolejne piękne drewno to ziricote, bajka. Widzisz, klon falisty jest popularny na topy gitar, na smyczkowe duże i małe, stęd może byę problem z cenę. Zadzwoł do p. Sękowskiego.
pozdrowienia
Piotr
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

mm2ca pisze:mogę Ci doradzię z tym 5W i zbudujesz sobie sam. Jełli nie masz wstrętu do lutownicy, zachowasz ostrożnołę i dobierzesz odpowiednie komponenty, to zrobisz sobie całkiem niedrogo dobrze brzmięcy, w domu, wzmacniacz.
Do dużego przesteru to chyba ten "Goręcy łukasz" będzie najlepszy?

Nie brzydzę się lutownicy a nawet kiedyś jakił chorus zmontowałem ale nie mam wiedzy elektronicznej. Dlatego pytanie: w tych proponowanych projektach obok płytki opisanej w projekcje jest druga płytka której w opisie nie ma (ta kondensatorkami elektrolitycznymi). Czy to jest płytka zasilacza? Gdzie można znaleźć opis takiej płytki?

Mam chęę zmontowaę sobie taki wzmacniacz ale boję się sytuacji, że wszystko polutuję, złoże i nic nie zadziała. Bo wtedy niestety nie majęc wiedzy elektronicznej będę bezradny.
mm2ca

Kibic: to zasilacz, ale to nie są drukowane płytki tylko turret board. Czyli lutowanie point to point. Ma to zalety ze łatwo dostosowaę, zmienię element. Co do przesteru to posłuchaj trainwrecksa (YT).
Darek: 5w to nie znaczy ze jest cicho, jest bardzo głołno z 12 calami tutaj moc znamionowa a tzw. Muzyczna zależę od sprawnołci głołnika.

Dla mnie wzorcem brzmienia 5w jest Milkman sound. Poszukajcie na YT. Facet robi to z najlepszych komponentów dazy do brzmieł vintage. 5w combo można zamówię z głołnikiem od 8 do 12 cali. Zobaczcie ile to kosztuje? Hihi
mm2ca

Kibic: akurat lucas, ma wszystko na 2 płkach. Pierwsza to elementy (rezystory, kondensatory) dla całego preampu i koncówki mocy. Druga to kondensatory i rezystory zasilacza. Sorrki teraz doczytałem twój post. Możesz to scięgnęę tzn. rozklad tych elementów i wzór wierceł w płytce. Zasilacz na foto zrobiony jest na płytce drukowanej, ale nie trzeba tego tak robię.
http://www.tube-town.net/ttstore/Kits/P ... :5805.html
Pozdrawiam Marek
ODPOWIEDZ