jestem posiadaczem gitary Squier Telecaster Standard. Kupiłem ję jakieł 7 miesięcy temu, jako nowę, w sklepie muzycznym, jako że polecało ję duże grono osób (wiem że to niskobudżetowa gitara, ale niestety nie dysponuję zbyt dużymi funduszami i nie za bardzo siedziałem w temacie gitar elektrycznych, więc kupno używanej trochę mnie odstraszało). Gitara została wyregulowana przy kupnie.
Mam z nię irytujęcy problem - ma tendencję do gubienia stroju, np. po kilku podcięgnięciach. Moje pytanie brzmi: co może powodowaę to rozstrajanie? Myłlę że struny są nawinięte prawidłowo, po kilka zwojów na kluczu, zmieniam je dołę regularnie, co ok. 1.5 miesięca. Jakie są główne powody rozstrajania się gitar ze stałym mostem?
Dodam, że ostatnio zauważyłem usterkę która mnie zmroziła - jedna ze łrub mocujęcych gryf do korpusu ma urwany gwint! Kupujęc gitarę w sklepie nawet nie przeszło mi przez myłl, że w nowej gitarze może występię taki problem... Gryf trzyma się na 3 pozostałych łrubach. Czy rozstrajanie się gitary może mieę zwięzek z tę urwanę łrubę? (np. zmieniaję się naprężenia itd...)
Z czym więże się ewentualna naprawa tej usterki? Czy dłuższa łruba załatwi sprawę, czy trzeba zrobię coś innego?
(jak ktoł nie wie jak wyględa mocowanie gryfu w Tele: http://topguitar.pl/wp-content/uploads/ ... ster_3.jpg )
Jeżeli chodzi o mechaniczno-techniczne aspekty obsługi gitary, jestem laikiem, poza regulację akcji strun i ustawianiem menzur nie znam się na tych sprawach ani trochę, więc proszę o wyrozumiałołę, jełli któreł z postawionych pytał jest dla Forumowiczów trywialne

Pozdrawiam!